Maderoterapie- co umí tato technika

Ve článku se dozvíte hlavní poslání této techniky a zjistíte, jak hluboké má kořeny. Dočtete se, co můžete očekávat za efekt po jejím procesu a také na co si při ní dávat pozor.

Maderoterapie, známá také jako masáž s dřevěnými pomůckami není žádnou moderní výstřelkou. Její kořeny sahají hluboko do minulosti, až do starověkých civilizací Jižní Ameriky (Kolumbie a Brazílie) a název pochází ze slov madero – dřevo a terapie- léčení. Představa využití přírodních materiálů k léčebným účelům byla v té době naprosto běžná.

Staří Mayové a Inkové věřili v sílu přírody a dřevo jakožto jeden z nejdostupnějších materiálů, mělo v jejich praktikách k regeneraci nezastupitelné místo.

Postupem času se přenesla do Evropy, kde byla zdokonalena a přizpůsobena moderním potřebám. Dnes je stále více oblíbenou metodou nejen mezi profesionálními maséry, ale také v kosmetických a wellness studiích po celém světě.

K čemu nám dokáže pomoci?

Kombinuje hlubokou tkáňovou masáž s použitím speciálně navržených dřevěných nástrojů. Tato terapie má širokou škálu přínosů. Může efektivně pomoci při redukci celulitidy, zlepšení krevního oběhu, detoxikaci těla a uvolnění svalového napětí. Mnozí klienti také uvádějí, že po ní cítí celkové nastolení pohody a zvýšení energie.

Specifické příklady zahrnují klienty, kteří trpí chronickou bolestí zad nebo noh. Po sérii maderoterapeutických sezení často hlásí výrazné zlepšení a snížení bolestivosti. To je dáno tím, že dřevěné nástroje lze použít k dosažení hlubších vrstev svalové tkáně, čímž se uvolňují zatuhlé svaly a napětí.

Jaká je rychlost tahů?

Díky tomu, že každý masér i klient jsou jedineční, tak každá masáž je z pravidla jiná. Síla a rychlost tahů se přizpůsobuje potřebám klienta, ať už z pohledu jeho omezení, potřeb, nebo momentálního stavu. Samozřejmě jinak rychle budeme pracovat se svaly na lýtkách a jinak rychle v oblasti páteře. U štíhlejších osob, kde bychom se mohli více dotýkat obratlů a lopatek obzvlášť zbystříme. Zkrátka, masáž musí být příjemná a má klientovi pomoci k úlevě od přebytečného napětí ve svalech, odplavení nečistot a rozproudění krevního i lymfatického systému.

Je zde ale malý rozpor s lymfatickou masáží, která má svoji pointu v uvolnění lymfatických uzlin a teprve potom v pomalém vhánění lymfy z okolních tkání přímo do uzlin.

Ale to už tak s masážemi bývá. I takové směry tahu často klienti, nebo začínající maséři řeší.

Klasická masáž například hladí od ramene k prstům a zmíněná lymfatická směřuje své tahy od prstů k rameni. A začínající maséři z toho bývají zmatení. Já mám takový názor, že záleží na celkovém úmyslu tahů /techniky.

Pokud mým záměrem je doprovodit tekutinu k srdci, tahám k srdci. Pokud se snažím stáhnout energii z těla, vkládám úmysl do toho, že moje prsty doprovází negativní energii ven z těla přes prsty na nohou i rukou. A jako doladění celého odchodu negativní energie protřepu ruce a setřesu vše nepotřebné, nebo ho nechám spálit nad plamenem svíčky.

Proto i rychlost tahů při maderoterapii bude různá při účelu redukce celulity (záměrně jsem nenapsala celulitidy, protože celulitida je již zánětlivý stav, kdy tekutiny je ve svalech tolik, že jde o vážné onemocnění. Bohužel se ale často toto slovo používá a lidé si ho spojují s tzv. pomerančovou kůží na stehnech i když tento stav ještě není na medicínské léčení. Správné označení Celulita je způsobena hromaděním tukových buněk pod kůží, které tlačí na pojivovou tkáň a způsobují nerovnosti. Obvykle se vyskytuje na stehnech, hýždích a břiše a je častější u žen než u mužů. Rozhodně nemá ale ve správném lékařském znění koncovku -tida, což vyznačuje zánět). Tedy naši techniku úspěšně používáme při řešení pomerančové kůže 🙂

Jak se na ni klient připravuje?

Příprava na návštěvu u maséra je jednoduchá, ale důležitá. Klient by měl přijít na sezení v pohodlném oblečení, které mu umožní snadný přístup k masírovaným oblastem. Ne proto, že by se technika prováděla v oblečení, ale z toho důvodu, že upnuté materiály nepodporují vhodnou cirkulaci tekutin a dýchání kůže. Proto přípravy na masáž začínají u šatníku.

Je také důležité, aby byl klient dostatečně hydratovaný, protože masáž podporuje detoxikaci těla a voda pomáhá vylučovat toxiny.

Před samotným sezením se od klienta doporučuje sdělit terapeutovi své zdravotní problémy, alergie a předchozí zranění. Pak se mohou nejlépe přizpůsobit jednotlivé postupy a intenzita masáže pro individuální potřeby jedince.

Co je k jejímu provádění potřeba?

K provádění je zapotřebí několik speciálních dřevěných nástrojů:

Váleček s hladkým povrchem – používá se k zahřátí a přípravě pokožky.

Váleček s drážkami – pomáhá rozbíjet tukové buňky a zlepšovat krevní oběh.

Váleček s kuličkami – zvyšuje lymfatickou drenáž a pomáhá při redukci celulitidy.

bambusové tyče (dřevěné válečky)  slouží k rozproudění lymfy a krve na specifických oblastech těla.

Tvarované dřevěné stěrky

Různé miniaturní válečky pro ošetření obličeje

Každý nástroj má svůj specifický účel ke konkrétnímu místu na těle a je navržen tak, aby poskytl maximální terapeutický efekt. Pro správnou kluznost pomůcek po těle se ještě používá olej, který bývá často ohřátý, aby podporoval žádaný efekt.

Dřevo používané k výrobě těchto nástrojů je obvykle tvrdé, jako je buk nebo dub a je pečlivě opracováno pro hladký povrch bez trhlin. To zajišťuje efektivitu a zároveň bezpečné použití.

Jak se dezinfikují pomůcky pro maderoterapii?

Dezinfekce nástrojů je nutnou součástí, aby se předešlo přenosu bakterií a infekcí. Po každém použití jsou nástroje pečlivě čištěny mýdlem a vodou. Poté se dezinfikují pomocí speciálních přípravků na bázi alkoholu, které účinně ničí bakterie a viry. Některé terapeutické salony také používají UV sterilizátory jako doplňkovou metodu dezinfekce. To však není vždy nutné a české firmy, například GUAa nabízí celé protfolio desinfekcí, nejen pro maséry.

Co ji dělá oblíbenou?

Získává na popularitě díky svým viditelným výsledkům při:

  • uvolnění těla a mysli,

při stimulaci lymfatického systému,

  • detoxikaci těla (což má výborný vliv na jaře po náročné zimně a také jako příprava na zimu v podzimních měsících)
  • podporuje redukci tuků, což má vliv na výše zmíněnou pomerančovou kůži, urychlení metabolismu a eliminuje tukové usazeniny nahromaděné v partiích stehen a bocích. Funguje to právě s návazností vody na tuku. Čím méně vody – objem se zmenšuje a tuk se může spalovat.
  • relativní jednoduchosti na provádění.

Mnoho lidí oceňuje, že tato metoda je přírodní a nepoužívá žádné chemikálie ani invazivní postupy.  Navíc je velmi všestranná a může být přizpůsobena různým potřebám a preferencím klienta.

Jak často se provádí?

Frekvence aplikace závisí na individuálních potřebách a cílech klienta. Pro dosažení optimálních výsledků se obvykle doporučuje série několika sezení, která mohou být prováděna jednou až dvakrát týdně. Někteří klienti mohou potřebovat intenzivnější program, zatímco jiní mohou dosáhnout požadovaných výsledků s méně častými sezeními. Proto záleží na zkušenostech maséra, kdy svému klientovi doporučí další termín návštěvy.

Ale i zde platí, že nic se nemá přehánět a pokud potřebujeme něco řešit aktuálně (detoxikaci, hezké tělo do plavek atp.), tak po intenzivní kúře necháme tělo cca 2 měsíce v poklidu, bez terapie.

Na co si u ní dát pozor?

I když je obecně bezpečná, je důležité být opatrný a informovat maséra o jakýchkoli zdravotních problémech nebo zraněních. Osoby s citlivou pokožkou nebo sklonem k modřinám by měly být zvlášť obezřetné. A jedinci užívající léky na ředění krve by si ji měli raději odepřít.

Stejně tak výskyt křečových žil, trombóz, nebo jakýchkoliv akutních nemocí s nebezpečím infekcí, virů, bakterií, onkologičtí pacienti atp. jsou rizikem.

Je také důležité zvolit kvalifikovaného a zkušeného terapeuta, který je obeznámen se všemi záludnostmi nevhodných postupů a může přizpůsobit intenzitu masáže podle potřeby klienta.

I zde platí nutnost přísunu tekutin. Na masáž není vhodné přijít s plným močovým měchýřem, ale přesto nemůžete žíznit. Díky tekutině, kterou jedinec před masáží bude do těla dodávat (přestat alespoň hodinu před výkonem), se tělo může značně vyčistit a mít kudy nečistoty odvádět. Stejně tak se doporučuje přísun tekutin i po masáži. Je zcela běžné, že po této masáži máte plný močový měchýř. To se pozná, jak byl proces účinný.

Je bolestivá?

Tak jak to už při masáží bývá, intenzita přítlaku i zde může být různá. Někteří klienti pociťují mírnou bolest nebo nepohodlí, zejména pokud mají napjaté nebo zatuhlé svaly. Tato bolest je však obvykle krátkodobá a ustupuje, jakmile se svaly uvolní. Mnoho lidí také uvádí, že po prvním sezení cítí hlubokou úlevu a uvolnění.

Vše ale záleží na vzájemné domluvě, kdy někteří klienti jsou opravdu citliví a proto jim jako masér řekněte, že pokud to bolí, tak se nesmí bát se ozvat.

Maderoterapie je fascinující a účinná metoda, která nabízí širokou škálu přínosů. Má čím dál více oblíbenosti a jistě stojí za to ji vyzkoušet.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.