Achilovka a její nepříjemné pnutí – co s tím?

Velká část populace tráví denně několik hodin na nohou a večer se pak stává, že nohy jakoukoliv další aktivitu odmítají. Někdy se ozývají noční křeče v lýtkách, nebo jsou první ranní kroky pomalé a my můžeme pociťovat ostře pichlavou bolest v oblasti nad patou. V tomto článku se podíváme na možné příčiny a na to, co sami můžeme udělat pro zlepšení této situace, a navíc předejít nepříjemným patním ostruhám. Mnohdy se tímto ošetřením dají samotné výrůstky na patní kosti pozitivně ovlivnit. Tedy za samotným růstem svalu stojí zmíněný regenerační proces, jehož součástí je i bolest, kterou  po tréninku pociťujeme. Častá zátěž bez správného odpočinku a nutného odplavení nečistot v podobě kyseliny mléčné a hormonu má však za následek únavu a zatuhnutí svalu. Svalová vlákna se „zanášejí“, fascie se na sebe nalepují a vázne jejich kluznost, výměna živin a prokrvení. To samozřejmě platí i pro namáhaný lýtkový sval a achilovku.

Zrádná achilovka

Chceme-li co nejlépe pochopit spojení a spolupráci achilovky, lýtka a šlach v chodidle, je důležité s uvědomit, že Achillova šlacha je sice na patě, ale je přímo propojena s chodidlem dolů a s lýtkem vzhůru až ke koleni. Tato nepříjemnost se projevuje samotným došlapem, který bývá citlivý. Vše vzniká postupně přetěžováním dané končetiny. Mezi jednostranné aktivity nepatří jen různé sportovní výkony, ale i práce s předkročenou odrazovou nohou nebo domácí práce, jako je zametání či vysávání… Někdy preferujeme jednu končetinu jen z pohodlnosti a na důsledky myslíme až v případě, když začínáme pociťovat diskomfort. Svůj vliv mívá o to, že končetiny nejsou stejně dlouhé a rozložení váhy je tak na obou končetinách různé.

Pokud řešíme patní ostruhy v místě osifikované části šlachy a její samotný nárůstek na šlaše (zjištěný rentgenem) nebo jen podrážděný úpon, je zapotřebí myslet na celou část naší nohy od kolene dolů.

Čím tento problém vzniká

Největším problémem je to, že naše nohy zatěžujeme bez relaxace, uvolnění a nedopřáváme jim patřičnou péči. Ve stavu našich nohou se odráží v podstatě vše: Jakým aktivitám se věnujeme, jak je zatěžujeme, jaký je došlap na chodidlo. Třeba dlouhé kroky a s tím spojené dupání, mají určitý vliv na jejich celkový stav.

Natáčení kotníků dovnitř, nebo ven napomáhá vzniku ostruh z vnější, nebo vnitřní strany paty. S tímto tématem souvisí článek: „omezení hybnosti kotníku“

Zkrátka – pokud je šlacha namáhaná nějakým směrem více, než je zdrávo, řekne nám to po svém. A jak jinak, než bolestí! Proto je zapotřebí vnímat bolesti jako informaci těla. Informace = vnitřní formace, přeměna našeho nitra v jakémsi procesu, který reaguje na danou skutečnost. Bolest nás žádá o změnu a řešení. Proto volba: sáhnout po analgetiku na bolest je podobná, jako když malému dítěti nabídnete bonbon jako řešení toho, že ho bolí zub. Na chvíli zapomene, ale pomůže to?

S analgetikem to mnohdy pomůže, ale jestli se situace vyřeší (pokud tam není zánět), není vždy jisté.J

Jakou obuv si vybereme, to se ukáže na našich nohou

Na samotnou dispozici k výskytu ostruhy, nebo jen nepohodlí v dolních končetinách může mít vliv také špatný výběr obuvi vzhledem  ke zvolenému terénu a denní aktivitě. Často obouváme na sport měkké, lehké a odpružené tenisky a tím šlachu můžeme ještě více zatěžovat. Měkká obuv má sklon k deformaci podešve a pokud si „vyšmatláme“ svojí chůzí sklon kotníků, noha trpí o to více a došlap na patu tak potom není stranově vyvážený. O sobě strávené ve společenské obuvi, speciální pracovní obuvi (holínky a boty s kovovou špičkou) ani nemluvě. Takový diskomfort se pak promítá do svalů lýtka, které se zprvu hlásí křečemi a pokud tyto signály ignorujeme, mohou vznikat problémy závažnější.

Jako například nevhodné obuvi můžeme uvést třeba dámské lodičky na vysokém podpatku, kdy váha těla není rozložena na celém chodidle, ale převážně jen na prstech a záprstních kůstkách. Jednotlivé kosti nártu nejsou rozloženy do plochy, ale naskládány nad sebou. K tomu je noha v této botě omezována i na šířku, čímž trpí i boční klenba a jednotlivé klouby samotných článků prstů jsou na sebe přitlačovány. Proto tlak, který je každým krokem vyvinut na patu, není utlumen (odpružen) a odráží se nahoru do lýtka- často tak dochází k zatěžování úponu šlachy.

Dalším přímým důsledkem nošení takové obuvi, potažmo nevhodného rozložení váhy může být zkracování samotné Achillovy šlachy i následné působení na jednotlivé prsty nohy – ty jsou pak často ohnuty do tzv. kladívkovitých prstů. Když k tomu přičteme ještě váhu na samotných prstech a tupý úhel v propnutí achilovky a všech šlach (oproti klasickému pravému úhlu při chůzi na boso), vidíme, že taková volba obuvi pro nás ženy není rozhodně ideální!

Zprvu se diskomfort projevuje „jen“ otlaky a kuřími oky, nicméně dlouhodobé nošení takové obuvi  pro naše nohy nepřináší nic dobrého. Dokonce chůze na boso se po dlouhém nošení bot na vysokém podpatku může zdát jako nepříjemná a omezující, protože si šlachy, vazy a svaly natolik zvykly na svůj stav napětí při propnuté špičce, že bosá noha (bez vyvýšené paty) je pro ně nepříjemnou.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Mezi mé klienty nicméně patří i ti, kteří se s tímto stavem narodili a prokazují, že kadívkovité prsty mají v rodině dědičně. I tak protahujeme jednotlivé šlachy prstů a uvolňujeme napětí v nich. Bez tohoto protažení, důkladného a pravidelného ošetření se stav bude dále zhoršovat. S tímto článkem ještě úzce souvisí článek o důležitosti chodidel od A do Z

Důsledky špatného odpružení

Špatné odpružení se vždy přenáší na klouby, které se na těle nacházejí o „úroveň“ výš. Proto nejsou výjimkou ani přidružené problémy s koleny a kyčlemi.

Tělo je podobné jako dům- pokud ten nemá pevné základy, trpí zdi, praská omítka a mohou se rozestupovat jednotlivé cihly. S lidským tělem je potřeba také začít od základů, tedy od chodidel a kotníků. Vše je „sestrojeno“ aby bylo vyvážené, rovnoměrně funkční a jakékoliv vychýlení od standartu se časem ozve právě zmiňovanou bolestí.

Obvyklá léčba citlivé paty

Na začátku se používají podpatěnky pro změkčení došlapu, dále také rázové vlny, injekce a lasery. My si sami dokážeme pomoci hlavně tím, že pochopíme, čím je tento problém způsoben, kde vznikla prvotní nerovnováha. Unavená krev v napjatém svalu stagnuje, neproudí a drží v sobě nepotřebné látky. My do něj naopak potřebujeme dostat ty, které sval zregenerují – kyslík, živiny, enzymy a další. A to ideálně manuální cestou s dopomocí vysoce funkční Bowenovy techniky. Ta funguje podobně jako hra na kytaru. Sval si můžeme představit jako struhu, která rozvibrováním vytvoří tón.

Je ale dobré si před tím představit, jak lýtkový sval vypadá. Skládá se ze svou hlav a třetí je uložena v hloubce a těmi dvěma.

Ošetření si můžeme provádět sami

Postup je následující: posadíme se na postel a ošetřovanou nohu máte chodidlem položenou na posteli, koleno ohnuté. Lýtko je zcela volné a může se pohupovat ze strany na stranu. Palcem nahmatáme vrchol jedné z hlav lýtkového svalu a i s kůží sjeďte do ďolíčku mezi svaly. Palec zpevněte a celý sval i s kůží se snažte dotáhnout ven na vnější okraj lýtka. To dojde k jakémusi přebrnknutí a mnohdy i bolesti. Bolest je doprovodem k tomu, že sval potřeboval uvolnit a také zpráva o tom, že jste to provedli správně. Příště nemusíte tlačit tolik, ale rozhodně v pravidelném ošetřování nepovoloujte. Po zmíněném přebrnknutí, které je vhodné provést v celé délce svalu – (tedy 3-4 od kolene k patě), téměř vždy ucítíte jemné chvění, mravenčení, vrnění… To je známka  toho, že sval dostal impuls a je jako ta struna na kytaře. Rozvibroval se a vydává jemné vlnění.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

To, co se ve svalu děje mnohdy připodobňuji ke šňůře na prádlo po dešti. Ta je plná kapek a jakmile chceme kapky sundat, chytneme prstem za šňůru a brkneme. Ona se zachvěje a kapky odskočí. A odskočení nepotřebných nánosů uvítáme právě i u svalu. Navíc se svalová vlákna od sebe více oddělí a je to jako učesané vlasy, nebo špagety v hrnci. Když jsou neoddělené, účes ani pokrm nejsou to pravé. Kdy si s tím ale dáme tu práci, výsledek stojí ha to.

Stejný postup ošetření probrnknutím můžeme provádět i na chodidle. Abychom jednotlivé šlach k prstům lépe nahmatali, je pro začátek dobrou pomůckou ohnout potřebný prst, nahmatat zpevněnou šlachu, prst povolit a jet po dráze, která se dříve zviditelnila. A také ji probrnkat v celé možné délce. U chodidla začínáme od prstů – tam je část chodidla měkčí a ze známého a hmatatelného se pak lépe jede kamsi do neznáma. Není na škodu, když brnknete někde mimo. Časem se vám jistě podaří se trefit častěji. To, že šlachu probrnkáváte v celé délce vám dává vyšší procento úspěchu k oklepání co nejvíce kapek.

A když tyto postupy budete provádět každý večer před spaním, tak poznáte, jak klidná noc vás čeká.

Lidské tělo je kouzelně sestrojené a na nás je se umět postarat o to, aby bylo funkční a spolehlivě nám sloužilo. Na detailní popis techniky a ošetření celých dolních končetin je zaměřeno výukové video o dolní polovině těla.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.