Kraniosakrální terapie

Řadí se do harmonizačních technik u kterých se nemluví a prožitky se řeší až po jejím ukončení.  

Donedávna jsem o této technice téměř nic nevěděla, ale po seznámení se s ní je to jedna z mých nejoblíbenějších technik pro uvolnění těla i mysli. A to mluvím jak za maséra, tak za klienta. I když má člověk „plnou“ hlavu myšlenek, dokáže se díky správným hmatům, hudbě a vzniklému uvolnění správně naladit a tím nabrat síly pro další dny. I pro maséra je provádění této techniky velmi žádoucí. Naladěním se na kraniální tok klienta je masér „nucen“ se zklidnit, zpomalit a všímat si pochodů vlastního těla. Snaží se zachytit rytmus proudění tekutiny v těle klienta a jemnými hmaty ho zpomaluje anebo doprovází skrze místa, kde by se chtěl tok zaseknout. Jemnými a ladnými doteky lze ovlivnit tak moc, že bychom si to bez předchozí zkušenosti ani nedokázali představit.

Je to mnohdy více, než pobyt v přírodě.

Technika umí mírným a neinvazivním způsobem docílit rozpouštění fyzických bloků a odstranění uzamčených emocí prostřednictvím navození stavu hloubkové relaxace a uvolnění.  Vede ke spouštění řetězce auto ozdravných a léčebných procesů a mechanizmů. Masér vlastně navozuje kontakt s vnitřním lékařem. Ten si pak se zbytkem neduhů v těle poradí sám už mnohem lépe.

Používá se k diagnostikování a řešení fyzických a také psychických problémů. Slovo terapie znamená léčení a to je vzhledem k legislativě ČR jako nedoporučené používat. Protože k léčení slouží jen klasická medicína praktikovaná lékaři s titulem MUDr. My jednotlivými hmaty podporujeme přirozenou schopnost člověka k autoregulaci a zlepšení funkce mozku a míchy. To pomáhá eliminovat negativní důsledky stresu a zlepšuje celkové zdraví a zvyšuje imunitu. Já sama jsem si během kurzu všimla, že jsem odpočatá více než kdy jindy. Samotný proces, který jsem praktikovala anebo si na vlastním těle zkoušela mně pomáhal k úlevě, klidu a nalézání vnitřní vyrovnanosti. Byla jsem více odpočatá a soustředěná.

Všichni, kdo provádíme masáže věříme tomu, že příjemné doteky, atmosféra a mezilidské vztahy mají obrovskou sílu na lidskou psychiku a tedy i na zdraví. A jsme si vědomi, že někdy stačí málo a tělo funguje mnohem dokonaleji. Často i síla myšlenky je obrovským hnacím motorem zvládnout cokoliv, když si to správně pojmenujeme a nastavíme.

Proto například u reflexologie, se tento název postupně měnil, aby nedráždil legislativu. Terapií je ale několik, například:

Psychoterapie – léčba psychiky (duše), Arteterapie – léčba uměním, Ergoterapie- léčba prací, Muzikoterapie – léčba hudbou, Canisterapie – léčba za asistence psů, Hippoterapie – léčba využívající přítomnost koně a já při návštěvě využívám terapii našeho nejmenšího syna. Jsou mu dva roky a mám vybrané klienty, ke kterým ho vozím. Jako doplněk a rozzáření jejich všedních dnů. Protože vím, že právě u nich jim ta malá dětská energie vytvoří úsměv na tváři.

Je jich opravdu seznam a když se zamyslíme, aniž bychom o tom věděli, léčíme se sami doma. Oblíbenou písničkou, ručními pracemi, prací na zahrádce, vycházkou s pejskem… Každá činnost, na kterou se těšíme a ze které máme radost je pozitivním krokem k tomu, začít uvnitř nás samoléčebný proces. A spojením těchto různých technik se pak tělo uvolní, uklidní od přetlaků povinností a úkolů a může konečně začít žít.

Za tuto techniku vděčíme Williamu G. Sutherlandu, který ve druhé polovině dvacátého století přišel s teorií existence a fungování kraniálního systému. Tentokrát se poznatky orientovaly pouze na pohyb kraniálních (lebečních) kostí v oblasti kraniálních (lebečních) švů. Ty zajišťují propojení jednotlivých kraniálních kostí. Nestandartní pohyby těmito kostmi dříve prováděli jen chiropraktici, vytvářeli skupiny hmatů a postupů a dali začátek kraniální terapii.

V čem je síla této techniky?

Technika je cílena na nejvyšší možnou harmonizaci pulzující energie a podporuje aktivaci vlastních samoléčebných schopností. Využívá toho, že se při harmonizaci vzájemně propojují jednotlivé části těla s orgány jako energetickými centry a k tomu ovlivňují i emoce. Má tedy vliv na mentální i duchovní rovinu.

Je to spolupráce několika střípků, kdy klient leží na zádech na měkké podložce. Speciálně pro tuto techniku se na lehátko pokládá vrstva molitanu, aby klient ležel opravdu měkce. Klient se uloží pohodlně, aby ho nikde nic netížilo a neomezovalo. Jen tak si bude moci techniku užít v celém jejím rozměru.

Nezbytnou součástí je naprostý klid z okolí, soustředění se na hmaty maséra a na hudbu, která je pro tyto účely přímo zvolená. Je pomalá, klidná a podporuje pomalé tahy dlaní maséra, které respektují kraniální tok.

Klient je přikryt dekou, pro dokonalé pohodlí.

Co je to kraniální systém

Má vlastní fyziologickou schopnost rytmické aktivity, v případě, že tekutina v systému proudí správnou rychlostí, tělo pracuje téměř ideálně. V případě, že jsou v cestách různé blokace a místa zadržení, nemůže proudit ladně a s jejich větším výskytem nejsme jaksi ve své kůži. Funkce kraniálního systému je v těsném vztahu s centrálním nervovým systémem. Každý má sice svoje cesty, ale jejich ladění je obdobné.

Kraniosakrální pohyb je charakteristický rytmickou aktivitou, která přetrvává po celý život. Vlivem událostí se na samotném toku mohou vytvářet různé „škobrtance“. Proto je vhodné využívat tuto techniku, aby se znovu navrátila ladnost pohybu tekutiny, kterou masér vytváří kraniálními pohyby dlaněmi.

Co je to kraniální tok

My známe:

  • rychlost dechu – tu můžeme ovlivnit vůlí a je závislá na rozpínání plic a hrudníku. Umožňuje nám cirkulaci kyslíku z plic do plic
  • rychlost srdeční aktivity ovlivníme jednotlivými aktivitami a má za úkol pumpování krve srdcem do tepenného a žilního systému
  • kraniální tok- ovlivníme zejména kraniálním působením druhé osoby. Jeho normální rytmus je 6-12 cyklů za minutu. Vyšší tok mají hyperaktivní děti a jedinci s infekčním onemocněním.

Při kraniálním toku se objevují a odstraňují různé bloky, kdy při jejich rozpohybování mizí paměť tkáně a vymaže se jakoby vzpomínka na situaci, která blok vytvořila.

Síla této techniky

Tím, že se u techniky nemluví, je zapotřebí klienta seznámit s postupy a místy působení, kam bude masér svoje ruce přikládat.

Která místa to jsou:

Věnujeme se chodidlům od kotníku dolů, kosti křížové, sponě stydké a pánvi, hrudníku a velká část bodů pro ošetření je na hlavě a dotýká se i uší.

Klient je při této technice přikryt dekou, pro maximální pohodlí. V létě se využívá jemné hedvábí. I když je v létě horko, jemná vrstva na těle vždy navodí příjemnější a uvolněnější pocit. Při masáži leží klient zcela nehybně, nekomunikuje a jen umožňuje masérovi provádět jednotlivé hmaty. Rozhodně se na masáži nepodílí aktivně. Dotazy může pokládat až po ukončení. Zakončení samotného procesu, po hodině až hodině a půl je také velmi příjemné a pomalé.

Masér klientovi hladí chodidla, aby si uvědomil svoje spojení se zemí, může ho chytnout za palce u noh, nebo jakoby „odříznout tělo od podložky“, kdy dlaní projede tělo od hlavy až k patě z jedné a pak ze druhé strany. Nebo může zazvonit zvonečkem, cinknout na tibetskou místu… to vše proto, že tělo je v hloubkové relaxaci a návrat do reality by měl být pozvolný a příjemný. Nic násilného a rychlého.

Výrazné účinky techniky jsou prokázané v případech, jako je:

  • Bolest hlavy a migrény
  • Poruchy rovnováhy a závratě
  • Bolesti zad a páteře
  • Dysfunkce končetin
  • Chronická únava a stres
  • Deprese a pooperační stavy
  • Stavy po psychických a fyzických traumatech
  • Potíže s motorickou funkčností
  • Poruchy CNS (autizmus, Parkinsonova choroba, tinitus, stavy po infarktu, borelióze…)

Samotná technika má svoji sílu v tom, že kraniálnímu systému jdeme naproti. Chlácholíme ho, přemlouváme a doprovázíme. Nikoliv násilně táhneme, děsme a trápíme. Výsledkem úspěšného provedení techniky je navození autonomní flexibility. Samotné působení masáže se dá rozpoznat už během prvních pár minut, kdy jako ležící klient cítíte velmi silné uvolnění a absolutně bezvládné tělo, které jakoby vědomě opouštíte a necháváte ho masérovi zcela k dispozici.

I přes geniálnost této techniky, má svoje kontraindikace. Stavy, při nichž není doporučováno je provádět.  Jsou to komplikace jako jsou úrazy páteře a hlavy – zejména ty akutní a nedoléčené. Různé operativní zákroky za využití šroubů a kovových doplňků. Dále pak rakovina a těhotenství do 13 týdnu. Těhotenství je však ale jen částečnou kontraindikací, kdy je „zakázáno“ provádět ošetření kosti křížové z důvodu hrozícího nebezpečí otevření porodních cest.

Tak jako u ostatních technik i u této platí, že se nedá naučit během jednoho víkendu. Čím delší čas na kurzu strávíte, tím více si v technice budete jistí. Neméně důležité je, si najít lektora, který vás touto technikou povede. Proto když se tímto směrem rozhodnete jít, popřemýšlejte nad tou nejvhodnější variantou lektora a provedení kurzu. Opravdu se to vyplatí.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.