Kdy masáž pomáhá a kdy naopak škodí

V posledních měsících jako masérka zaznamenávám velký nárůst přibývajících klientů, kteří mě žádají o pomoc s pohybovým aparátem. Jsou to všechny věkové skupiny a už u dětí od 10-ti let sleduji různé nevyváženosti v používání a zatěžování svalů.

Často je to způsobené jednostranně zvýšenou aktivitou. Ač se to nezdá, tak například dennodenní jízda na koni, bruslení, fotbal, nebo jízda na segway má za následek přetížení příslušných svalů, jejich zatuhnutí a bolest. Proto jsme řešili například bolesti na spodní straně paty, které na došlap byly citlivé a tvářily se jako patní ostruhy, nebo svaly v oblasti kyčlí. Pro tyto případy jsem vytvořila výukové video o dolní polovině těla, aby rodiče uměli pomáhat svým sprotovně založeným dětem i sami sobě.

U pracující populace se často jedná o přetížení loktů (tzv. tenisové lokty), zatuhnutí krční páteře z důvodu častého předsunutí brady. K tomuto slouží výukové video o horní polovině těla. Dále se setkávám s bolesti v kříži při dlouhém stání, nebo křeče v lýtkách a vznik patních ostruh. Stává se mi, že při dotyku svaly vypovídají o zatížení a zlozvycích svého majitele. Abych se naučila všechno to, co vím snažila jsem se navštěvovat kurzy, sbírala informace od fyzioterapeutů, které jsem navštěvovala a zapisovala si vše co mi řekli a co já vyčetla.

Největším posunem, který mě v životě vyzdvihl do dnešní podoby bylo naslouchat a používat selský rozum.  Začala jsem tedy při masážích zavírat oči a tím se mi více zbystřil hmat. Nejsem majitelem žádného speciálního daru, kdy by vás „osvítilo“ a přišel by k vám nápad. Jediné, co je moji výhodou je zmíněný selský rozum.

Tělo začínám chápat jako stroj, který má svá táhla, lanovody a kladky. Kladkou myslím v tomto případě kloub a táhla s lanovody jsou svaly a šlachy. Takže když pochopíte, kde se co natahuje, tak na druhé straně se to stahuje.  V lékařství tomu říkají agonisti a antagonisti.  V praxi to vypadá tak, že pokud ohnete koleno, přední stehenní sval se natáhne a zadní se zkrátí.  A pokud dokážeme zpozorovat, který sval při určitém pohybu bolí, tak ten je patrně zkrácený. Hledám toho hlavního viníka, který nepohodlí dělá. Uvolním ho a dostavuje se úleva.

Klientům se jejich tělo snažím vysvětlit co nejjednodušeji a u nás na vesnici se mi většinou tato jednoduchost s názornou představivostí nejlépe osvědčila. To pak slyším reakci jako, „no vidíš, já nad tím takhle nikdy nepřemýšlel a ono je to přitom tak jednoduché…“

Ano, někdy v tom není třeba hledat složitost a stačí se nad tím zamyslet a vnímat naše tělo. Ono docela často něco říká, hlásí nějaké nepohodlí, nebo únavu a přetížení.  A v případě, že neslyšíme, a nebo utlumujeme jeho volání dlouho, zařídí to za nás. Nedovolí nám, aby došlo ke sebedestrukci. Stane se několik náhod najednou a my můžeme zůstaneme ležet v posteli. Někdy s něčím drobným, jindy to může být komplikovanější. To záleží na vážnosti naléhání našeho těla. Když neslyšíme jednou, objeví se třeba jen rýma. Pokud nás opakovaně varuje a my naši kontrolku pořád utlumujeme „prášečkem“ , může dojít až ke zlomenině. Pak máte docela dlouhý čas na tříbení myšlenek a urovnávání si priorit.

Jedním z mála poznatků z praxe bylo zjištění, že pokud svaly dělají kloubu pevný obal. Tzn. že jsou zatuhlé, hůře prokrvované a jejich funkce je omezená, tak klienti často tuto oblast popisují jako cizí a s tupou bolestí při odpočinku. Kloub, který bývá v této oblasti se většinou hůře hýbe, nebo v něm různě loupe. Po několika málo hmatech správným směrem jsem zpozorovala, že dochází ke změkčení, klient vnímá teplo v daném místě a většinou se i více ohýbá. Například uvolněním kůže, podkoží a svalů v oblasti kolene (vlastně takové odlepení jednotlivých vrstev od sebe) způsobilo u nejednoho klienta úlevu a vrátilo hybnost. Při odchodu z lehátka si všimli, že jejich koleno je více pohyblivé, méně bolí a mají v něj větší důvěru. Co koleno, to originál a příhod je několik. Ve článku Proč bolí koleno, jsem se snažila některé případy osvětlit.

Mnohdy jsou svaly natolik citlivé, že se klient nemůže uvolnit. Z tohoto důvodu hojně používám gel Asea, který funguje velmi rychle a efektivně. A doma je součástí naší lékárničky. Ten, moje ruce a obvaz.

S každým klientem je to jiná práce a je zapotřebí si to vždy uvědomit. Vždy beru v potaz několik odlišností. První z nich je, o jakou svalovou konstrukci se momentálně jedná. Někteří klienti mají jak se říká 50 Kg i spostelí a jiní by se mohli dělit a pořád by bylo dost. A i když vidím velký kus těla neznamená to, že je potřeba zabrat. Zde se mi párkrát potvrdila další rozlišovací veličina té říkám osobnost. Zamyslete se nad tím, jací jste vy? Máte výkon, když jste pod stresem? Nebo je pro vás lepší jít na vás po dobrém a mít na vše svůj čas.

Klienti, kteří potřebují čas na rozmyšlenou a čekají na dobré slovo, nemůžete  přeprat. Rozhňácat sval a čekat, že změkne jako plastelína. Moji klienti i já jsme nadmíru spokojeni s tím přístupem, že se na dané místo „podívám“ jednou, dvakrát. Projedu to a jdu pryč. Pokud to hodně bolí, zaměřím se například na chodidlo. Tam přes reflexní plosku tomuto místo pomáhám, a přitom nesahám na konkrétní bolístku. Jen v zástupné podobě ovlivňuji klientovo nepohodlí, jen tak nepřímo. Po nějakém čase se vrátím zpět a většinou zaznamenají úlevu.

I mě se daný sval zdá více prokrvený a měkčí. Občas jsou některá místa na těle „jedovatá“ a klienti mají tendenci se zatnout. Proto jim s oblibou říkám, hlídejte mě. Hlídejte, aby to bolelo tak akorát. Pokud moje hmaty bolet nebudou, tak nemohou tolik pomoci. Hladit vás můžou doma a pokud by to pomáhalo, nejste tu.

Potřebuji najít zdravou hranici. Někteří klienti jsou stateční a myslí si, že musí vše vydržet. V tomto případě je utvrdím, že také nemusí nic držet. Že by bylo nejlepší to naopak pustit. Protože právě tím držením a přemáháním se, toto zatuhnutí vzniklo. Takže jen hlídat zdravé pocity a hlásit jakékoliv nepohodlí. Často si totiž lidé neuvědomují, že sval, který se násilně změkčuje, nebo násilně protahuje se zatíná a nespolupracuje. Může se nám jakoby leknout a tímto stresem přestane spolupracovat.

Při masáži je spolupráce velmi důležitá. Naučila jsem se proto klienty poslouchat. Velmi mi v mých začátcích pomáhali ti klienti, kteří mi řekli: „dělejte si semnou co chcete“ a já nevěděla, co přesně je pro ně příjemné a co už bude moc. A dodnes nevím, jak moc to toho klienta bolí. Podle pohmatu a jejich reakcí vím jen, kde asi ho to bolí, proč to vzniklo a s čím to souvisí. A proto potřebuji jejich pomoc v podobě zpětné reakce.

Masáž podle mě není o tom, že masér někdy až drasticky změkčuje sval a klient musí držet. Pro mě je to součinnost. A počet klientů o tom nasvědčuje. Někdy se tak pousměju, když po návštěvě jednoho klienta příjde celá jeho rodina. Kladné reference a výsledky, které ostatní členové vidí je tou nejlepší reklamou. A pak nepotřebujete mít vylepené plakáty, ani like na Facebooku. Ústní podání je stále základem.

Klienti stále žadoní po vstřícnosti a naslouchání. Lékařské ordinace jsou často přeplněné a na povídání si, už nezbývá tolik prostoru. A právě někdy to slovo je velký kus k uzdravení. V tom my, maséři máme velkou výhodou. Někteří klienti se přijdou vypovídat, jiní si vyslechnout radu a někteří jsou na mě tak hodní, že trpělivě čekají, až najdu to pravé, co jim pomůže od bolesti. Moji klienti dostávají ošetření svalů a na papíře namalované cviky, jako domácí úkol. Někteří svědomitě cvičí, jiní papírek někde založí a vzpomenou si časem. Já mám ale klid v duši, protože jsem jim pomohla jak to nejlépe šlo. Cvik jsme vyzkoušeli, popřípadě poupravili podle možností jejich svalů a další krůček je už na nich. Ani lékař nekontroluje, jestli si léky pacient bere. Jsem zodpovědný každý sám za sebe.

Mými klienty bývají i moje děti. Stalo se, že při uklouznutí na bahně, podvrtnutí kotníku, nebo nešikovném pádu běží hned za maminkou. S velkou radostí jim pomáhám a říkám si, jaké mají štěstí. Já, když byla malá, tak toto štěstí neměla a proto mi moje děti dělají reklamu i ve škole. Okamžitě cítí úlevu a chtějí se o to podělit. Kdysi jsem přišla do šatny ve škole a syn mi říká: „mami, tady kamaráda bolí noha…“ já na ni dvakrát sahal a bylo po bolesti. Až jsem se kamaráda odpoledne ptala, co noha…? zapomněl která to byla.

Někdy je to během chvíle a je bolest pryč. To díky tomu, že jsem s dopomocí Bowenovy techniky pochopila, že sval je zapotřebí projíždět kolmo. Jako když máte kytaru a chcete na ni hrát. Pokud po strunách budete přejíždět v celé jejich délce, bude to jako když taháte kočku za ocas. A když budete drnkat kolmo, i když hrát neumíte, bude to hezky znít. Rozhodně lépe než první možnost. A takto je to i s ošetřováním svalů. Zamyslet se, odkud ten daný sval asi vede a přebrnknu ho, pokud možno v celé délce. Protože každý úsek toho svalu může bolet jinak.

A cítit se ve svém těle spokojený je základ úspěchu. Lidé často říkají, že si na bolest už zvykli. Ale když jim ji na chvíli seberu, nebo jim vrátím hybnost v kloubu, tak se nebrání. Jsou spokojení a každý úsměv stojí za to jít dál a nebát se poznávat a zkoušet nové.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.