Použití aromaterapie a esenciálních olejů při masážích

Aromaterapie je pozoruhodná, okouzlující a efektivní metoda, která se stále více zařazuje do praxe masážní terapie. Jedna z prvních zmínek o praktikách aromaterapie v Evropě je z počátku 20. století, kdy francouzský chemik René-Maurice Gattefosse poprvé použil termín Aromaterapie, kdy experimentálně zjistil léčebné účinky levandulového oleje při hojení své popáleniny. Tímto dále inspiroval lékaře a další nadšence k objevování tajů vůní. Její zákady jsou však mnohem hlubší a sahají až do doby 3 tisíce let, př.n.l. V této době využívám nasycené oleje a aromatické masti známý egyptrský stavitel Imhotep k léčení. Ještě neznali éterické oleje vzniklé lisováním, ale hojně používali macerace bylin na slunci, ponořených do oleje.

Vzdělávání a certifikace v oblasti aromaterapie se staly stále běžnějšími a jsou nabízeny mnoha školami a institucemi. To umožňuje masérům rozšířit své dovednosti a znalosti. A nabízet stále pestřejší zážitky svým klientům. K tomu nám pomáhá i fakt, že praktiky aromaterapie jsou bezpečné, účinné a prováděné s respektem k individuálním potřebám každého klienta.

Využití esenciálních olejů při masážích může přinést hned několik výhod – od psychologického uvolnění, které pomáhá ke zmírnění fyzického napětí a bolesti. Po opravdu regenerační proces, který započal René- Maurice Gattefosse.

V tomto článku prozkoumáme, jak maséři mohou aromaterapii začlenit do svých služeb, a představím vám některé z nejlepších esenciálních olejů vhodných pro různé typy masáží. Nejdříve si vysvětlíme:

Co je aromaterapie?

Tahle okouzlující  praxe využívá aromatické esenciální oleje získané z rostlin, květů, kůry, listů nebo kořenů různých rostlin a bylin z celého světa. Tyto oleje mají terapeutické vlastnosti, které mohou podporovat fyzické a emocionální zdraví. Esence mohou pomáhat při řešení široké škály problémů, jako jsou stres, úzkost, bolest hlavy, nespavost, svalové napětí, nechutenství a mnoho dalších.

Jak integrovat aromaterapii do masáže

  • Porozumění esenciálním olejům: Nejprve je důležité se naučit o různých esenciálních olejích a jejich vlastnostech. Každý olej má jedinečné terapeutické účinky, takže výběr toho správného oleje pro konkrétního klienta a jeho potřeby je klíčový. Z tohoto důvodu je zapotřebí se s éterickými oleji seznámit hlouběji a nevrhat se do této techniky bezhlavě. Seznam využití jsem shrnula v dokumentu, který je součástí eBooku Moje první masérna
  • Bezpečné používání: Před použitím olejů se ujistěte, že jsou kvalitní a bezpečné pro vaše použití s klienty. Je důležité oleje ředit nosným olejem, jako je kokosový, mandlový nebo jojobový olej, aby se předešlo podráždění pokožky. Pokud si nejste jistí, je vhodné kápnout aromaolej klientovi na předloktí. Tam je kůže nejcitlivější a pokud by mělo dojít k rakci kůže, ukáže se to na malém místě a netrpí klient na celém těle.
  • Klientova preference: To je základ, který je nutno respektovat. Vždy dejte klientovi éterický olej přivonět a čekejte na jeho souhlas. Někteří klienti mohou být na určité vůně citliví, nebo alergičtí. Vždy se ujistěte, že klient nemá alergie a je s výběrem oleje opravdu spokojen.
  • Vytváření atmosféry: Používání difuzérů k rozptýlení esenciálního oleje v masážní místnosti může pomoci vytvořit uklidňující atmosféru a připravit klienta na masáž. Pokud nemáte difuzér, využijte například ubrousek s pár kapkami oleje a nechte vůni volně rozptylovat do okolí. Můžete také mít nádobku s vodou a pár kapkami esenciální oleje na ústředním topení. Tím, jak se bude voda zahřívat a odpařovat, bude se rozptylovat i vůně. Ke správné atmosféře vám oleje pomohou ještě jako čističe prostoru, kdy díky vonným esencím odstraňujete negativa z klientů. Protože každá bolest a únava sebou něco nesou. Více jsem rozvedla ve článku 3+7 čistících rituálů pro maséry.
  • Aplikace během masáže: Masér může esenciální oleje aplikovat přímo na kůži klienta během masáže, aby zvýšil její terapeutický účinek. Provádí se to tak, že si do první dlaně s olejem nakapete ještě 2-3 kapky vybrané esence a zamícháte je dohromady s nosným olejem. Touto směsí pak masírujete celá záda klienta. Další přidání oleje bych volila už jen toho nosného, bez éterických nadstandardů. Méně je v tomto případě více.

Nejlepší esenciální oleje pro masáže

Levandule: Uklidňuje mysl a je ideální pro klienty trpící stresem nebo nespavostí. Naopak nevhodný je pro jedince s nízkým krevním tlakem.

Máta peprná: Poskytuje chladivý efekt, který může pomoci ulevit od bolesti hlavy a svalového napětí. Nevhodný je pro těhotné a kojící ženy – protože má vliv na vývoj mozku dětí.

Eukalyptus: Je známý pro své osvěžující a čistící vlastnosti a může pomoci uvolnit dýchací cesty. Není doporučen pro citlivou kůži v oblasti krku a obličeje.

Pomeranč nebo citron: Citrusové oleje mohou povzbudit a osvěžit mysl i tělo. Jsou velmi oblíbené i pro svoji antidepresivní účinky, avšak jejich trvanlivost není dlouhá. Obecně se o nich ví, že se rychleji odpařují, takže vám jeho zásoby dlouho nevydrží.

Olej z růžového dřeva: Tento olej má jemnou květinovou vůni a je známý svými antidepresivními a antiseptickými vlastnostmi.

Jakým způsobem můžeme aromaterapii klientům nabídnout?

Způsobů, jak rozvonět esence olejů do okolí je několik. To úplně nejjednodušší je, již zmíněná, že olejíček kápnete na ubrousek a necháte ho někde v prostoru, kde se může vířit vzduch. Například na ústředním topení, nebo u vchodu.

Olej můžete nakapat také do misky  s vodou, kterou také necháte na ústředním topení, nebo do aromalampy. Tam ale hrozí to nebezpečí, že voda se dříve odpaří a olej bude vystaven vysokým teplotám a jeho léčivá schopnost bude degradovat.

Proto je vhodnější formou Difuzér.

Ten funguje na základě ultrazvukových vln, které podporují vypařování tekutiny (vody s kapkou éterického oleje) a až se tekutina vytratí, sám se difuzér vypne. Voda se nepřehřívá a degradace účinných látek v olejích nehrozí. Je to velmi bezpečná a estetická forma použití vonných olejů.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Olej můžete využít také k masáži, kdy pár kapek (podle volby klienta) přimícháte do nosného oleje a masírujete tak, jak jste zvyklí. Olej by si měl klient zvolit sám podle své obliby. Vhodné by ještě bylo seznámit se se specializací jednotlivých olejů, které budete mít pro klienty k výběru a s možnými kontraindikacemi, jež oleje přináší. V eBooku Moje první masérna se dozvíte více o nejčastějších olejích se zmíněnými kontraindikacemi.

Jak si vybrat ten správný olej pro své použití?

Na prvním místě by měla být

Čistota a kvalita: – Vyberte si 100% čisté esenciální oleje bez přidaných syntetických látek, jako například alkoholu nebo výplní. – Hledejte oleje, které jsou označeny jako „terapeutické kvality“ nebo „100% éterický olej“ což naznačuje, že byly destilovány s cílem zachovat maximálně terapeutické vlastnosti. Dávejte přednost organickým olejům, které jsou pěstovány a zpracovány bez použití pesticidů a chemikálií.

Značka a reputace: – Vyhledejte renomované značky s dobrou pověstí v oblasti kvality a etické výroby. Zkontrolujte, zda má výrobce jasné informace o zdroji a způsobu získávání olejů. V České republice máme minimálně dvě výrobní značky, které tyto požadavky splňují.

Botanický název: – Na etiketě by měl být uveden přesný botanický název rostliny, z které byl olej získán. To proto, aby se zabránilo záměně s podobnými druhy.

Země původu: – zjistěte si, odkud olej pochází. Kvalita a složení esenciálního oleje mohou být ovlivněny místními pěstitelskými podmínkami a klimatem. Proto jsou nejlepší ty české.

Metoda extrakce: – Vybírejte oleje získané výhradně pomocí parní destilace nebo lisováním za studena, což jsou metody uchovávající ty nejčistší terapeutické složky. Lisování za tepla může z rostlin uvolnit i to, co nechcete. Rostlina toho při vyšší teplotě „pustí“ více, a ne vždy je to výhodou.

Cena: – Buďte obezřetní na produkty, které se prodávají za podezřele nízké ceny. Velmi nízká cena může signalizovat nižší kvalitu nebo ředění oleje. Tedy i účinky nebude mít takové, jaké byste očekávali.

Jak skladovat esenciální oleje:

Chraňte je před světlem: Oleje jsou většinou prodávány ve tmavých skleněných lahvičkách, které chrání před UV zářením a pomáhají zachovat jejich účinnost. Proto podpořte stinné místo a uložte je do stinné poličky, nebo šuplíku

Teplota: Skladujte oleje v chladném a suchém prostředí. Znovu opakuji, že je důležité se vyvarovat přímému slunečnímu světlu a zdrojům tepla, které by mohly způsobit jejich znehodnocení (žluknutí).

Vzduchotěsnost: Ujistěte se, že lahvičky jsou dobře uzavřené, aby se zabránilo oxidaci a odpařování aktivních složek. Zejména u citrusů je odpařování rychlejší.

Bezpečnost: Uchovávejte oleje mimo dosah dětí a domácích mazlíčků, neboť některé oleje mohou být pro ně toxické. A samotné čištění olejů je velmi složité. Pokud se tak stane, je zapotřebí olej čistit hned. A to saponátem na nádobí a horkou vodou. Z některých míst například zeď, je čistím lihem.

Trvanlivost: Sledujte datumy expirace a věnujte pozornost změnám vůně, konzistence nebo barvy, které mohou naznačovat, že olej již není vhodný k použití. Dodržováním těchto pokynů si můžete být jisti, že vaše esenciální oleje zůstanou co nejdéle čerstvé a účinné pro terapeutické použití v masážní praxi.

Vůně olejů můžete využít i pro sebe

V rámci podpory psychického zdraví a jako prevence proti syndromu vyhoření je vhodné využít pár kapek esenciálního oleje do koupele. Teplá lázeň podporuje otevírání pórů a přidáním vůně například s meduňkou, levandulí, nebo jinou oblíbenou esencí jedince zrelaxuje a uklidní na těle i na duši.

Tím, jak jsou vůně uvolňovány do okolí a vdechovány do plic, pomáhají rychleji. Plíce se teplem a aromaty více otevírají, přenáší se do krevního řečiště a funguje tak nejrychleji ze všech možných metod. Navíc přes kůži vniká do svalů a krve a účinek se násobí.

Koupel by neměla být příliš dlouhá. Ideální je 20 minut, kdy tělo za tento čas si stihne odpočinout, uvolnit napětí ve svalech i na duši. Účinek můžete podpořit příjemnou hudbou a záměrným ponořením se do myšlenek nad vlastním dechem.

Aromaterapie přináší do masážní praxe nový rozměr, který může značně zvýšit spokojenost klientů. Integrace esenciálních olejů do masáží nabízí holistický přístup k léčbě a wellness prožitku, který je stále více vyhledáván. Maséři, kteří se vybaví znalostmi a dovednostmi v oblasti aromaterapie, mohou poskytnout svým klientům unikátní a obohacující zážitek, který může významně přispět k jejich celkové pohodě a zdraví. A to je to, co klienti vyhledávají. Takže je to další střípek do mozaiky, jak svým klientům dopřát více prožitků.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře
  1. Pavol Michalovic napsal:

    dobry den prajem. informativne sa chcem opytat, robite kurzy s certifikatmi?? pouzivam rozne bylinne oleje co si sam robim. mam pacientov hlavne postihnutych a aj takymto sposom by som chcel pomoct. dakujem

    • Eva Kupilíková napsal:

      Dobrý den, Pavol, co se týče kurzů, předávám zkušenosti začínajícím kolegům. Takže to co vím a umím se snažím poslat dál. Certifikát dávám, ale obsah a náplň kurzu je zcela v mé režii. Takže nepodléhám žádné isntituci jako je MŠMT atd.
      Bylinky mám ráda a hodně je používám hlavně pro zdraví dětí. Ale co se týče svalů se mi stále více osvědčují redoxní molekuly jako je Asea

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.