Pánení dno, čím se může „pokazit“ a proč je důležité ho mít zpevněné a aktivní?

Je to svalové lůžko, umožňující držet orgány na svém místě v dutině břišní, tvoří pro ně měkkou a zároveň pevnou výstelku, díky níž jsou tam kde mají a plní dokonale svoji funkci.

Jenže ta dokonalost se mnohdy vlivem okolností ztrácí a je nutné tomu pomoci, aby mohlo vše fungovat, jak má.

V tomto článku se podíváme na to, jakým způsobem můžeme jednotlivé svaly ovlivnit a proto si také vysvětlíme, jak ty konkrétní svaly jsou v těle umístěné a čím se nám tato dokonalost vytratila.

Představte si, že vaše tělo je jako dobře stavěný, pevný dům. Ten má hluboký základ, který drží celou konstrukci pohromadě a umožňuje, aby vše fungovalo v původním nastavení. Tímto základem jsou svaly pánevního dna, často opomíjené, ale nesmírně důležité pro celkové zdraví a stabilitu těla. Navazuje na ně střed těla, který je často při sportech zmiňovaný. Konkrétně tato část těla obsahuje 29 svalů od bránice (odděluje plíce od střev, přes svaly břicha (pekáč buchet), až po naše pánevní dno, kyčle, bedra a hýždě. Není toho málo. Tyto svaly jsou umístěné i poměrně hluboko, ale jsou nezbytné pro správné držení těla, ideální nastavení pánve a tím i vliv na bederní lordózu a to vše se pak nese výše do lopatek, ramen a hlavy. A také se to promítá dolů na kyčle i kolena.

K čemu jsou svaly pánevního dna zapotřebí?

Svaly pánevního dna se nacházejí ve spodní části pánve, tvoří takovou „houpačku“, nebo „misku“ která podpírá orgány malé pánve, jako jsou močový měchýř, děloha (u žen), střeva a konečník. A aby správně tyto orgány fungovaly, je nutné je mít vhodně posílené. Ne ochablé, ani zatnuté. Jedině tak udrží orgány na správném místě – nenechají je poklesnout a správným prokrvením je udržují ve fit stavu. Protože jen tak může celá tato oblast správně fungovat. Shrneme si to, tyto svaly jsou zodpovědné za několik klíčových funkcí:

1. Podpora orgánů: Svaly pánevního dna zajišťují, že orgány malé pánve drží na správném místě a fungují co nejvíce ideálně. Což je například po porodu velmi obtížně. Kdy samotné těhotenství dopomohlo ke změně v napětí svalů a samotný prostor, který porodem vznikl nabádá tělo k tomu, aby vnitřní orgány poklesly. Proto je po porodu zapotřebí ihned močový měchýř vyprázdnit a to nejlépe v leže, na lůžku. Protože tlak tekutiny, která v něm je dopomáhá k nechtěnému poklesu. Stejně tak pokles dělohy, kdy nejčastěji u vícečetných porodů má svůj větší objem, je těžší a není výjimkou, že sestupuje.

2. Kontrola močového měchýře a střev: Pomáhají při močení, drží močový měchýř na správném místě, aby nepoklesl a močová trubice tak mohla zůstat co nejvíce napřímená. V případě, že po porodu močový měchýř poklesne, z trubice se stane serpentýna a samotné svěrače hůře ovlivňují svoji důslednost. Močový měchýř cviky těžko „povytáhneme vzhůru“, ale jsou speciální manuální postupy, kterými toto u specialistů lze vyřešit.

3. Sexuální funkce: Umožňují kvalitní sexuální prožitek tím, že ovlivňují citlivost a tonus svalů v oblasti genitálií, pomáhají správnému uvolnění a napětí svalů v dutině břišní a veškeré kontakty v této oblasti nejsou nepříjemné, ale vyvolávají příjemné pocity. Protože nadměrné sevření, které může vzniknout po porodu, špatným sexuálním zážitkem, velmi brzkou, nebo neempatickou návštěvou na gynekologii… mají za následek to, že žena nechce nic obdobného už zažít a jsme na psychosomatické rovině. K tomuto je článek na blogu, kdy tato možnost ovlivňuje nejedno manželství.

4. Stabilita a držení těla: Je to jeden z puzzlí ve stabilitě těla a správném držení těla, což ovlivňuje celkovou pohybovou dynamiku. Postavení pánve, její ideální podsazení s ohledem na vytáčení kyčlí je s tím úzce spjato. Vytočení špiček ven, nebo dovnitř často ovlivňují právě kyčle a sousedí se svaly uchycenými v oblasti pánve. Tedy svaly pánevního dna, ovlivnitelné vůlí při řádném soustředění se.

K tomu, abyste si začali všímat svého pánevního dna, je zapotřebí o něm vědět. Umět si vybavit, jak tyto svaly asi vypadají, odkud kam vedou a jak vypadá jejich aktivita.

Když si v tichosti a v soustředění navnímáte tyto svaly a budete se je úmyslně snažit zapojovat a uvolňovat, po čase (klidně i po 10 minutách) si všimnete, že o svých svalech víte a ikdyž je nemůžete jakkoliv nahmatat, jsou tam a nějakou aktivitu vyvíjejí.

Pravidelným opakováním jejich stahů přes různé cviky, pak můžete pozitivně ovlivňovat jejich kondici a jistě budete brzy sklízet první úspěchy.

A jak jsou ty svaly umístěny?

Při pohledu od hlavy, máme svaly v malé pánvi umístěné takto:

  • nejprve z kostrče na sponu stydkou, tvoří oporu pro orgány a vymezují daný prostor. Mají na starosti správné sklopení (podsazení) pánve.

  • pod těmito svaly jsou křížem svaly propojující sedací hrboly. Tedy z prava do leva je vytvořený takový hamak – svalová síť, uvnitř něj prochází vchod pro močovou trubici, tlusté střevo a ženské genitálie. Tyto svaly z hlediska stability umožňují naklánění postavy do stran, úkroky a „trpí“ chůzí, kdy máme nohy daleko od sebe, nebo tzv. čvachtáme.

Obě dvě tyto vrstvy nemůžeme sami nahmatat a je to hlavně o naší schopnosti si je představit a příjmout ten fakt, že tam jsou a dělají co mají.

  • Poslední, třetí vrstva je pro nás hmatatelná a známá. Jsou to svěrače v podobě osmiček. Obkružují řitní otvor, vstup do rodidel a močovou trubici. Svojí vůlí je můžeme bravůrně ovládat, ale jejich plný stah je více na škodu, než ku prospěchu. Nadměrný stah a tlak například u konečníku podporuje vznik hemoroidů, což je bohatě prokrvená tepna kolem vstupu a častým tlakem se její stěny povolují a vznikají na ní kapsičky, jako známe křečové žíly například na nohách.
  •  

Proto při tomto cvičení na svěrače vyvíjíme jen minimální tlak. Jen tak, abychom si uvědomili, že je máme.

Svaly už víte, kde máte, teď se dáme do konkrétního cvičení.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Jeden vzácný případ mám ze své masérny, kdy mě v předklonu navštívil muž středního věku. V minulosti měl zlomeninu pánve a při přetížení a prochlazení se mu bolestí jeho zranění připomene. K bolesti pánve ho doprovází ještě tlak beder. Po ukončení mé pomoci jsem mu ještě ukázala několik cviků na pánevní dno a ty si pravidelně cvičí. Od té doby mě s touto záležitostí již nenavštívil. Při každé návštěvě, kdy řešíme něco jiného prohlásí, že pravidelně cvičí, dává pozor na chlad a má klid.

Jaký vliv mají svaly pánevního dna na muže?

Muži často neuvědomují, že i oni mají svaly pánevního dna, a často je přehlížejí. Oslabené svaly pánevního dna u mužů mohou vést také k inkontinenci, erektilní dysfunkci a dalším sexuálním problémům. Navíc i muži mohou trpět bolestmi zad a pánve v důsledku oslabení těchto svalů.

Jak posilovat svaly pánevního dna:

  1. 1.Kegelovy cviky: Jsou základem pro posilování svalů pánevního dna. Tyto cviky zahrnují pravidelné stahování a uvolňování svalů pánevního dna. Je to jako když sledujete pejska, který si na procházce značkuje. Vždy potřebuje zadržet moč a jít dál.

Podobně můžeme i my tím, že úmyslně stahujeme dovnitř svaly a oddalujeme potřebu vymočit se. Není dobré opravdu pozastavovat močení, protože pak může dojít k tomu, že se svaly sevřou a v domění, že máte měchýř prázdný přestanete a zbytky moče pak uvnitř mohou škodit. Takže vždy před a nebo po vyčůrání se. Nebo i jen tak „nasucho“ zkoušet vcucnout do sebe pomyslnou tekutinu. Určitě tento cvik ocení i partner, když budete cvičit stahování svých svalů s jeho účastí.

K tomuto cvičení slouží například i Venušiny kuličky, které vědomě svíráte a máte tak od svalů zpětnou vazbu na přítomnost kuliček i aktivaci svého pánevního dna.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

2. Pilates a jóga: Tyto formy cvičení často zahrnují cviky zaměřené na stabilitu a posílení pánevního dna. Stále oblíbenější je hormonální varianta jógy, která pozitivně podporuje ženské tělo, jeho pochody a správnou funkci, což můžete ocenit například ve snaze o otěhotnění.

3. Biofeedback a fyzioterapie: Biofeedback, nebo také biologická zpětná vazba je takový terapeutický přístup, kdy měříme například krevní tlak, teplotu, svalové napětí a snažíme se ho svojí vůlí pozitivně ovlivnit dle aktuální potřeby. Dále pak speciální odvětví fyzioterapie (gynekologická fyzioterapie) a zařízení se cvičebními programy pro ženy.

4. Správná výživa a hydratace:

Udržování zdravé váhy, konzumace potravin bohatých na vlákninu a dostatečný příjem tekutin mohou také přispět k zdraví pánevního dna.

V závěru lze říci, že svaly pánevního dna jsou malým, ale mocným prvkem našeho těla. Jejich zdraví a funkčnost mají podstatný vliv na celkové zdraví, stabilitu a kvalitu života. Ignorování těchto svalů může vést k řadě problémů, které by mohly být snadno preventivní v podobě pravidelného cvičení a péče. Takže nezapomeňte, že vaše pánevní dno si zaslouží stejnou pozornost jako bicepsy, břišní svaly, nebo zuby!

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.