Trápí vás rýma? Několik tipů jak na její lepší průběh


Celý článek si také můžete poslechnout zde.

Já  jsem nad ní už vyhrála.

Navštíví mě max. 2x do roka a během 4 dnů je zase pryč

Navíc, není už tak silná, jako to bývalo. Žádná ztráta chuti, spánek v sedě, nebo bolesti uší. S tím jsem se úspěšně rozloučila.  A povím Vám, jak můžete i vy. 

Projevy rýmy jsou různé: Někomu teče z nosu a potřeboval by neustále kapesník, nebo to štípe, svědí a třeba i často kýchá. Jiný má ucpáno tak jako já a pro dokonalé ucpání nosu se nevyspí. V jiných případech nevíte, jakou chuť má vaše jídlo.

V situaci, že rýma je vašim častým kamarádem, tak jako to bývalo před lety u mě, máte pravděpodobně neustále plné dutiny a vaše tělo čeká na sebemenší chybu jako je prochlazení, ofouknutí, spánek s vlhkými vlasy, studené nohy a tak dále… aby mohla přijít rýma v plné parádě.

Pokud je u vás rýma vícekrát do roka, je vhodné provést očistu dutin. Lékařsky se takto častá rýma označuje jako chronická rýma. A někdy to vyústí až do zánětu čelních dutin. V tomto případě je nutno ji rozlišit od té alergické. Na tu, zde zmíněné fígle nevystačí. A z pozorování rozeznáte, že se opakuje v určitou roční dobu, nebo s jakkoliv opakující se příčinou.

To, jestli máte dutiny ucpané poznáte tak, že vás bolí hlava v čele, nebo ve tvářích pod očima, nebo cítíte tlak u horních zubů.  Já, když si na tato místa poťukám, hned vím, na čem jsem. Vše se ještě může zhoršovat v předklonu. Někdy jde tlak do uší, a to už je opravdu síla.

Teď víme, co to je. A teď co s tím?

Základem je vyčistit ty letité usazeniny v našich dutinách. Pouhým smrkáním se dutiny kompletně nevyčistí. Kdyby ano, netrápí lidi rýma pořád dokola. A už vůbec nemají záněty středního ucha. To je fáze rýmy, kterou každý, kdo to zná, rád oželí.

  • Někdo má v oblibě inhalace nad horkými parami. Ty jsou určitě dobré na prohřátí dutin a usnadní tak vysmrkáváni.  Jen nepomohou každému. Ve vážnějších případech je lepší hledat další možnosti.
  • Druhá varianta je Jogínský výplach nosu pomocí speciální konvičky. Takto vypláchnete zánětlivý sekret i s možnými alergeny, a navíc zvlhčíte sliznice. Pro výplach se používá mírně slaná voda o tělesné teplotě. Studená by vás příliš vylekala.
  •  Třetí a pro mě nejúčinnější varianta je důkladnější výplach dutin. Pro tento výplach používám mírně slanou vodu, nebo vývar z přesličky a anýz. Mám dvě injekční stříkačky. Do každé si naberu 2 cl tekutiny a ten stříknu do každé nosní dírky, přičemž ležím na zádech v posteli, se zcela svěšenou hlavou dolů, mimo lůžko.

Tekutinu nechávám volně zatékat do dutin a rozpouštět hleny. Působení tekutiny ponechám 2 minuty a pak se posadím a silně vysmrkám. Pocity z tohoto bývají různé, ale účinky jasné. Funguje to. Je to očista pro opravdové odhodlance. Protože kdo si někdy nabral vodu do nosu v bazénu asi ví, jaký to je pocit. Většinou se do týdne dostavují bolestivé stavy v dutinách, uších, nebo zubech… Jde o to, že se pohne něco, co dlouho bylo zaseklé.

Výplach dutin

Je to třetí a pro mě nejúčinnější a nejdůkladnější varianta. Pro tento výplach používám mírně slanou vodu, nebo vývar z přesličky a anýz. Mám dvě injekční stříkačky. Do každé si naberu 2 cl tekutiny a ten stříknu do každé nosní dírky, přičemž ležím na zádech v posteli, se zcela svěšenou hlavou dolů, mimo lůžko.

Tekutinu nechávám volně zatékat do dutin a rozpouštět hleny. Působení tekutiny ponechám 2 minuty a pak se posadím a silně vysmrkám. Pocity z tohoto bývají různé, ale účinky jasné. Funguje to. Je to očista pro opravdové odhodlance. Protože kdo si někdy nabral vodu do nosu v bazénu asi ví, jaký to je pocit. Většinou se do týdne dostavují bolestivé stavy v dutinách, uších, nebo zubech.. Jde o to, že se pohne něco, co dlouho bylo zaseklé.



K vyřešení bolestivých stavů, které se téměř vždy dostaví dopomáhají obklady z tvarohu, anýzu, fenyklu, cibule a česneku.

Bolestivá místa se dají ošetřit i zapálením tělových svící. Někdy praktikuji kombinaci těchto technik.

Mě samotnou hned v prvním týdnu potkal nepříjemný pocit v uších. Na chvíli jsem ztratila sluch a všechny hlasité tóny jsem slyšela jen jako pískot. To jsem věděla hned: potřebuji si udělat obklad z tvarohu a bylinek. Po dvou hodinách se mi stav výrazně zlepšil. Ještě jsem to doladila zapálením ušních svící a bylo zase dobře. To byl můj první a taky poslední zážitek v této síle. Takto silně to ale v mém okolí nikdo neměl.

Výplachy jsem zvládla aplikovat přibližně 16 měsíců, každé ráno. Ráno je to nejvhodnější, protože během dne se dutiny ještě uvolňují a je nutní smrkat. Opakování na dalších 13 měsíců jsem se odhodlala až po 10-ti letech. Říká se, že každý rok života čistíme 1 měsíc. Takže mám stále co čistit…

Každopádně hned první rýma, která tenkrát přišla po pár týdnech, byla poznatelně příjemnější oproti té, kterou jsem znala.

Mé druhé odhodlání čistit dutiny už nebylo tak bouřlivé a postačil mi jen obklad. To byl důkaz toho, že jsem své tělo od minule tolik nezatížila.

Obklad z tvarohu:

Na vodě spaříme středně velkou cibuli na kostečky, přidáme fenykl a anýz. Jemně je povaříme a přidáme stroužek česneku. Tuto směs dáme na plátno, zabalíme a položíme na 30 – 120 min. na bolestivé místo.

Délku a opakování obkladu volíme podle individuální potřeby.

Aplikace tělových svící: postupujte podle návodu od výrobce. V případě uší je vhodné začít nejprve tím „lepším“ a pak teprve to bolavější.

Vždy ale platí, že po obkladu i svíci je lepší nechat ucho v teple pod šátkem, čepicí atd.

Na bolavá ouška jsem slyšela také několik rad:

Jednou z nich bylo: vložit hrudku škvařeného – nesoleného sádla dovnitř. Jiná byla vložit místo sádla česnek, ale v to jsem neměla důvěru zkoušet. Třetí radou bylo kápnout šťávu z Netřesku skalního. Ta se získává poměrně komicky. Protože tento sukulent jí moc nemá, tak jeho části vložíte do silnějšího igelitového pytlíku a převálíte válečkem. Pak růžek pytlíku prostřihnete a kapku kápnete do zvukovodu. Necháte ji tam v leže na boku působit.

Tyto rady jsem pro sebe naštěstí nepoužila. Díky včasným krokům výše, nebylo třeba.

Na silně ucpané dutiny je trik, mačkat bod v lokti. Když ohnete loket a dlaň si dáte na rameno, vytvoří se rýha v kůži. Na jejím konci držte palcem. Je to citlivé a měly by se dutiny uvolnit. Nebo také lokty vložit do velmi horké vody například v umyvadle a vydržet co vám horko na kůži dovolí. To by se dutiny také měly uvolnit.

Ať už na ucpání a záněty dutin nahlížíme jakkoliv, nesmíme zapomenout na Čínskou medicínu. Ta říká, že svoji roli zde hraje slinivka. Když si zpětně vzpomenu na své chutě na sladké, jsem doma.

Na slinivku je dobré zapůsobit čajem z borůvkového listí. Listy z keřů borůvek, sebraných nejlépe ještě před květem, mají obrovskou sílu. Pokud je budete vařit ráno, před snídaní nejlépe 3 týdny, 1 týden vynecháte a poté podle potřeby budete opakovat, rozeznáte rozdíl.

Já osobně neměla tak velkou chuť na sladké. Očistu slinivky můžete obohatit o konzumaci ovesných vloček v podobě kaší, nebo jako zavářka do polévek. Vločky však nevařte dlouho. Spíše je zahřejte. Měkké budou i tak.

Na odhlenění plic, které se v některých případech rýmy také vyskytuje, je vhodné použít tělovou svíci (mimo oblast srdce) a popíjet slézový čaj.

Přeji hodně zdraví, a také hodně sil a vytrvalosti při vašem loučení s rýmou!

Máte nějaké svoje zaručené rady na rýmu a bolestmi s ní spojené? Ráda se o nich dozvím! 

Pište do komentářů dole.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře
  1. Jana napsal:

    Dobrý den, chtěla jsem si přesličkovým výluhem vyčistit dutiny a vždycky po tom dostanu rýmu. Je to tak v pořádku nebo něco dělám špatně? Děkuji za odpověď. Jana

    • Eva Kupilíková napsal:

      Dobrý den, Jani. Řekla bych, že vše provádíte správně. Výplach je nejlepší provádět každý den, aby docházelo k postupnému rozpouštění hlednu. Pravdou je, že ho v dutinách bývá tolik, že když se do toho pustíte, očistný proces se nastartuje a proto je ta rýma. Mně se to objevilo i na bolesti uší a proto jsem do článku přidala i recept na obklad z tvarohu.
      Tato technika je vysoce účinná, má však pár nepříjemností, ale to i každá injekce, antibiotika i operace. Vše má svá pro a proti. Ale za mě je to velmi silně efektivní. s přáním hezkého dne Eva

  2. Jana napsal:

    Moc děkuji za odpověď. Ta rýma je taková, jako bych byla nachlazená, ale smrkat celkem jde, ucpaný nos nemám (aspoň zatím). Jak dlouho tu rýmu asi budu mít a jak dlouho bych měla výplachy provádět? Děkuji.

    • Eva Kupilíková napsal:

      říká se, že každý rok našeho života je zapotřebí čistit jeden měsíc. Čím déle to denodenně vydržíte, tím větší úleva nastane. Sama pak poznáte, že je vám lépe. Že samotný proces není tak nepříjemný a množství vysmrkaného hlenu je menší.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.