Kůže- Největší a nejdůležitější orgán těla

Tento náš věrný ochranný plášť, je největším orgánem lidského těla. V tomto článku nahlédneme na to, jak je důležitý a hlavně, jaká je jeho funkce a co všechno může na svého majitele prozradit.

U dospělého člověka tvoří přibližně 16% celkové tělesné hmotnosti. To znamená, že pokud vážíme kolem 70 kilogramů, naše kůže váží asi 11 kilogramů. Tento fascinující orgán nám slouží nejen jako bariéra proti vnějším vlivům, je to i dýchací orgán a kdybychom se zabalili do igelitu, udusili bychom se, i kdybychom měli nos venku a měli možnost dýchat. Proto je důležité oblékat se do přírodních materiálů a vyhledávat vzdušnou a volnou módu. Obzvláště to plat u spodního prádla. U mužů boxerky a pro dámy tanga nejsou právě tou nejlepší volbou pro zdravý život jejich intimních partií.

Můžeme také říci, že je to zrcadlo našeho vnitřního zdraví, protože každá nepohoda na vnitřním orgánu se mnohdy zobrazí do zbarvení a celistvosti kůže. Toto je zapotřebí brát v potaz a vnímat tělo jako celek. Mnohdy totiž nepomůže lokální působení nějaké masti, ale mnohem větší účinek bude pak mít hledání spojitostí, mezi konkrétním místem (znakem na kůži) a cestou k vyřešení.

K čemu je kůže důležitá?

Plní mnoho klíčových funkcí a jednou z nich je ochrana těla před mechanickým poškozením, mikroorganismy, UV zářením a chemickými látkami. Představte si kůži jako hradní zeď, která brání nepřátelům proniknout dovnitř. Kromě toho kůže reguluje tělesnou teplotu prostřednictvím pocení a rozšiřováním, nebo zúžením cév a pórů.

Další důležitou funkcí kůže je smyslové vnímání. Díky nesčetnému počtu receptorů v kůži cítíme teplo, chlad, tlak a bolest. Můžeme si také všímat změn v prostředí, což nám pomáhá rychle reagovat na řadu podnětů. Neméně důležitou funkci má kůže při vnímání slunečních paprsků a tím produkci vitamínu D, který je nezbytný pro zdraví našich kostí.

Jizvy a jejich vliv

Tyto nevratné zásahy do kůže, kdy došlo k přerušení jednotlivých vláken možná i nervů, či drobných kapilár, se obnovují postupně a čas pro plné zahojení je různý. Není ale výjimkou, že se do dokonaloti dostává několik let. Záleží na tom, jak je daná změna na kůži rozsáhlá, jak rychle se hojí a jaké pomocníky k opětovné regeneraci využijeme. Za mě je to určitě gel a drink od firmy ASEA, který mi nejednou regeneraci značně urychlil.

Jizvy mohou být nejen nevzhledné, ale často také omezující pohyb a způsobují svému majiteli nepohodlí a omezení. Proto je zapotřebí se o jejich vláčnost a pohyblivost postarat, aby nás neomezovaly.

Masáže a fyzioterapie mohou také pomoci uvolnit tuhost a zlepšit pohyblivost v postižených oblastech. Veškerá snaha o rozhýbání jednotlivých vrstev kůže je vhodná nejprve na sucho, bez krému. Protože jen tak můžeme použít sílu a doslova odlepovat jednotlivé vrstvy kůže od sebe. K tomu, jak pečovat o jizvy konkrétně slouží konkrétní článek na blogu.

Přetížením, nedostatečným prokrvováním a nebo také úrazem (šitím), se tyto vrstvy slepily a pohyblivost kůže s následným prokrvováním se velmi omezily. Významně to v masérně vnímám na kolenou. Ty mají zhoršenou pohyblivost a samotný ohyb není tak dokonalý, jako u zdravého jedince.

Péče o krásnou pokožku: Na co si dávat pozor?

Pro udržení krásné a zdravé pokožky je třeba se o ni řádně starat. Proto nepodceňujme hydrataci a pravidelně používejme zvláčňující krémy.

Suchá pokožka je totiž méně vzhledná a hlavně náchylnější k poškození a stárnutí. Kvalitní hydratační krémy a oleje použité ideálně ihned po umytí, kdy je kůže ještě vlhká, poddajná, zbavená nečistot a odumřelých buněk, lépe absorbuje zvláčňující kosmetiku.

Dalším nepřítelem krásné pokožky je nadměrné slunění. Sluneční UV záření způsobuje předčasné stárnutí, hromadění pigmentových skvrn a zvyšuje riziko rakoviny kůže. Je vhodné používat opalovací krém s vysokým SPF a nezapomínat na ochranné oděvy a klobouky.

Krémy se sílou ochranného faktorem volíme tak, že když víme, že se spálíme například za 10 minut ostrého slunečního svitu, tak krém s číslem 3O SPF nám pomůže dostatečně. Zjistíme to tak, že tyto čísla vynásobíme mezi sebou, tedy 30×10 a vyjde nám výsledek 300 minut do té doby, než se pleť spálí od slunce. A celých 5 hodin trvalého slunečního svitu v našich podmínkách málokdy naplno využijeme.

V dnešní době jsou krémy s ochranným faktorem už u běžné denní kosmetiky, jako je denní krém a určité druhy make-upu.

Vrstvy kůže: Jak fungují?

Kůže se skládá ze tří hlavních vrstev: pokožka, škára, podkožní vazivo

1. Pokožka: Nejvrchnější vrstva, která slouží jako ochranný štít. Obsahuje buňky, které se neustále obnovují, a melanocyty produkující pigment melanin.

2. Škára: Střední vrstva, která obsahuje kolagenová a elastinová vlákna, cévy, nervová zakončení, potní a mazové žlázy. Tato vrstva dodává kůži pružnost a pevnost.

3. Podkožní vazivo: Nejhlubší vrstva, která obsahuje tukové buňky a slouží jako tepelný izolátor a nárazník proti mechanickým vlivům.

Správný postup při péči o pleť

Každodenní péče o pleť by měla zahrnovat několik kroků: čištění, tonizaci, hydrataci a ochranu.

  • Čištění: Ráno a večer pleť (obličej a dekolt) jemně omyjeme speciálními mýdly, žádné agresivní čistící prostředky, které mohou narušit přirozený ochranný film kůže.
  • Tonizace: k tomuto se využívá tonikum, které obnoví pH kůže a připraví ji na další péči.
  • Hydratace: Aplikace hydratačního krému, nebo séra podle typu vaší pleti. Hydratace je klíčová k udržení elasticity a plnosti kůže.
  • Ochrana: Vždy používat ochranný krém s SPF, abychom chránili pleť před škodlivým UV zářením.

Podle toho, jak je pleť vitální, ošetřovaná a zásobovaná potřebnými látkami ji můžeme rozdělit na suchou, normální, smíšená a mastná.

Hydratace a její význam

Správná hydratace kůže je klíčová pro její zdraví a vzhled. Hydratovaná kůže je pružnější, jemnější a odolnější proti vráskám a poškození. A hlavně takto zdravá kůže se ideálněji hojí. Kromě používání hydratačních krémů je důležité dbát na dostatečný příjem vody. Pamatujte, že hydratace přichází nejen zvenčí, ale také zevnitř. Je pozoruhodné, že kůže dokáže skrze svoje póry nasakovat vodu například z bazénu dovnitř do těla. Takže pokud rádi holdujete koupelím a pobytu ve vodě, je dobré vnímat tuto skutečnost. V případě, že je totiž voda příliš znečištěná například chlórem, je nevyhnutelně vstřebáván do těla a odchází močovou trubicí. Mnozí lidé prohlašují, že jejich tělesná hmotnost je jiná před pobytem ve vaně a po něm.

První známky stárnutí a jak je oddálit

Stárnutí kůže je nevyhnutelné, ale lze ho zpomalit. První známky stárnutí se často projevují jako jemné vrásky u očí, ztráta elasticity (na horním víčku) a povrchová suchost s přebytkem odlupující se kůže. Abychom tyto projevy oddálili, je důležité pečovat o kůži již od mladého věku.

  • Hydratujeme správnými krémy a olejíčky
  • Chráníme se před sluncem pomocí kosmetiky s SPF.
  • Zdravý životní styl – dostatek spánku, vyvážená strava a pravidelná fyzická aktivita také hrají klíčovou roli.
  • Odstraňujeme již neživé části buněk – suchá kůže na patách a otlaky na chodidle chtějí pravidelně odstraňovat, na zbytku těla používáme peelingová mýdla a krémy. Dále produkty pro exfoliaci, což je rozpuštění vazeb mezi zdravou a již odumřelou buňkou, s využitím produktů obohacených ovocnými AHA kyselinami.
  • Používejte produkty s antioxidanty, které bojují proti volným radikálům.

Péče o paty

Taková běžná činnost, jako je pedikúra je pro nohy také velmi důležitá. Základem je vědět posloupnost pomůcek a jejich správné načasování.

K ořezání již zatvrdlé kůže se používají speciální seřezávače – toto se provádí na změklé kůži, která byla ve vodní lázni.

Obroušení pemzou je naopak zase vhodné pro suchou kůži, kdy ji jakoby obrousíme a zahladíme nerovnosti. V případě, že pemzu budeme používat na kůži rozmočenou a vláčnou, docílíme akorát tak potrhání suché kůže a naše paty budou stále hrubé a budou v noci zachytávat o lůžkoviny.

Pilníčky nám poslouží jako zakončující doladění drobných přebytků suché kůže.

Nakonec vše doladíme peelingovým mýdlem, či krémem s peelingem. Při péči o chodidla je zapotřebí vědět, že když suché kůže odstraníme opravdu hodně, bude pro nás chůze velmi citlivá a do té doby, než si vytvoříme zase drobné otlaky, bude jemně nepříjemná. I v tomto případě znamená: méně je více.

Na chodidlech se nám ještě mohou vytvářet různé otoky a kuří oka. To je vždy reakce na obuv, která nemusí být vhodně (ale spíše módně) a velikostně zvolená. A mnohdy je to záležitost různých individualit na chodidlech. S nimi souvisí například vbočený palec hallux valgus, na jehož problematiku jsem se zaměřila ve výukovém videu.

Kůže je skutečně fascinující a důležitý orgán, který si zaslouží naši pozornost a péči. Správná péče o kůži nejen zlepšuje její vzhled a kvalitu, ale také přispívá k našemu celkovému zdraví, sebevědomí a pohodě.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.