Co jsou to fascie?

Celý článek si můžete poslechnout zde

Pohybový aparát lidského těla je složen z kostí, svalů, šlach, vazů a nervů. Docela často se ale zapomínáme na fascie.

Můžeme je popsat jako takzvaný obal svalů, šlach i orgánů. Je z nich složen každý orgán, mozek i oči. Všechny prvky lidského těla jsou jím obaleny. Tato poměrně složitá síť propletených drah nacházející se od hlavy až k patě obtáčí celý trup a má značný podíl na tom, že pokud nás bolí některá část těla, mívá svoji příčinu jinde než v místě bolesti.

Každý obal je součástí dalšího obalu. Spojuje jednotlivé prvky k sobě a zároveň je od sebe rozděluje. Názorně si fascii můžete představit na citrusech.

Tam je tekutina držena také jakousi fascií. Bez ní bychom se jednoduše „roztekli“, protože drží strukturu a tvar. Mimo jiné zajišťují přenos živin, odpadních látek a vody.

V průběhu života fascie vysychají a klesá jejich elasticita. Špatný vliv na ně mají bolestivé a zánětlivé procesy, nemoci, zranění, stres a samozřejmě i málo pohybu, nebo jednostranné využívání svalů. Fascie není sval, ale její obal. Často se to zaměňuje, protože fascie je termín poměrně nový, bez letité probádané praxe.

Souvislosti v těle jsou různé, například bolest hlavy souvisí s palcem u nohy. A bolest v kříži může mít vliv v citlivé patě, nerovnoměrně rozložené váze v chodidlech, v ramenou atd.

Právě z tohoto důvodu prohlížím celé klientovo tělo a hledám spojitosti spolu s ním. Hledám a ptám se.

Bez všudypřítomné vody by se neobešly ani naše fascie. Pokud ve fasciích není vše, jak má být, dochází k jejich srůstání, slepování vrstev a lidé si stěžují na bolest zad, kolen nebo jiných kloubů. Mimo bolesti se místo projevuje potíží s hybností. To se mi v masérně potvrzuje poměrně často. Kolenní kloub nejde ohnout a rozlepením jednotlivých vrstev kůže se navrací pohyblivost.

Stane se to tak, že spolu s fascií, která obsahuje hodně vody má také tzv. fibroblasty. To jsou buňky pojivové tkáně, vytvářející kolagenová vlákna, kyselinu Hyaluronovou a další složky. Kolagen umožnuje hojení ran, a protože se kolagen v těle neustále vytváří, potřebujeme pohyb, aby měl kolagen své uplatnění (na hojení) pokud pohyb není, přemíra kolagenu škodí a podporuje se slepování fascií.
Kyselina HA je mazivo pro fascie – pohybové tkáně. Ta svými molekulami na sebe váže vodu. Takže čím méně vody na sebe buňky Ha naváží, tím méně jsou pohyblivé.

Vychází z toho jediné. Voda + pohyb a zdravá strava rovná se volné fascie. Kolagenu je v těle tak akorát a tím máte pohyblivá záda, volné a lehké nohy, šíje i pohyb kloubu v rozsahu. Tady mluvíme o pohybovém aparátu. Obdobně to může být i u orgánů, a to zejména u srdečního svalu. Ten také nemůže být produktivní bez poskvrny, když jeho obal trápí sucho.

Všechno má svůj čas. Například tyto neklouzající fascie, které jsou zatuhlé suchem, námahou, nebo chirurgickým zákrok čekají rok na to, než je vše v původním stavu. A to to ještě potřebuje trochu popíchnout. Samo totiž nikdy nic.

Abychom regeneraci pošťouchli správným směrem a nedošlo ke slepování, je nezbytné:

Pít čistou vodu z kohoutku. Pokud máte možnost čisté pitné vody, nejlépe bez dusičnanů a jiných nevhodných přísad, je to ideální. Balená voda je totiž balená tak dlouho, že ztratila svoji životodárnost.

Přiměřený pohyb – v podobě procházek, protahování, cvičení. Všeho moc škodí, klidu i přehnané aktivity. Existuje i fasciální jóga, která svým jemným protahováním pomáhá k udržení jejich správné kluznosti.

Speciální masáže – je několik technik měkkých tkání, od klasické masáže, přes moji oblíbenou Bowenovu techniku až po rázovou vlnu. Ta je na můj vkus silná a mám ráda „živé“ doteky.

Tímto udržujeme fascie pružné, pohyblivé a kluzké vůči sobě navzájem. A u našich Trigger pointů čekáme na fenomén tání – nebo chcete-li uvolnění. Tato citlivá místa vytvářejí přenesenou bolest na jiné části těla.

Účinky těchto masážních technik

Hlavním důvodem, proč se lidé k masáží rozhodnou je omezení v pohybu a bolest.

Je to vlastně ztráta té kluznosti fascií suchem, klidem, nebo přehnanou aktivitou v daném místě.

Při manuálním obnovení pružnosti tkáně, se z daného místa vytlačuje stará voda (krev) z tkáně a nová se živinami tak může na toto místo opět vklouznout a vyživit ji. To je vlastně to změkčení svalu, to odstranění bolesti a zčervenání kůže. A naše fascie kloužou po sobě sem a tam. Také se tělo lépe prohřívá a kluznost svalu pak jde ruku v ruce se snazším fungováním vnitřních orgánů. Vše souvisí se vším.

Odstranění staré tekutiny sebou doprovází i vyrušení určitého stresu z tkání.

Jsou místečka, která jsou jistými psychickými zážitky zablokovaná a těmito manuálními technikami působíme i na psychiku jedince.

Takže pravidelným cvičením, masážemi a pitím čisté vody jste za rok jiný člověk 😊

Vše má svůj čas a svůj postup. Tak jako dítě nejprve leze, stojí, chodí a pak běhá, tak i naše tělo při regeneraci potřebuje čas, správný postup a vytrvalost.

Věřit a vytrvat je základem!

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.