Lymfatická masáž

Tato technika je stále více oblíbená pro svoji jemnost, šetrnost a současně i účinnost. Při této technice se jemnými hmaty, které připomínají dlouhé hlazení, vhání lymfa (míza) do svých lymfatických (mízních) uzlin.

Masáž děláme proto, abychom pomohli k odstranění přebytečné tekutiny z končetin hlavy, hrudníku…zpět do lymfatického systému.

Oproti ostatním masážím je velmi jemná a každý další přítlak je ku škodě. My manipulujeme jen s kůží a podkožím, nikoliv se svalem. Provádí se na suché kůži, kdy klient je pouze ve spodním prádle. Při celotělové masáži leží klient nejprve na břiše a poté se otočí a celé tělo se znovu hladí z přední strany. Často klienti při této masáži podřimují, což zvyšuje účinek celého procesu.

Mízní a tepenný systém v těle jsou dva odlišné, ale vzájemně související soustavy, které je vhodné znát.

Tepenný systém rozvádí krev na periferii těla. V kapilárách (vlásečnicích) dochází k výměně látek, jako jsou vitamíny, minerály a živiny do svalů. Zpětný transport látek i tekutin má na starosti žilní systém i ten mízní.

Lymfa je vlastně nejřidší složka krve, která se dostala do svalu a je zpětně odváděna svými cévami do uzlin. Ty máme hlavní v tříslech, podpaží, pod klíční kostí, pod čelistí. Lymfatické cesty začínají na okrajích a vedou lymfu směrem k srdci, kde se vrací do krevního řečiště.

Lymfa (míza) je tekutina bez barvy, nebo bílá. Svojí skladbou připomíná plazmu, ale obsahuje méně bílkovin. Její vznik je z tekutiny filtrované na konci kapilár, nebo z tkáňového moku. Za den jí tělo vyprodukuje 1,5 – 2 l. Obsahuje především lymfocyty, které mají na starosti obranné látky v těle.

Lymfatické cesty (mízní cévy)- můžeme rozdělit na:

  1. Jejich kapiláry– začínají slepě v různých tkáních (ale nenajdeme je ve tkáních epitelu, v chrupavkách a kostech, CNS, rohovce, bělmu, čočce a sklivci a v epitelech. Tyto cévy neobsahují chlopně i když jsou v dolních končetinách. Proto transport tekutiny vzhůru k srdci je mnohdy složitější a je závislý a činnosti okolního svalu.
  2. Sběrné mízní cévy -Mají podobnou stavbu jako žíly, protože obsahují chlopně. Nad chlopní se tyto  cévy rozšiřují, proto připomínají svým vzhledem šňůrky korálků.
  3. Mízní kmeny – jsou dva hrudní mízovod, který sbírá tekutinu z dolní poloviny těla a levé horní čtvrtiny a otevírá se do levého žilního úhlu . A pak pravý mízovod který ji sbírá z pravé horní čtvrtiny těla a otevírá se do pravého žilního úhlu

Veškerá tekutina, která těmito cestami proteče se ještě zastaví v

Mízních uzlinách. Těch je po těle několik a rozdělují tělo do několika regionů. Proto se jim říká regiony.

Tento systém si můžeme představit jako vodní toky na planetě. Prameny, potůčky, rybníky, řeky… začíná to od pár kapek tekutiny, na kterou se nabalují další a mají svůj směr. Někde se zadržují a vytváří zásobu. Jakmile se ta zásoba vyprázdní (uvolnění mízních uzlin, nebo výlov rybníků) tekutina má snahu je opět naplnit. Ale přetékání těchto zásobáren za normálního režimu není možné. Mají svoji kapacitu a kde není výdej, není příjem.

Proto se začátek každé lymfatické masáže neobejde bez toho, aby se neuvolnila tekutina z té základní velké nádrže, které se říká cisterna a je uložena v dutině břišní. Tato cisterna se vyprazdňuje silným nádechem a výdech, kdy při výdechu se jemně tlačí do dutiny břišní v oblasti pupku  a nádechem se její střeny rozpínají.

Mízní uzliny jsou drobné útvary o velikosti fazole cca 3 cm dlouhé. Mají šedou, nebo růžovou barvu.

Jejich hlavním významem je:

  • vytvářet lymfocyty a protilátky
  • Zachytávat prachové částice
  • Zachytávají bakterie z krve
  • Zachytávají nádorové buňky

Proto kdykoliv jsou uzliny zvětšené, bereme v potaz tu možnost, že tělo si právě řeší nějakou nemoc, infekci… a je zapotřebí mu s tím nějak pomoci.

Lymfatickou masáž známe manuální a přístrojovou. Manuální provádíme jemným hlazením plochou dlaně po těle klienta.

Přístrojovou za naše dlaně odpracují speciální návleky na paže, nebo dolní končetiny, které jsou přístrojem střídavě nafukovány a uvolňovány a pomáhají jemným tlakem doprovázet tekutiny  od prstů do uzlin.

Samotnou přístrojovou masáž je nutno předem připravit manuálně a to uvolněním patřičných regionálních uzlin. Pro paže jsou to podpažní uzliny pro dolní končetiny tříselné. Teprve až po jejich vyprázdnění může, jak už je výše zmíněno, docházet k přemístění tekutiny z lymfatických cest do samotných uzlin.

Provádění této masáže je nejvhodnější při úplňku. Tělo je v tuto fázi měsíce nastaveno na očistu a lépe tak tekutinu z těla odvádí do správných míst. Dokonce je i půst v tento čas vhodnější. Měsíc má totiž vliv na řadu činností a my víme, že například příliv a odliv jsou právě měsícem řízeny. Tak proč by to nemohlo mít vliv i na lidské tělo?

Četnost masáží je doporučována právě 1x za měsíc. Když byste potřebovali masáž, například kvůli estetice, potřebovali provádět častěji, měli byste zase tělu dát čas na odpočinek.

Cesty tohoto systému jsou velmi drobné a je zapotřebí respektovat jejich tok. Proto se dopomáhání dlaní provádí jemnými a pomalými tahy, které se opakují. Jsou důkladné a podobají se roztírání krému po těle. U některých klientů jsem zaznamenala, tak razantní tok tekutiny že byla opravdu viditelná změna před a po masáži. Klientka například přišla s otlačenými přezkami na nártu nohy a po masáži jí byla bota volná.

  • Správná indikace masáže je vhodná na podzim – jako prevence před hrozícími infekcemi, kdy tělo vyčistíte od zachytaných nečistot
  • Stejně tak si tělo můžete očistit na jaře – od viroz a oslabení ze zimy.
  • Vhodná indikace je také před operacemi, kdy tělo masáží odlehčíme
  • Můžeme ji zařadit před klasickou masáží
  • Před přístrojovou masáží
  • Nebo po sportovním výkonu

Důležitou informací je, že po této masáží se více chodí čůrat. Tekutina, která byla „zaseklá“ ve svalu a tkáních nyní našla svoji cestu a je zpět v krevním řečišti. Tam je opět přefiltrována v ledvinách a přebytečná odchází z těla ven s nečistotami. Svůj úkol splnila.

Kontraindikací k těmto masážím, je vážnější onemocnění vnitřních orgánů( játra, ledviny, žaludek, slinivka, slezina, játra, srdce, plic…) nevolnosti, infekce, vysoký krevní tlak a zvýšená teplota. Tyto a mnoho dalších kontraindikací je proto, že zrychlený průtok lymfy v celém těle dosáhne toho, že orgány najednou pracují více, než dříve a tato nadměrná aktivita by jim mohla značně přitížit.

Vše je ale velmi individuální a některé kontraindikace jsou i částečné. Vždy je potřeba mít k lymfatické masáží znalosti z kurzu, používat zdravý selský rozum a respektovat tělo. Tento článek rozhodně neslouží k tomu, že můžete masáž provádět sami, jako školený masér. Jen k tomu, že máte v této tématice o něco jasněji. Samotný kurz a praktikování techniky na jednotlivých částech těla je zapotřebí mít nastudováno v plném časovém rozsahu, který se pohybuje okolo 20 hodin a stejně jako u lymfy platí, že za krátký čas se nemůžete techniku naučit tak dokonale.

Ještě než se objednáte na tuto masáž, popřemýšlejte si nad jejím načasováním. Obzvláště u žen není vhodné během menstruace. Není to vhodné obzvláště první 3 dny. Ale naopak ke konci je to lepší než kdy jindy, protože uvolněním lymfy i menstruační krve se z těle mohou více dostávat nepotřebné látky. Vždy je ale nutno myslet na to, že odcházející tekutiny bude více a žena by se k tomu měla zařídit.

Tak jako s každou službou je vhodné vybrat vhodného maséra. Vy potřebujete takového, který vám bude sympatický a jeho doteky vás nebudou jakkoliv omezovat. Masáž se totiž provádí jen ve spodním prádle a doteky jsou mnohdy blízko intimních partií. A ikdyž je masér profesionál a ví, jak a kam sahat, může se stát, že se při jeho dotycích neuvolníte a to by pak úkon neměl tu správnou účinnost.

Co se týče délky masáže, pro vyšší výtěžnost je vhodnější provádět masáž celotělovou. Která může mít časovou dotaci 120 – 180 minut. Záleží na terapeutovi.

Mnozí klienti ale volí i částečnou, kdy potřebují ulevit přetíženým dolním končetinám, pažím, nebo pro estetiku v obličeji.

Lymfatická masáž hlavy je velmi příjemná a kosmetická záležitost. Dopomáhá k uvolnění tekutin z obličeje a odstranění „opuchlin“ ze tváře, vyhlazuje obličej a pomáhá zpevňovat pleť. Mám pozitivní ohlasy k tomu, že po masáží se uvolňuje přetlak z hlavy a u některých citlivých jedinců dochází k úlevě od bolesti hlavy.

K tomu, abyste ještě lépe pochopili toto téma, je jedno velmi podrobné video od paní Průchové, která se tomuto tématu věnuje velmi dlouho a důkladně. Podle jejího popisu zjistíte, že lymfa je opravdu pozoruhodná tekutina a hmaty k jejímu nasměrování je zapotřebí provádět přesně, jemně a promyšleně.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.