Pomůže masáž s bolestí zad?

Stav, kdy se lidé necítí ve své kůži právě z důvodu nepříjemných pocitů ve své zadní části těla, je velmi těžké házet do jednoho pytle.

Za svoji praxi jsem na svém těle a hlavně na klientech zažila několik příčin a podob bolesti zad.

Ve článku se podíváme na některé možné důvody a podobnosti, ať víte sami, jak je práce maséra rozmanitá a jak také může, díky několika málo hmatům pomoci k úlevě.

Nejen že záda jsou dosti široký pojem, protože v masérně k nim řadím i hýždě a u mých klientů spolu se zády ošetřuji i krční páteř a to až do vlasů.

Začneme odspodu

Zatuhnutím hýžďových svalů z důvodu nestejnoměrného používání dolních končetin, kdy lidé často pracují se svojí dominantní nohou napřed a v předklonu, vzniká často komplikace. Stranově si vytáčejí pánev, nebo maminky při chování dětí pozvedají tu stranu pánve, na které chovají svoji ratolest a to je pak začátek toho, co je zpomalí.

Toto stranové vyrotování pánve způsobuje nepříjemné pocity v bedrech, ale mnohdy míří až do noh. Dolní končetiny se mohou hůře dokrvovat a hůře podporovat činnost nervových zakončení. A v tomto případě se mi velmi osvědčila jemná masáž kříže a hýždě, kdy uvolňuji jednotlivé svalíky v kombinaci s reflexním působením na chodidle. Takto v konečném důsledku ošetřuji také kříž, ale tím, jak rozptylují místa působení, není bolest tak silná, nebo nepříjemná.

Při povolení těchto svalů jsem už po prvním ošetření zaznamenala viditelnou změnu v menší rotaci pánve a klientky si chválily snazší zvedání z lehátka i samotný pohyb poté.

Vždy své klienty vybízím k tomu, aby si vzpomněli, které aktivity pro ně byly nepříjemné. Kde je co zabolelo a jak je to nyní, po masáži. Snažím se o spolupráci s jejich konkrétně citlivými svaly, abych mohla působit více cíleně.

Nálož na bedrech

Oblast L4-L5 je častá diagnóza lidí, kteří trpí bolestmi v bedrech. Nejednou u nich dojde ke zlepšení při uvolnění vzpřimovačů, manuálnímu vyčištění meziobratlového prostoru a samotné protáhnutí páteře. To vždy až po mechanickém uvolnění zkrácených svalů. Abych se “neprala“ se zatuhlinami, ale abych docílila spolupráce. Více o péči páteře – protažení a čištění obratlů jsem vložila do výukového videa Protažení páteře. Dále pak klientům poradím cviky na doma, aby si sami mohli udržet stav, kterého jsem docílila a ještě dále prohlubovat flexibilitu jejich těla.

Minimálně třikrát se mi stala příhoda, kdy bolest v bedrech byla způsobena psychickou zátěží. Kdy jedinec měl naloženo víc, než unesl a samotná masáž nepomáhala. Šlo o to pochopit, že úkolů je až příliš a je potřeba je řešit konstruktivně, od začátku. Říci si o pomoc a nesnažit se o nemožné.

Důkladný nádech

V hrudní oblasti mohou záda bolet z důvodu zatuhnutí mezižeberních svalů, které zabraňují pružnému pohybu a jedinec hůře dýchá, do kopce se zadýchává a při nošení těžších břemen v jedné ruce může pociťovat pichlavou bolest v oblasti hrudní páteře. To je zapotřebí rozvolnit mezižeberní svaly, které bývají citlivé a efekt se rozpozná do několika minut, kdy mi klienti na lehátku vzdychají radostí, jak nezvykle hodně se mohou nadechnout.

Ztráta flexibility lopatky

Je také poměrně běžný stav. Můžeme na to hledět z pohledu svalů, které jsou přetížené (rameno zvedáme příliš blízko k uchu, nebo nosíme těžká břemena, či silou taháme ramena dolů). Můžeme také kulatit záda a hrbit se. To vše tělu nevyhovuje a svaly těmito polohami vyhodnocují stav jako nepřiměřenou námahu a hromadění nepotřebných látek a špatné odvádění přebytečných minerálů, hormonů, vápenatých solí, kyselin atp.

Dále pak může být lopatka zatuhnuta z pohledu žlučníku, kdy pod lopatkou má žlučník svoji dráhu, která míří ještě k obratli C7 (poslední krční obratel – je nejvíce vystouplý) a míří po lebce za uši. A dolů tato dráha míří přes hýždě, takže i citlivost hýžďového svalu může mít podíl ve žlučníku. Dále pak vede po boční straně stehna a lýtka, kde je také častá citlivost. Obzvláště při špatné kombinaci jídla, nebo jeho přehnané množství.

Na ploše lopatky jsou ještě umístěny body tenkého střeva. Tedy skladiště imunity.

Schováváte si krk?

Často u klientů vidím citlivost ve svalech trapézových a svalů skalenových, které vedou od hlavy po ramena (klíční kosti). Tím, že si zvedají ramena, jsou tyto svaly neustále zkracovány. Nic je nenutí být natažené v té délce, která je jim přirozená a oni leniví. Zkracují se a pak při používání bolí. To je propojené i s bolestí hlavy, protože konkrétně kývač hlavy (mířící od klíční kosti pod čelist) pak táhne na místě úponů, tedy u čelisti a v oblasti ucha. A tak jedinci pociťují problémy se sluchem, napětím v čelisti atd. Tělo je neskutečně propojené a kdo tyto propoje už jen z části pochopí, má úspěch na své straně. Vše nechápe snad nikdo, protože stále je co objevovat. Ale každý střípek se hodí.

Někdy je bolest v zádech natolik intenzivní, že každý hmat by byl citlivý. Proto je na místě, aby klient s masérem našli schůdné řešení. Já často pro uvolnění svalů používám regenerační gel Asea, který uvolňuje napětí. Dále pak můžete zvolit relaxační techniky, které napjatého klienta uvolní a skrze urovnání energií v těle také docílíte určitého výsledku. Vhodnou technikou tohoto směru je Kraniosakrální terapie.

Vše má ale svůj čas a pokud si klient dlouhou dobu připravoval svoje omezení, není v silách smrtelníka opravit léta nesouladu za jednu návštěvu. Někdy má klient cosi pochopit, zařídit a změnit. A pokud byste mu vy svými doteky pomohli, efekt by byl pryč a jedinec by za čas přišel s obdobnou záležitostí znovu. Dostal šanci, nevyužil a je tu další level k ponaučení…

Někdy je už pozdě na maséra..

Stalo se mi, že mě navštívil klient, který často pracoval s rukama nad hlavou a v záklonu beder. To každému tělu nesvědčí a klientova záda to také moc nezvládala. Vzal si tedy analgetika a šel stěhovat těžká břemena. Po odeznění léků si povšiml, že nedokáže na svojí noze pozvednout špičku vzhůru. Patrně si skřípl nerv a to už masáž nezachrání. Je to na složitější postupy, lékařské přístroje zjišťování stavu atd.

Jak má klient vybrat vhodného maséra?

Je důležité, aby se ptal známých ve svém okolí. Masáže jsou ve dnešní době velmi oblíbené a už v historii má tato úžasná technika svoje důležité místo. Pokud nemáte recenze od blízkých, kteří jsou spokojení, hledejte informace o daném masérovi třeba na internetu. Absolvované kurzy nejsou vše, více je jeho životopis. To, jak na klienty nahlíží jako na celek, že u něj zaznamenáte snahu spojovat si informace, spojovat různé techniky a postupy, aby se docílilo konkrétního účinku.

V podstatě je klientovi jedno, jakou technikou mu masér pomůže, důležité je, že se mu uleví a tento stav vydrží i několik dní. Často je nutná další návštěva, ale pokud je s každou návštěvou stav příjemnější a termíny ošetření se oddalují, je to ta správná cesta.

Myslím, že nejhorší varianta je ta, kdy masér klientovi bude nabízet konkrétní techniku a bude se striktně držet naučených procesů, které ale rozhodně nepočítají s individuální potřebou konkrétní pomoci.

Poměrně široká veřejnost má zakódováno, že masáž je něco pro potěšení, k úlevě a relaxaci. Dokonce i lidé v mém okolí ještě stále neví, že taková první masáž u mě rozhodně nebývá ke spánku. Svaly na těle projíždím velmi detailně  a jak říká jedna moje klientka, je to jako rozborka a sborka zbraně na vojně, kdy lidské tělo detailně projedu jednou, dotknu se citlivých míst a postupně dávám tělu čas na reakci. Po čase svaly projíždím znovu a toto je čas na uvolnění a relaxaci. Mnozí i usínají, pokud zvládnou prvotní nepohodlí.

Říkám jim, že pohladit je mohou doma a kdyby to pomohlo, tak mě nehledali. Jsou u mě za tím účelem, že jim ulevím od nepohodlí. V případě, že je místo hodně citlivé, dávám jim prostor k rozdýchání bolesti, na sval působím s menším tlakem a hledám další místa, která s bolestí souvisí. Např. reflexní plosky na chodidlech.

S klientem komunikuji a hledáme nejvhodnější cestu k tomu, aby se uvolnil a spolupracoval. Mohu ho samozřejmě dřít, jako kočička s pejskem dřevěnou podlahu. Ale to není mým cílem. Klient se zatne a bude tiše trpět a se skousnutými zuby bude počítat každou vteřinu utrpení. Svaly se nepovolí a námaha je z obou stran zbytečná. A zcela určitě klient už nepřijde.

Dobří maséři to mají tzv. „v rukách“ a je to určitá forma daru, nebo nadání. Které lze také částečně ovlivnit informacemi a postupným získáváním zkušeností. Z tohoto důvodu pořádám živé kurzyvydávám  eBooky o masážích, či výuková videa.

Tyto informace jsem získávala po dobu své praxe a komunikace s klienty. V době mého studování v oblasti masáží jsem bohužel nenašla kolegu, který by mně chtěl předat vše, co věděl. Byl to střípek po střípku a aplikace v praxi.

Důležité je ještě předat informaci, že se klienti po masáži mohou cítit unaveně, bolestivě na konkrétních partiích a nebo mohou mít omezení ve sprotech a práci na daný den. To vše je ale přechodný stav, kdy ve svalech došlo k velké „revoluci“ a tělo se ladí do své ideální podoby. Vše chce svůj čas a ikdyž dokážeme něčemu pomoci, uhonit se to nedá a potřebuje si na nový stav zvyknout.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.