Mandaly, jako ozdoby interiérů

Zde je návod, jak si pořídit tu svoji…

V posledních letech jsou velmi oblíbeným šperkem pro vnitřní zpestření prostor. Ale nejde vlastně o nic nového, vždyť mají kořeny v tradicích buddhistického a indického náboženství a poměrně často tyto kresby reprezentují vesmír. Jsou to v podstatě komplexní geometrické obrazy, které mohou zahrnovat různé symboly a obrázky.

V nejednom interiéru se staly oblíbené hlavně díky svému atraktivnímu a jedinečnému vzhledu. Jsou často používány jako dekorace na stěnách, polštářích, jako přehozy na postel, ubrus na stole, nebo jsou k vidění z dlaždic na podlaze ve větších halách. Jejich komplexní a detailní design přitahuje pozornost a stávají se tak výraznou součástí interiéru. Do těchto krásných děl se zkrátka zahledíte, opomíjíte čas a vnímáte jejich detaily. Díky tomuto kouzlu –  pohltit náš zrak je často vyhledáváme a necháváme zapůsobit jejich sílu pro uklidnění naší mysli.

Kromě estetické hodnoty jsou také oblíbené pro svůj ikonický a duchovní význam. Některé osoby věří, že jim mohou pomoci při meditaci a mohou přinést harmonii a rovnováhu do prostoru. Proto se často používají v místech určených pro relaxaci a odpočinek, jako jsou ložnice nebo obývací pokoje. U mě jsou číslem jedna pro výzdobu masérny. Klienti na ně velmi rádi hledí a ptají se, zda jsem je malovala sama.

Nakonec jsou také oblíbené pro jejich všestrannost. Jsou vhodné pro různé styly interiéru, od moderního až po původní, vesnický styl a mohou být kombinovány s různými barvami a materiály. Přes svoji univerzálnost mají několik doporučení k výběru a umístění.

Celkově mají tato krásná díla mnoho výhod, které mohou přispět k úspěšnosti masáže. Nejen, že vytvářejí příjemné a uklidňující prostředí, ale mohou také podpořit proces hojení a pomoci klientům dosáhnout hlubšího stavu relaxace. A to díky tomu, že sám autor se bude umět „napojit“ na budoucího majitele a dle jeho potřeb vytvoří tu pravou a šitou na míru majitele mandaly, jeho ladění i účelu místnosti.

Jak vybrat správnou mandalu pro masérnu?

Při výběru té své, byste měli zvážit následující aspekty:

1. Velikost a tvar: Měli byste ji vybrat podle velikosti a tvaru místnosti. Pokud je místnost malá, můžete zvolit menší, která nebude příliš dominantní. Jestlli je místnost velká, můžete zvolit větší a ta vám ten prostor vyplní. Stane se tak šperkem vaší místnosti. Já volila velikosti 50×50 cm a na zdi jsou tak akorát velké. Jde totiž o to, aby působila harmonicky s okolním prostorem.

2. Umístění: můžete ji umístit na stěnu, podlahu, stůl nebo jiné místo, které se zdá být vhodné. Měla by být umístěna tak, aby byla snadno viditelná a aby nebyla blokována jinými objekty. Pokud jí vyberete místo na stěnu, může být dobré umístit ji na úroveň očí pro snadnou vizuální přístupnost. Protože v okolí  mnoha rušivých předmětů by nevynikla. Stejně tak volba místnosti je důležitá. Doma by se hodila skvěle do obýváku, nebo ložnice. S takovou velikostí, abyste z místa odpočinku mohli prohlížet její jedinečnost. Příliš malá by vám k žádanému cíli nepomohla. A vyzařování její plné síly, energii a kráse by bylo pohlceno okolím. Při výběru místa myslete na dostatek světla. To může zvýraznit její barvy a detaily a pomoci vytvořit atmosféru klidu a harmonie.

3. Zvolené barvy: ty by měly odpovídat barvám interiéru a vytvářet harmonický celek. Můžete zvolit teplé barvy jako je červená, oranžová a žlutá. Ty pomohou stimulovat a povzbudit. Zatímco chladné barvy, jako je modrá, zelená a fialová, mohou působit uklidňujícím a relaxačním dojmem. Pro výtvor určený k podpoře relaxace a uklidnění by měly převažovat chladné barvy.
Pro moje ladění barev v prostoru byla mandala tím prvním a od jejich barev se pak ladily barvy stěn, doplňků a dekorací. Věděla jsem, že oranžová je barva pro komunikaci a útulno, tedy do masérny ideální. A proto jsem si vybrala nejprve ji a podle ní volila další detaily.

4. Vzory a symboly: Každá má své vlastní, které mají různé významy s vy si vyberete ty, které odpovídají vaší filosofii nebo hodnotám. Ale to už sami poznáte podle vkusu, zda se při pohledu na ni zastavíte, zklidníte a jen s úžasem sledujete její detaily.

5. Materiál a výrobní technika: Můžete tedy zvolit ručně malovanou na papír, plátno, zeď, tisknutou, nebo vyrobenou z různých přírodních materiálů apod. Krásnou volbou by pro mě bylo mít svoji vlastní na stropě, nad lehátkem. Jen bych se nesměla přestěhovat 😊

6. Účel: Umístění by mělo také záviset na jejím účelu. Pokud ji chcete použít pro meditaci, měla by být umístěna na klidném a tichém místě. Pokud ji chcete použít jako dekoraci, měla by být umístěna na viditelném místě, kde může přitahovat pozornost.


7. Cíl: Nakonec byste měli zvolit tu, která odpovídá vašemu cíli. Pokud chcete vytvořit klidnou a uklidňující atmosféru, můžete zvolit tu s jednoduchými a harmonickými barvami a vzory. Pokud chcete podpořit proces hojení, můžete zvolit mandalu s detaily, které mají léčivé účinky



Pro příklad zde máte některé z nich, jež jsou považovány za hojivé:

Kruh: Je univerzální pro celistvost, jednotu a dokonalost. Navozuje rovnováhu a harmonii. Může pomoci přinést klid do těla a mysli.

Květ lotosu: V buddhismu a hinduismu květ lotosu naznačuje osvícení a duchovní očištění. Může pomoci překonat negativitu a dosáhnout vnitřního klidu.



Spirála: se často používá pro osobní růstu, změnu až transformace.

Jin a Jang: je znak rovnováhy a harmonie mezi opačnými silami. Může pomoci přinést rovnováhu a harmonii do těla a mysli.

Labutě: v hinduistické mytologii považována za posvátné zvíře a napomáhá moudrosti a duchovnímu osvícení.

Srdce: Může vyjadřovat několik různých konceptů, ale nejčastěji je považováno za znázornění přítomné lásky, i univerzální lásku ke všemu živému. Soucitu a laskavosti vůči sobě a ostatním emocionálního uzdravení a hojení srdce po traumatu, či zklamání a jednotu ve spojení s ostatními lidmi, nebo světem jako celkem.
Srdce může být v tomto případě zobrazeno různými způsoby, včetně realistických nebo stylizovaných zobrazení srdce, nebo prostřednictvím jednoduchých tvarů. Barvy pro jeho použití mohou také mít několik podob. Například červená může být pro vášeň a silné emoce, zatímco růžová něžnou a romantickou lásku.

Slunce: Slunce může být považováno za prvek světla – zdroj přirozeného i duchovního světla, které nás rozptyluje ze tmy nevědomosti, nebo také víra pro vznik nového dnu – začátek a naděje. Síly, nového počátku a duchovního osvícení a poznání vyšší pravdy, kdy nám pomáhá nahlédnout na dennodenní situace a pochopit jejich příčiny a průběh. Slunce je také často spojováno s radostí, optimismem a pozitivní energií. Můžeme ho vidět zobrazené jako kruh, nebo disk s paprsky vycházejícími z centra.


Strom: Vyjadřuje například různé koncepty, v závislosti na kontextu a kultuře, ve které je použit. Nicméně všeobecně, strom je často považován za symbol růstu, síly, moudrosti a nesmrtelnosti.

Se svými kořeny hluboko v zemi může znázorňovat růst spolu s větvemi směřujícími k nebi. Někdy se znázorňuje pro osobní růstu, nebo duchovní rozvoj, sílu, stabilitu a odolnost.

V mnoha kulturách je strom také znamením moudrosti. To se dá spojit s představou, že stromy „pamatuji“ dlouhé období času a svědky mnoha životních cyklů.

Některé kultury považují stromy za symboly života a nesmrtelnosti, protože mohou žít po mnoho generací, nebo také propojení generací – protože spojuje zemi s nebesy.

Za zmínku stojí také strom života, který je populární v mnoha kulturách a může být často viděn na kresbách. Ten obvykle značí propojenost všeho života a cyklus narození, růstu, smrti a znovuzrození.

Celkově platí, že různé vzory a znaky mohou mít různé významy a účinky, v závislosti na kultuře a osobních přesvědčeních. Proto je důležité vybrat si tu, která nejlépe odpovídá vašim potřebám a cílům a při pohledu na ní cítíte ten správný klid v duši.

Tyto díla jsou propojením symetricky se opakujících se prvků, mnohdy s hypnotickým efektem, který může pomoci lidem relaxovat a meditovat. Symetrická mandala může tedy být ideální volbou.

Některé jsou oproti tomu komplexní a přestože mohou být vizuálně atraktivní, pro účely relaxace a uklidnění může být lepší zvolit jednodušší design. Složité obrazy mohou být příliš rušivé a mohou ztěžovat koncentraci na relaxaci.

Často znázorňují přírodní motivy, kdy zahrnují detaily z přírody, jako jsou květiny, stromy nebo voda a tím mohou pomoci vytvářet pocit klidu a míru. Příroda je často spojována s uklidněním a regenerací, takže tyto elementy mohou být užitečné pro podporu relaxace.

Vždy je důležité, aby odpovídala osobním preferencím a potřebám jednotlivce nebo prostoru. Co pro jednu osobu nebo prostor funguje, nemusí nutně fungovat pro jiné.

Všeobecně můžeme říci, že neexistují pevná pravidla pro jejich umístění. Je důležité, aby se vám její umístění líbilo a aby se vám v daném prostoru dobře meditovalo nebo odpočívalo.

K tomu, aby i váš prostor měl svoji mandalu, vám může pomoci paní Petra Hromádková. Ona už ty svoje vyrábí několik let a poví vám, jak ke své zálibě přišla…

Jejich vytváření vyžaduje trpělivost a soustředěnost. Nejlepší je nespěchat, čekat na tu správnou inspiraci a užívat si proces tvoření. Proto při výrobě tohoto krásného díla na míru rozhodně na svého autora nespěchejte. Je to přeci pro vás a vy to chcete mít perfektní.

A tohle je prostor pro Peťu Hromádkovou:

Mandaly na člověka působí různými způsoby. Krásné obrazy mandal, které visí na stěně na nás působí svojí energií jakoby z vnějšku. Září, zdobí, uvolňují, těší a nám je v jejich přítomnosti prostě příjemně. Můžeme ale také mandaly sami tvořit a nabíjet se vnitřně. Přitom není důležité, jak mandala vypadá. Soustředíme se spíš na proces tvoření. Zkusit popustit uzdu fantazii a mandalu namalovat. Ladit svoje vnitřní strunky. Ale můžete také popřemýšlet o tom, co vás při malování napadá, otevřít se vnitřnímu povídání. Něco se o sobě dozvědět. Taková mandala je pak seberozvojová.

Možná je to ale velká výzva pustit se do malování. Pak je tady možnost, nechat si mandalu namalovat. Na základě osobního rozhovoru, nebo emailové zprávy můžu namalovat mandalu, která bude vyprávět váš příběh. A vy si s ní můžete povídat. Hledat v ní paralely, životní postoje, přesvědčení a hodnoty, které v životě vyznáváte právě vy. Taková mandala ale musí uzrát, není to hned hotové. A spíš než na vystavování je určená k vnitřní práci na sobě. Cenu takové mandaly si stanovujete sami, podle toho, jaký přínos pro vás má. Vychází tedy z principu DAR – DAR.

S mandalami vědomě pracuji čtyři roky. Na FB spravuji stránku Mandaly v nás, kde sdílím svoje zkušenosti, mandalové cvičení a obrázky široké veřejnosti. Domnívám se, že práce na sobě je důležitá pro uspokojivé duševní zdraví.









Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.