Bowenova technika- zámořské kouzlo se svaly pro každého

Tato technika mi vede prsty poslední 3 roky…

Začalo to ještě před tím, než vypuknul Covid v plné míře. To jsem zaslechla zmínku o Bowenově technice a shlédla krátkou ukázku jejího provedení. Svojí jednoduchostí a zároveň funkčností mě naprosto uhranula. Hledala jsem na internetu všechny možné dostupné informace a snažila se jí aplikovat alespoň na sobě.

Našla jsem tenkrát popis techniky při ošetření svalů v zátylku – uvolňující bolest hlavy. (Na kurzu jsem pak zjistila, že jsem hmaty neprováděla zcela správně. Ale svůj úspěch přinesly i tak. Mé hmaty mi i přes nedokonalé provedení pomohly k úlevě).

Přihlásila jsem se na tehdy první povolený kurz po Covidové pauze, který mohl být a žasnula každou minutou. Díky několika málo hmatům jsem se zbavila následků úrazu z dětství na stehenním svalu levé nohy a bolavých zad ze tří těhotenství.

Poměrně často nyní touto metodou řeším bolest hlavy naší dcery, pomáhám fotbalistům s nataženými třísly, lidem z kanceláře řeším ztuhlou páteř, povoluji křeče v lýtkách, úspěšně řeším patní ostruhy, vbočený palec hallux valgus, nebo odstraňuji tenisové lokty. V masérně vídám opravdu široké spektrum bolestí a na většinu z nich mi postačí tato technika. Zkrátka všude tam, kde jsou svaly, Bowenova masáž pomáhá. Vlastně nejen pomáhá, přímo kouzlí.

MYOFASCIÁLNÍ TECHNIKY

Tato výjimečná a hluboce působící terapeutická metoda patří mezi myofasciální techniky. Říká se tak masážím, které věnují pozornost všem měkkým tkáním, tedy nejen svalům, ale i kůži, podkoží a fasciím. Fascie jsou vazivové obaly svalů, jejich skupin a orgánů. Mají nižší schopnost se smršťovat a představují bariéru proti šíření zánětu. Při některých činnostech ovlivňují funkci svalů a jejich vzájemná kluznost pomáhá k pohybu. Myofasciální techniky uvolňují a relaxují stažené svaly, zvyšují žilní a lymfatický tok i cirkulaci krve a stimulují reflexní protažení. Působí také preventivně, pomáhají předcházet tuhnutí a přetěžování těchto tkání.

JAKO KDYŽ HRAJE HUDBA

Bowenova technika (dále jen BT) se vyznačuje jemností a efektivitou, která spočívá ve stimulaci fascií a manipulaci s nimi. Prostřednictvím několika citlivých hmatů dokáže rozvibrovat danou část svalu a tím stimulovat i celé jeho okolí. Největší účinek má na svaly, které se častým namáháním nebo úrazem zkrátily, ztuhly a kde pouhé protahovací cvičení nemá takový efekt, nebo se ho přes silnou bolest jedinec bojí provádět. Představte si to jako hru na kytaru. Když chcete zahrát melodii, jemně zabrnkáte na strunu, a tím ji rozezníte. Stejně tak masér nahmatá povrch svalu, i s kůží sjede palcem ze svalu dolů a opět i s kůží nahoru – přes sval. Sval přitom jakoby brnkne, přeskočí a rozkmitá se.

Pokud byl hmat rychlý, nebo vedený s velkou silou, ozve se u namoženého svalu bolest. Pouhou změnou přítlaku a rychlosti brnknutí se masér přizpůsobí tělu a pomáhá tam, kde je třeba. Docílí se tím jemnosti a vhodného přístupu k dětem, seniorům nebo jsou-li svaly velmi zatuhlé. Pro maséra, stejně jako pro klienta, je metoda poměrně nenáročná a dá se praktikovat i na silnějších lidech, malých dětech nebo u zvířat (psů, koní) atd.

Hodně záleží na citlivosti v prstech terapeuta a řekla bych i vhodném napojení na klienta. Jestli je povahy silné, nebo citlivé. Mně se osvědčuje při hledání zatuhlého místa zavřít oči, aby se mi hmat zvýraznil. Klienti po Bowenově masáži často popisují pocit jemného chvění v těle, podobně jako když slyšíte dozvuky nástroje poté, co na něj někdo zahrál melodii. Všímáme si, že se nástroj jemně chvěje, nebo vrní. Tím, že probrnkávám často celé tělo, rozkmitávám nejen fascie, ale v neposlední řadě ovlivňuji i tekutiny v těle. Proto klienti často po ukončení masáže potřebují čůrat. Terapie tak působí i na náladu, hladinu cukru v krvi, odvodňování lymfy nebo třeba únavu.

STAČÍ MÁLO

Pokud má klient opravdu ztuhlé a bolavé místo, aplikace BT může být velmi účinná. Prostřednictvím jemného tlaku na povrch svalu a jeho následných vibrací může vést ke zmírnění bolesti a zvýšení pohodlí klienta. Někdy je až překvapivé, jak jemným dotykem, o kterém byste řekli, že nemůže nic udělat, lze při trpělivém opakování a vkládaných pauzách ulevit. Pauzy jsou u této techniky stejně důležité jako hmaty, takže pokud u klientů najdu něco, co bylo velmi citlivé a dozvuk svalu je bolestivý, mají za úkol mi o tom říci a další hmat pokračuje až po odeznění bolesti. Někdy se stává, že bolest odeznít nechce. To potom provedu hmat ještě jednou, na stejném místě, ale téměř bez přítlaku. Říkám tomu, že se svalu omluvím, aby bolest odezněla. Občas se stane, že klienti o sobě tvrdí, že bolest vydrží. A že jim nevadí, když je to bolí, ať pokračuju. U této metody je to trochu jinak. Bolest je sice známkou toho, že jsme na správném svalu, ale signalizuje, že není dostatečně uvolněný, a při jeho bolesti technika nefunguje naplno. Takže čekáme na pohodlí a hrajeme jemnou relaxační hudbu na svaly. Žádný punk, který někdy trhá uši i struny…

TŘI V JEDNOM

Ještě jednou bych ráda zdůraznila, že BT díky své jemnosti a efektivitě dokáže uvolnit svaly i v hloubce, což následně umožňuje lepší působení produktů, například krémů – jejich účinné složky se dostanou snáze do tkání. Což je obzvlášť v místě kloubů nutností. Takže když mi klienti říkají, že jim krém nefunguje, vysvětluji, že nemůže najít cestu. Že je potřeba tu zahrádku prvně zrýt nebo okopat a pak se vláha může dostat více do hloubky. Po suché krustě z hlíny vláha jen steče a nic se nevsákne.

Tímto způsobem masáž nejen uleví od bolesti a napětí, ale také zlepšuje celkovou funkci těla. A to hned několikrát. Jemným hmatem, účinkem léčivého přípravku, který podpoří, a také třeba tím, že se o vás postará někdo druhý. Protože cizí ruce jsou vždy příjemnější a dokáží lépe pomoci. Já sice sama vím, kam sáhnout a jak, ale ruce druhého člověka jsou ještě jako bonus k tomu všemu léčivému.

HLEDEJTE ZAČÁTEK!

Pokouším se vám přiblížit Bowenovu techniku z přátelského a srozumitelného pohledu. Cílem je, aby každý pochopil, jak funguje, jaký má potenciál a jak může pomoci lidem, kteří trpí bolestmi svalů a kloubů. A že se nemusí nutně hned hledat „závada“ v kloubech. Je potřeba podívat se na problém od začátku, použít nejjednodušší řešení a pak, když to nefunguje, využít náročnější cesty. Znamená to tedy zprovoznit nejprve svaly a šlachy, pak hledat pomoc pro klouby. Nebo třeba pomoci kloubům k regeneraci, když obal (vazy, šlachy a svaly) bude dostatečně uvolněný a funkční. Takto za mnou přišel klient s omezeným pohybem a bolestí v rameni. Dostal již 2x injekce kolagenu a jednu plazmu. Bez efektu! Probrnkali jsme svaly a muž zvedl ruku tak, jak potřeboval.

Finančně, časově a funkčně to byly naprosto rozdílné terapie. Stačilo jen najít ten sval, který ho brzdil v pohybu. Klouby byly naprosto v pořádku. I když ho dříve pohyb bolel, nebylo to v kloubu. Proto se snažím učit i své kolegy hledat začátek, vše pak lépe funguje.

I přes oblibu mojí a mých klientů v BT, je stále málo masérů, kteří o ni ví. Někteří ji znají, mají třeba základní kurz, ale i tak ji neprovádí. Uznávám, že tato technika není právě nejsnazší, ale když jí přijdete na chuť a zjistíte, jak obrovskou moc máte díky ní v rukou, zamilujete si ji stejně jako já. Sledujete doslova zázraky, které svými prsty dokážete se svaly vytvořit. Jako mávnutím proutku odstranit dlouholetou bolest a omezení v pohybu.

Díky této technice se mi klienti jen hrnou a proto jsem začala ty nejjednodušší postupy z techniky popisovat do svých výukových videí. Vysvětlovat, jak technika funguje. Ukazovat, jak si mohou lidé sami pomáhat a jak vlastně díky svým rukám, které mají stále při sobě si mohou pomoci hned a efektivně. O tom Bowenova technika je. Pomoci si hned a lépe, než kdokoliv jiný. Protože když najdete svojí citlivostí to správné místo, nepotřebujete žádné drahé přístroje. Stačí hmat, zpětná vazba svalu, znát směr vedení svalu a správný tah prstu.

BT pochází z Austrálie, kde ji prováděl pan Tomas Bowen. Přemýšlel nad tím, jak pomoci své manželce, která trpěla silným astmatem. A vznikla z toho tato technika. Po jeho smrti roku 1983 začali jeho žáci a pomocníci, kteří mu na jeho soukromé klinice pomáhali, techniku více šperkovat a zdokonalovat. Do naší republiky se dostala přibližně před 20 Lety.

Mně osobně se stala veselá příhoda s klientem z Austrálie, který přijel do Čech na návštěvu rodiny své nastávající. Nakonec ale potřeboval poznat jejich vlastní techniku. Byl překvapený jak něco, co má u nich domovinu, nezná a vlastně mu pomohlo s obtížemi, které léta měl po lékařském zákroku na plicích. Zjistil tenkrát, že u nich ve městě jsou minimálně 3 terapeuté BT a že donedávna zdravotní pojišťovna proplácela ošetření BT. Tak velkou důvěru Australané měli v technice pana Tomase Bowena.

Naštěstí se pán své úlevy po letech dočkal a já jsem neskutečně vděčná za to, jak vděčnou techniku mám v prstech. A můžete ji mít i vy. Seznamte se s mými výukovými videi a přičuchněte k efektům zámořské techniky.

Jestli se se vám tento článek líbil, nebo vás inspiroval k vaší cestě, tak splnil svůj cíl. Jeho sdílením a dalšími komentři můžete nasměrovat další maséry, kteří by rádi úspěšně pomáhali od bolesti.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.