Masáž krční páteře – jak ji provést úspěšně

Tahle část těla poměrně často trpí u sadavého zaměstnání, nebo při jiné práci kdy se díváte tzv. pod ruce. Ale ozve se například i při chůzi, kdy jsou naše ramena zvednutá a schováváme si krk před chladem, nebo je to naše úlevová pozice při stresu.

Při masáži se snažím klientům pomocí četby svalů napovědět, kde asi dělají nejčastější chybu. Hledám jejich ztuhlé zvaly, čtu je od úponu k úponu, protože jen tak mohu lépe pochopit chybný stereotyp. Zjistím tak, který sval mají ztuhlý a sama se někdy snažím ho zapojit (napříkad se nahnu, nebo schoulím, aby mě bolel) a lépe jim tak povědět o příčině jejich vzniku.

  • V případě, že bolí svaly na obou stranách přibližně stejně, hlava je předsunutá. A to je poměrně častý jev. Ona by měla být nasazena na páteři a když bychom si vytvořili pomyslnou čáru, měla by procházet středem ucha, ramenního kloubu, kyčle a kotníku.
  • Pokud jsou strany rozdílné, mají klienti hlavu natočenou, nebo třeba i nakloněnou k jedné straně. Často ta ztuhlá je zkrácená. Může to být například z úklonu, kdy třeba drží telefon mezi uchem a ramenem, nebo při spánku na boku mají paži pod ramenem. Někdo nosí břemena v jedné ruce a tím rameno dané ruky je výše. Stává se, že monitor nemají přímo před sebou a dívají se na něj šikmo. Stejně je to i s televizí. Tyto činnosti trvají docela dlouho a při častém opakování se tvoří chybný návyk a tím vzniká bolest svalů. Klientům dávám varianty a oni si pak vyberou tu svoji. Mnohdy na druhé masáži mi říkají: „tak jsem se pozoroval/a a zjistil/a jsem, že jsem úplně nakřivo…“ Klienty také učím jednoduché postupy, jak si mohou pomoci sami. Protože pokud se tělo hlásí nespokojeností a my si umíme pomoci hned, úleva také nastává „hned“. Na základě toho jsem vytvořila výukové video.

Správný postoj

Své klienty učím, aby měli vzpřímenou postavu. Pokud se budou v páteři vytahovat přímo rovno vzhůru a budou mít uši daleko od ramen, tak se jim hlava vyrovná více do naší pomyslné čáry. Př vytahování se temenem vzhůru totiž automaticky dáváte ramena dolů. V zimním období, kdy si schováváme krk do tepla mezi ramena, často tuhnou trapézové svaly a bolí hlava. Citlivé mohou být i úpony přímo pod lebkou, kde začíná vlasová část hlavy. A to už je jen kousek od toho, aby bolela hlava, nebo se krk hůře otáčel. Setkala jsem se i s nepříjemnými pocity v oblasti zubů, nebo tzv. hučení v uších. Vše mělo blízko k tomu, že svaly v oblasti krku, čelisti a lebky jsou zatuhlé.

Vytažená hlava nás nepřímo nutí srovnat celé tělo. Zasunout bradu, ramena dát dozadu a dolů, meziobratlový prostor uvolnit vytažením vzhůru a srovnat páteř, spodní žebra uvolnit a mírně podsadit pánev. Není cílem v této pozici vydržet razantně dlouho. Úspěchem je, si na to vzpomenout 2-3x denně a na chvíli vydržet v narovnané pozici. Protažení každý den je velký pokrok pro tělo i mysl a hlavní síla úspěchu je v opakování. Pro tělo nebude příjemné dlouhá výdrž. Proto ho učte pomalu a důkladně. Za týden si pak můžete povšimnout, jak svaly spolupracují už mnohem více a zvládáte delší čas být napřímení.

Pro snazší plnění nových úkolů je vhodné si vytvořit tzv. vizuální kotvy. Někajé aktivity, předměty, nebo osoby, které vám budou připomínat váš nový úkol. Já například vždy, když se vidím v zrcadle nebo výloze, se v páteři povytáhnu a narovnám. Stejně účinně na mě působí i jakýkoliv kolemjdoucí, který nemá páteř srovnanou. Zkrátka se srovnám za něj, abych později neměla bolavá záda.

Pro vás to může být už jen třeba cesta na wc, nebo svačinu. Když se odpoutáte od své pracovní povinnosti, máte vteřinu čas myslet na sebe. Čím budete mít cestu delší, tím lépe pro vaši postavu.

Ošetření krční páteře už potom nebude potřeba tak často a s takovou intenzitou. A hlavně, každý správný dotyk bude fungovat téměř okamžitě. Někdy za mnou chodí klienti za minutu 12 a to pak nemohu dělat zázraky na počkání.

Jak provést příjemnou a účinnou masáž krční páteře

Z vlastní zkušenosti masírovaného mám ráda masáž krční páteře v leže, kdy si hlavu mohu pohodlně položit do podkovy a odpočívám. Ke svalům je příjemný přístup a je možné přiblížením brady k hrudníku více zpřístupnit meziobratlový prostor krku, který také potřebuje vyčistit. Masáž v sedě na speciální stoličce je také lepší, než bez ní. Jen se masírovanému při této pozici hůře skládají a uvolňují nohy. Ale pro těhotenské ošetření krku a celé horní části páteře je to velký klad.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Na kurzu jsem se učila masáž krční páteře v sedě na židličce a často jsem se nohama zapírala, abych vyrovnala tlak maséra. Od kolegů jsem zažila masáž, kdy jsem měla otlačené obratle od opěrátka na židli a celkový efekt k uvolnění se tím značně vytrácel. Za mě a mé klienty je masáž krknu v leže tím nejlepším, co funguje. Tělo je uvolněné, svaly se povolí a masér s nimi nemáte tolik práce. Navíc sval, který nese 5kg těžkou hlavu se v leže může zcela povolit a oddat se léčebným prstům zkušeného maséra.

Pokud budeme chtít otočit hlavou a ono to nepůjde (bude to těžké jako dřep v malých džínách, nebo to bude bolestivé), tak hledejte zádrhel v nerovnosti obratlů. Popsala bych to asi tak, že chcete otočit hlavou, ale cosi vám v tom brání. To je omezení ze strany obratle, který není na svém místě. Obratle si můžeme představit jako vlakovou soupravu. Pokud je na kolejích vše jak má být, souprava jede svým tempem. Když ale narazí, zkrátí se délka celé soupravy a některé vagony vykolejí. Souprava může jet až po nakolejení konkrétních vagónků. Stejně jako jsou vykolejené vagony tak i my nejsme úplně fit a něco nám k naší spokojenosti brání.

Nerovnosti v našich obratlech mohlo způsobit také jakési nabourání. Do hlavy se jistě někdy každý z nás praštil a postupem času, kdy máme povinnosti a nosíme břemena buď psychická, nebo fyzická, tak na našich tělech je to znát. Takže rozsah mezi obratli už není tak velký, jako dříve a mnohdy meziobratlové ploténky nejsou tak pružné a měkké jako před lety. A pokud k tomu přidáme zatuhlost vzpřimovačů, je to už jen krok od toho, že zatuhlý sval jakoby přetáhne obratel na svoji stranu.

Není to o razantní kus, ale na pohmat se obratel hlásí citlivostí a někdy při otáčení hlavy, nebo při nošení břemen se místo může ozvat píchnutím.  Někdy je to málo a nevadí to. Ale pokud se dlouhodobě tato situace neřeší, končí to jedním velkým omezením a návštěvou odborníka.

Co když páteř není ideální?

Za svoji praxi jsem se setkala s růzmými těly. Co kus, to originál a nejvíce originální jsou pro mě záda se skoliotickým držením těla. Téměř vždy se to ještě odráží na zvhledu hrudníku, kdy bývají žebra různě tvarovaná a někdy je to znát i ze přední strany.

Skolióza může mít vliv v různých příčinách. Někdy je tam vliv nestejně dlouhých končetin, nerovnoměrné používání těla (jednostranně zaměřené sporty jako je hokej, nebo třeba i gymnastika), vliv psychiky atd.

V samotných začátcích této diagnózy se mi osvědčilo uvolňovat svalové snopce podél páteře. Vždy je jeden silnější a ten přejímá úkoly nést trup za ten druhý. A cvičením, při kterém obě poloviny těla zabírají stejně (sklapovačky) se slabá stále oslabuje, protože ta silná pracuje za ní. V tomto případě je nejvhodnější používat cviky podle MUDr. Richarda Smíška- SM systém s gumovými lany.

Jeho speciálně promyšlené cviky pracují vždy s danou polovinou těla a dokáží ho zaměstnat dle potřeby. Správné zvolení a provádění cviků je vždy záležitostí odborníka, ale když víte co funguje, lépe se to pak hledá, ladí a provádí. Takže je vždy potřeba sledovat pocity ve svém těle, ve svých svalech a hledat tu správnou cestu pro sebe.

Rukopis maséra

Mívám klienty, kteří střídají maséry a může se zdát, že neví co by už…. Ale já to beru tak, že když hledají, tak mají šanci to najít. Každý z nás chodil do první třídy, psal písanku a snažil se napodobovat předepsané. Všichni máme svůj specifický rukopis a napodobit ho je téměř nemožné. Stejně tak je to i s masážemi. Každý masér má jiný přítlak, seřazení postupů, oblíbené olejíčky, aroma, pomůcky a když vezmu v potaz zkušenosti, léta praxe, naučené techniky a schopnost vcítit se… tak jen díky tomu může klient najít pomoc. Protože se nikdo z nás neopakuje

Maséři často fungují jako preventisti. Uvolněním svalových zatuhlostí vrací tělo do pohody. Pokud budete návštěvu maséra oddalovat i přesto, že cítíte nepohodlí ve svém těle, neošidíte ho. Ono si to pamatuje a přihlásí se ve chvíli, kdy se vám to může hodit nejméně. Proto alespoň cvičte, protahujte se a používejte tělo vyrovnaně.

Přemýšlejte nad chybnými stereotypy a úmyslně se snažte uvolňovat svaly, kdy například večer v posteli ležíte a s každým výdechem ze svého těla vypouštíte únavu a napětí, které za daný den vznikla.

Tím můžete rychleji usnout, protože vaše myšlenky budou organizované. Nebudou tak svaly vybízet k akci a spánek bude více regenerovat. Můžete si představovat, že se uvolňujete od hlavy až k patě. Já se v noci často probudím a říkám si: “zase jsem si nestihla uvolnit nohy a usnula jsem.“ Ráno jsem pak mnohem více svěží, než když usínám s hlavou plnou úkolů a povinností.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.