Masáž proti bolesti hlavy

Nemusíte být nutně masér, abyste si dokázali díky několika málo hmatům dopomoci k úlevě a pohodlí ve vlastním těle. Jak je pohyb, protahování a cvičení pro lidské tělo důležité, se dozvíte na spoustě místech. Při své práci v masérně zjišťuji, že je několik svalů, které se nám pohybem hůře aktivují, nebo bych troufale řekla, že některé se vůbec protáhnout nedají a jejich zatuhnutí má na celkovém stavu naší pohody pak velký vliv.

V tomto článku se podíváme na svaly, které si několika málo hmaty můžete uvolnit a vaše tělo tak dát zpět do pohody.

Jsou to například:

  • svaly ve vlasové části na lebce mohou být natolik zatuhlé, že jejich napětí nám způsobuje tlak a bolest. Nebo se nám minimálně hůře soustředí na určité aktivity. Můžeme si připadat, že nám brzy praskne hlava a já to klientům v masérně připodobňuji na nafukovacím balónku. Ten, když si koupíte nafouklý z pouti a silně ho obvážete obvazem, tak se může stát, že jeho stěny nevydrží tlak z venčí a jeho stěna praskne. Obdobný pocit máme i při bolesti třeba v čele, nebo ve spáncích. Proto změkčuji svaly například kolem uší (v místě, kde máte nožičky brýlí).

Tyto svaly jsou na dráze žlučníku, takže když má někdo zvýšenou citlivost na některé potraviny, nebo mívá stresové podmínky, svaly se ohlásí nepohodou. Pokud se tyto zatuhliny rozmělní, je to jedna z možností, která přinese úlevu.

  • Další místa jsou na samotném konci týla, kde končí krk a začínají tam vlasy. Zde se upínají trapézové svaly a při dlouhodobém pohledu dolů, záklonu, nebo při předsunuté bradě se také přepínají, tuhnou a celkové prokrvování a pronervení je pak omezené. Praxe mě také naučila, že rozmělněním jednotlivých meziobratlových prostor v krční páteři (obzvláště když to tam na pohmat, nebo při otáčení hlavou přeskakuje), se také docílí lepšímu dokrvení a nastává úleva.

Hmatů na odlehčení přetížených svalů  k lebce a na ní je několik a čím víc jich spojíte, tím rychlejší a jasnější úspěch zaručíte. Vždy ale myslete na to, že svaly se mohou uvolňovat a masírovat nejlépe ve chvíli, kdy jsou zcela volné, vláčné. To znamená, když hlava leží úplně uvolněně na podložce, nebo je opřena o ruku, stůl, podložku…

Vezměme si tu skutečnost, že svaly neustále udržují 5kg těžkou zátěž na vrcholu své páteře. A když se nemohou dokonale uvolnit, nebude masáž účinná. Vlastně ani na pohmat to nebude tak příjemné, jako například při plném relaxaci v leže. Proto moji klienti dostávají masáž krční páteře zásadně v leže. Celé tělo se uvolní a nemusí myslet na to, jestli je jejich hlava ve správné poloze.

Takovýchto poznatků z praxe se dá vypozorovat nespočet a základem je, vnímat tělo a přemýšlet nad souvislostmi. Když si jako terapeut zavřete oči, lépe si budete všímat toho, co je pod vašimi prsty. Zbystří se vám hmat a dokážete rozlišit tuhost, nebo velikost jednotlivých svalů. Dá se také dobře zpozorovat, odkud kam který sval vede. Někdy bývají svaly citlivé v úponech, jindy v celé délce.

Konkrétně u krční páteře je zapotřebí zpozorovat, jakým chybným stereotypem bolest vznikla. Pohmatem na svalech tak můžeme našim klientům lépe pomoci k návratu do jejich spokojeného těla. Pokud je jeho přetížení a omezení v pohybu jednorázové, tak to není tak vážné a náprava je rychlejší. Horší je, když si jedinec svoji chybu neuvědomuje a po dokonalém rozmasírování se vrátí zpět do chyb v naučených stereotypech.

Proto díky četbě svalů pomáhám klientům zjistit, jak si mohli bolest způsobit a přijdeme například na to že telefonují tak, že drží telefon mezi ramenem a uchem. Také se objevuje možnost, že mají monitor k jedné straně.  Nebo mají při práci předsunutou bradu. To poznám většinou už jen z jejich postoje, kdy hlava by měla být v postavení těla tak, že střed ucha, ramena, kyčle a kotníku je v jedné ose. A když vidím, že je předsunuta, připomínám jim nutnost pozvednutí celé postavy vzhůru. V případě, že se bude postava vytahovat temenem vzhůru a my se budeme snažit se vzpřímit, ramena nám k tomu budou pomáhat a budou svěšena. Stejně tak se hlava posune zpět a jemně se bude zvětšovat meziobratlový prostor. Důležitost tohoto jednoduchého cviku je v jeho opakování. Není cílem při této pozici vydržet dlouho, ale připomínat si ji častěji. Při dlouhé a násilné výdrži je větší šance, že si k postoji vypěstujete odpor a to by vám k ničemu dobrém nepřispělo.

Kolem lidského těla je spoustu zajímavostí a pokud budeme tělu naslouchat, tak se jistě od něj něco ke svému prospěchu dozvíme. Ono má snahu s námi komunikovat skrze únavu, nachlazení, bolesti, nebo úrazy upozorňuje na přetížení. A tím, že nás „donutí“ si lehnout do postele se snaží o to, abychom se nezničili a zachránili se před sebedestrukcí. Určitě se mezi námi najdou tací, kteří mají svoji jistou část těla, která jim naznačí, že už to stačilo a máme si odpočinout.

Klienty v masérně učím vždy několik základních cviků, které jsou přímo pro jejich potřeby a s nimi na papírku také odchází domů. Tím, jak se snažím předat informace kolem sebe jsem také vytvořila několik výukových videí pro maséry i laiky. Aby si každý dokázal pomoci sám. Protože cítit se pohodlně ve svém těle je základ spokojeného života. A kdo jiný by nám měl více rozumět a chtít pomoci, než my sami.

Ke vzpřímené postavě mám hezkou příhodu z masérny, kdy na první návštěvu přišel jinak sympatický muž v letech, který při otevření dveří vypadal s prominutím jako žebrák. Jeho vysokou postavu měl tak shrbenou, že nevypadal moc důvěryhodně.

Na jeho páteři bylo znát, že takto shrbený je opravdu dlouho a už se objevují následky. Proto jsem mu vysvětlovala, jak je důležité se vytahovat temenem vzhůru. Jak nejenže vypadá sebevědoměji, sebejistěji, ale i na otevření hrudního koše a bolesti hlavy nevyjímaje to bude mít příznivý vliv.

Klient se mi svěřil, že ve školních lavicích neustále vyčníval a jak se snažil „zapadnout“, tak se hrbil a snažil se schovávat.

Po nějakém týdnu mi přišel na další masáž a svěřil se, že byl na srazu se spolužáky ze Základní školy. Oslovila ho tam prý spolužačka, která na jeho konto pronesla, že se na ně vytahuje. Že je nějak nezvykle povznesený a vzpřímený. Na jeho obranu musím říci, že to byl konečně hezký chlap. Byl narovnaný, vypadal sebejistě a úspěšně.

Pro snazší vysvětlení toho, jak se mají klienti rovnat jim vysvětluji „zvědavou sousedku“. To si totiž každý umí představit zvědavou paní za plotem, která potřebuje vidět to, co mají ostatní doma na dvoře nového. Vytahuje se tedy v páteři a snaží se vyštrachat milimetry mezi svými obratli, aby byla alespoň o píď větší a mohla ukojit svoji zvědavost.

Při této vytažené páteři totiž řešíme mnohem více, než se zdá. Jakmile se vytáhneme temenem vzhůru a uši oddálíme co nejvíce od ramen, se konečně mohou ramena volně svěsit dolů. Žádnou silou, ale jen tak volně je necháme spadnout. Vytáhneme krk a zároveň se nám srovná i vyhrbená oblast hrudní páteře. Ramena se posunou dozadu, vyprsíme se a můžeme zaznamenat snazší a plnější nádech do plic. Spolu s tímto protažením se nám také jemně podsadí pánev a zpevní stehenní svaly. Toto je takový velmi jednoduchý a hlavně rychlý trik, kdy si vaše tělo osvojí vzpřímenou postavu bez složitého nastavování od základů.

Bylo by to samozřejmě účinnější a asi i správnější si nejprve uvědomit:

  • postavení na 4(3) opěrných bodech na každém chodidle, což znamená obě strany pat (vnitřní i vnější) a přítlak pod palcovým kloubem a pod kloubem malíku. Váha by na těchto bodech měla být vyrovnaná, aby nedocházelo k náklonu chodidla dovnitř /ven, nebo dopředu na prsty.
  • Mírné uvolnění kolen, aby snáze došlo k podsazení pánve.
  • Uvolnění hýžďových svalů a předsunutí kostrče jakoby dopředu (přirozením vpřed).
  • Vyrovnání bederní lordózy.
  • Zasunout spodní, přední žebra dozadu.
  • Ramena zasunout dozadu a dolů, aby došlo k „vyprsení“.
  • Vytáhnout se temenem vzhůru a docílit zmíněného odtažení ramen od uší.
  • Zasunout bradu dozadu, jako když stojíte opření zády o zeď a chtěli byste se dotýkat celou páteří.

A než pečlivě dojdeme nahoru, zpravidla se nám rozpadne základna, protože je těch bodů opravdu hodně. Jsou důležité, to tady vůbec nechci zlehčovat. Koneckonců na vás je ta konečná volba, vybrat si těchto 8 bodů, nebo zvědavou sousedku.

Můžete mi pak do komentáře napsat, která volba se vám více zalíbila.

Naše páteř je určena k tomu, aby držela lebku „napíchlou na svém vršku“. A tomu, kdo se snaží o jinou pozici, to tělo dříve, či později poví napětím ve svalech, únavou, bolestí..

Proto poslouchejme své tělo, promlouvá k nám poměrně často. Spokojenou nótou i tou prosebnou.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.