3+7 Čistících rituálů pro maséry: Vyčistěte svůj prostor a sebe pro dokonalou harmonii



Jako maséři, nebo další pomáhající profese, jsme v těsném kontaktu s dalšími lidmi. Můžeme tak být vystaveni mnoha různým energiím od klientů, kteří nás navštěvují. My totiž nikdy nevíme, jak laděný je ten druhý. Co řeší za starosti, jakou má v hloubi duše momentální náladu, s kým se potkal a kdo ho mohl ovlivnit…

Ne vždy jsou to energie příjemné, čisté a ovlivnitelné, a proto je zde 3+7  tipů, jak můžeme očistit své ruce a prostor, ve kterém svoji práci vykonáváme, od negativní energie.

Můžeme si takto „vyčistit“ místo své práce, dům, který je například starší, nebo máte dojem, že v něm je zapotřebí „uklidit“ tímto směrem.

Začneme očistou osoby

1. Umývání rukou: To je základní kámen, který určitě děláme každý, kdy teplou vodou a mýdlem před a po každé terapii. To nejenže odstraní fyzické nečistoty, tak jak jsme z dětství zvyklí, ale může pomoci i v psychologickém smyslu „smýt“ negativní energii. Voda má samočistící schopnost, takže si se získanou energií umí poradit.

2. Použití soli: Ta je považována za přírodní čisticí prostředek. Čisté ruce můžeme ještě potřít hrubou solí a nechat ji chvíli působit, než ji opláchneme. Ona by měla pomoci neutralizovat a odstranit negativní energii. Má to však nevýhodu, sůl může u citlivých jedinců dopomoci k vysušování pokožky a vzniku prasklin.

3. Dlaněmi přejedeme nad plamenem svíčky: to je moje oblíbené. Dělám to tak, že dlaně mám těsně nad plamenem – abych byla dostatečně vysoko, kdy předejdu popálení, ale zase natolik blízko, aby dlaně cítily teplo. Dlaň přejedeme nad plamenem od zápěstí k prstům – jednu ruku a pak druhou.


Energetické čištění prostoru:

Můžeme k tomu využít celkem 7 nejčastějších způsobů, přičemž můj oblibený je ten první, čtvrtý a pátý.

  1. Éterickými oleji: můžeme použít například éterický olej Kadidla, Ranvintrosa, nebo dalších aromatických olejů, které se nám líbí. Olej je nejlepší dát do misky s vodou na hřející radiátor, do aromalampy nebo difuzéru (ten je z hlediska stálé teploty pro vypařování vhodnější).
  2. Kouř z bylin: to je další varianta očisty prostoru, kdy zapálené byliny jako je šalvěj, kopál, nebo palo santo pomáhají k očistě. Zapálením vytvoříme kouř, snažíme se rozfoukat oheň, aby se vytvořil kouř a s doutnající nádobou pak procházíme celou místnost a cílíme hlavně na rohy, kde se energie často hromadí.
  3. Větrání: Pravidelná výměna vzduchu masérny může pomoci odplavit stagnující energii a přivést čerstvý vzduch. Odstraníme tak i pachy a vydýchaný vzduch, který po předchozím klientovi zůstal.
  • Krystaly: Někteří lidé věří v kouzelnou schopnost určitých nerostů (jako je křišťál, černý turmalín, ametyst nebo růženín) věří, že umí absorbovat negativní energii. Nerosty můžeme umístit v různých místech masérny, a ještě vhodnější je zavěsit je do volného prostoru a nechat je pomáhat. Pravidelně je pak necháváme od získané energie očistit / nabít.
  • Úmysl a meditace: Nastavení pozitivního záměru, nebo krátká meditace před a po každé terapii může pomoci udržet vaši energii vyváženou a chránit vás před převzetím negativní energie od klientů. Pro začátek je dobré využít vizualizaci a představit si, že jsme obaleni tzv. neprůhlednou bublinou, která ohraničuje náš osobní prostor, do kterého jen tak někoho nepustíme. Můžete si hranice představit jako světelný obal – který nás ochrání před vstupem negativ z okolí. Když se kientů dotýkáme, je to takové matoucí. Ale síla tohoto rituálu je opravdu mocná.
  • Vizualizace očisty: Představte si, že světlo nebo voda oplachuje vaše tělo, nebo masérnu a odplavuje všechnu negativní energii, což je technika, kterou mnozí terapeuti používají k energetickému čištění a můžete očišťovat co vás napadne. Sebe, prostor, předměty…Vhodné je, před odchodem z masérny se takto omýt a neodnášet si domů to, co nechcete.
  • Zvukové čištění: Použití zvonků, tibetských mís nebo zpěvu může pomoci rozbít negativní energii a vyčistit prostor. Protože vaše ladění, které tímto zvukem získáte jakoby „rozbije“ negativa z okolí.



    Pamatujme, že co funguje pro jednoho, nemusí nutně fungovat pro druhého, a je důležité najít metody, které nám osobně vyhovují a které využíváme rádi. Důležité je, aby tyto procesy byly součástí pravidelné rutiny, aby byl prostor udržován čistý a pozitivní. Čím častěji toto budeme používat, tím lépe a rychleji nám to bude fungovat. Nejen z hlediska praxe, ale také proto, že „nános“ nebude tak silný.

Jak se solí postupovat?

Sůl má širokou škálu využití, je uznávaná pro své čisticí a ochranné vlastnosti v mnoha kulturách a spirituálních tradicích. Když použijeme obyčejnou kuchyňskou, tak nám poslouží královsky.  Kromě její aplikace na ruce, jak jsem výše zmínila, existují i další způsoby, jak ji využít k očištění prostoru.

Využívá se díky tomu, že je schopna absorbovat negativa. Po jejím použití je zapotřebí ji „správně zlikvidovat“. Tento proces může být zábavný a také velmi kreativní. Já to dělám tak, že se nad každou použitou solí zamyslím a „zeptám se jí“, jak by chtěla ukončit svoji službu. Někdy mě napadne možnost spláchnutí v odpadu, někdy zakopání do hlíny. Třeba ta vaše bude chtít něco originálního. Ale určitě by měla opustit vaši provozovnu a dál se nepotkávat s lidmi.

1. Solné nádoby: Obyčejnou kuchyňskou sůl můžeme nasypat do talířků, nebo misek a rozprostřeme je do různých koutů masérny. Ona má absorbovat negativní energii z prostoru a tím nám sloužit. Tyto nádoby byste měli pravidelně vyprazdňovat – přibližně po 3 dnech sůl zlikvidovat a dát novou, aby se udržela její čisticí schopnost a mohla nadále pohlcovat negativa.

2. Solný roztok: Solný roztok vytvořený smícháním vody a soli můžete použít k očištění podlah, povrchů a zrcadel, kdekoliv je třeba i ve vaší masérně. Můžete také přidat několik kapek esenciálního oleje pro další aromaterapeutický účinek.

3. Solná lázeň pro nohy: Někteří maséři nabízí svým klientům solnou lázeň pro nohy, což může pomoci nejen s relaxací, ale také s očištěním od negativní energie.

4. Solné lampy: Himalájské solné lampy jsou populární pro své údajné schopnosti zlepšovat kvalitu vzduchu a vytvářet uklidňující atmosféru. Jejich teplé světlo může také pomoci vytvořit příjemné prostředí a přispívat k očistě prostoru. Můžete mít solný krystal se svící, nebo jako lampu do elektriky. Samotné solné krystaly se čístí zapálenou svící, nebo svitem úplňkového měsíčníce.

5. Solný kruh: Vytvoření solného kruhu kolem prostoru, kde pracujete, může být vnímáno jako ochranná bariéra proti negativním energiím. Z praktického hlediska jsem ale tuto možnost v masérně nikdy nevyužila.

6. Očistná koupel: Po náročném dni můžeme aplikovat očistnou koupel s obyčejnou kuchyňskou solí nebo Epsomovými solemi, která vám pomohou odplavit nahromaděnou negativní energii z těla.

7. Solné pytlíčky: Malé látkové pytlíčky naplněné solí mohou být umístěny pod masážní stůl nebo v různých částech místnosti, v rozích zavěšené, aby působily jako pasivní čističe (lapače špatné energie). Při používání soli je důležité si být vědom, že sůl může být korozivní, takže je třeba dávat pozor, aby nedošlo k poškození některých povrchů, nebo materiálů (například kov) a ve velmi vlhkém prostředí bude pojímat vzdušnou vlhkost a může ukapávat. Mějte na paměti, že pravidelná výměna po třech dnech a údržba solných čisticích prvků je také nezbytná pro zachování jejich efektivity.

Jak využít kouře z bylin k očistě prostoru

Čištění prostoru s využitím zapálených bylin je známé jako smudging, což je rituál používaný v mnoha kulturách po celém světě k energetickému očištění místa. Například kněží používají kouř kadidla k očistě prostoru kostela a chrámu, kdy se při shromažďování velkého počtu lidí může snáze přenášet infekce jakékoliv nákazy. Tady je návod, jak provést ten svůj rituál:

  1. Příprava: – Vyberte si bylinu pro vykuřování, nejčastěji se používá bílá šalvěj, ale můžete využít i palo santo, cedrové listy, kopál – což je ztvrdlá pryskyřice některých dřevin a prodává se přímo ve vykuřovacích svazcích, nebo jiné byliny, které jsou známé pro své čisticí vlastnosti. Na internetu v eshopech jistě najdete široké spektrum bylin a pryskyřic.

Připravte si misku odolnou proti teplu nebo mušli, do které položíte zapálené byliny, a zabraňte tak poškození povrchů.

– Otevřete okna a dveře, aby negativní energie mohla odejít a aby bylo zajištěno dobré větrání.

– Připravte se na rituál s klidnou myslí a záměrem očistit prostor.

2. Zapálení bylin: – Zapalte konec svazku šalvěje nebo kus dřeva palo santo a nechte ho chvíli hořet.

-Když bylina začne hořet, zafoukejte do plamenů, aby se vytvořil kouř. Mějte na paměti, že cílem není udržet otevřený plamen, ale vytvořit dostatek kouře pro vykuřování. Ten bude probíhat tak, že začnete u dveří nebo vstupu do místnosti a pohybujete se ve směru hodinových ručiček.

– Jemným máváním svazku bylin rozptylujete kouř do všech koutů místnosti, přičemž se zaměříte na rohy, kde se může energie hromadit.

– Můžete také kouřem projít kolem oken, dveří a jiných průchodů.

– Pokud máte předměty nebo oblasti, které chcete zvláště očistit, nechte kouř působit i tam.

3. Záměr a modlitba: – Během procesu můžete recitovat modlitbu, mantru nebo prohlásit svůj záměr očistit prostor a přinést do něj pozitivní energii.

– Udržujte pozitivní a klidnou mysl, soustřeďte se na odstranění negativní energie a její nahrazení mírem a harmonií. Vaše pozitivní energie a ladění je nadstavba každého rituálu. Je to takový základ, který vše dělá účinnější. A když budete svoji mysl umět ovládat bravurně, bude vám stačit pro základní očistu jen vaše mysl.

4. Ukončení rituálu:

 – Po dokončení průchodu místností nechte bylinu dohořet v misce, nebo mušli nebo ji bezpečně uhasněte.

– Poděkujte za pomoc a ochranu, kterou rituál poskytl.

– Zavřete okna a dveře, pokud to půjde, aby se nově očištěný prostor mohl naplnit svěží energií. Při provádění tohoto rituálu je důležité dodržovat bezpečnostní opatření, aby nedošlo k požáru nebo poškození majetku. Vždy mějte po ruce něco, čím bylinu bezpečně uhasíte, a nikdy nenechávejte hořící byliny bez dozoru.

Popel z bylin pak vraťte zpět přírodě. Můžete ho zakopat, rozsypat na louku, nebo spláchnout v odpadu.

Jak k očistě využít krystaly?

Základem této techniky je:

1. Výběr krystalů: Vyberte si ty, které jsou známé svými čisticími vlastnostmi. Mezi nejoblíbenější patří černý turmalín, který je známý pro svou schopnost pohlcovat negativní energii, selenit, který podporuje klid a čistotu, a ametyst, který se využívá pro své ochranné a čisticí účinky. Křišťál má sílu ve své čistotě a nebo růženín, který je mu velmi blízký.

2. Umístění krystalů: Rozmístěte je po místnosti tak, aby pokryly důležité oblasti. Můžete je umístit do rohů místnosti, blízko dveří nebo oken, nebo na střed místnosti. Někteří lidé také vytvářejí ochranný kruh nebo mřížku z krystalů kolem celého prostoru.

3. Záměr a meditace: Při jejich umisťování do prostoru si ujasněte jejich záměr. Můžete provést krátkou meditaci, při které se zaměříte na to, že prostor je plný čisté, harmonické nebo třeba světelné energie, která přináší lásku, vděk a pomoc. Tento záměr můžete vyslovit nahlas nebo v duchu.

4. Aktivace krystalů: Někteří lidé věří, že pro maximální účinek je třeba je „aktivovat“. To můžete udělat pomocí vizualizace nebo pomocí zvuku, například zvonkem nebo tibetskou mísou, kdy zvukem je „nabijete“. Při tomto procesu je nejdůležitější víra 😊

5. Údržba energie: Nechte je pracovat a občas prostor znovu navštivte, abyste zkontrolovali energii a případně přeuspořádali nebo doplnili nějaké další. Pro jejich očistu si můžete zvolit některý z následujících postupů

  1. Voda: Mnoho z nich lze bezpečně opláchnout pod tekoucí vodou, což pomáhá odplavit negativní energii. Dbejte na to, aby voda nebyla příliš teplá nebo příliš studená, což by mohlo některé křehké krystaly poškodit.
  2. Slunce nebo Měsíc: Někteří lidé je nechávají nabíjet energii na slunci nebo ve světle Měsíce, obvykle během úplňku, kdy je měsíční energie nejsilnější.
  3. Země: Zahrabání do země na několik hodin nebo přes noc může pomoci vymazat jejich energii.
  4. Sůl: Můžete je také položit na ložisko hrubé soli nebo je ponořit do solného roztoku. Pozor, tento způsob není vhodný pro všechny typy krystalů, protože její síla může některé z nich poškodit.
  5. Kouř: Použití kouře z kadidla, šalvěje nebo špalíčky dřívek palo santo může být poměrně účinným způsobem čištění. Zatočte s kuřidlem kolem krystalů, aby se mohly zbavit nežádoucí energie.

Návodů a postupů k očistě je opravdu dost. Na vás je, vybrat si a zkoušet ty, které vám budou nejvíce vyhovovat a u jejich provádění budete cítit, že funguje.

Stává se, že pokud cítíte potřebu očisty sebe, nebo prostoru je opravdu nejvyšší čas. Když to ještě necítíte, tak i přesto nad touto možností popřemýšlejte. Jste v kontaktu s velkým množstvím lidí a i kdyby jejich záměr nebyl zlý, nevíme jaké příhody měli, jak je jejich osobnost laděná a čemu je nucena v životě čelit.

Proto výběr a hlavně aplikaci své varianty neodkládejte a začleňte očistu do svého pravidelného procesu nejlépe hned dnes.

A až budete mít vybráno a vyzkoušeno, povězte nám svůj výběr, prosím, do komentářů. Pomůžete tak dalším kolegům s jejich volbou.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.