Kde maséři berou sílu?

Povolání maséra může být občas velmi fyzicky náročné. Obzvlášť, když vám přijde řekněme prostorově výraznější klient, to je síla opravdu potřeba.

V tomto článku se podíváme na to, jakým způsobem volit stravu, aby se svalová hmota lépe tvořila, nebo aby vaše síly dlouho vydrželi i když máte rychlé spalování a brzy pociťujete hlad. Zmíním zde i techniky, které jsou vhodnější k odlišným tělům masér vs. klient.

Tyto znalosti nemusíte nutně použít pro sebe, mnohdy toto řeší i klienti a díky získaným znalostem budete mít o další konverzační téma navíc. Dalšími tématy ke společnému hovoru jsem se věnovala ve článku: Jaké otázky klienti nejčastěji na masáži pokládají. Širší rozhled se hodí dnes a denně.

Pardón, vás mi lehátko neunese…

Zkuste si představit situaci, že při objednávání po telefonu se ptáte klienta: A kolik prosím vážíte?

Jako profesionálové musíme být připraveni i na „opravdové chlapy“. Proto je potřeba, aby masér měl přiměřené množství, nebo velikost svalu a samozřejmě také síly. A dobrou výživu pro déletrvající výkon, protože jíst každé dvě hodiny se mnohdy časově nedá praktikovat. Častý hlad je konkrétně mým strašákem, a proto se s vámi podělím o návod na jeho umlčení.

Někdy na svaly pomůže pravidelné cvičení, kdy ve volných chvílích používáte takzvané posilovače prstů, což bývají gumové kroužky různých barev, kdy každá označuje jinou tvrdost kroužku, a tedy i sílu potřebnou k jeho stlačení. Mohou to být také pružinové posilovače, které mají tvar V a většinou jsou kovové. Pro sílu ve dlani a zápěstí se hodí také Gyro ball, nebo se mu říká Powerball.

Nemám svaly

Co ale dělat v případě, že jste drobný masér, nebo velmi hubený a nemáte z čeho vyrábět svaly i když cvičírte? V různých časopisech a všude okolo se hovoří jen o tom, jak úspěšně zhubnout, formovat tělo, nebo si udržet váhu. Co ale dělat, abychom tuto tělesnou váhu také nabrali a nějaké svaly získali? Můžeme se podívat např. do časopisu zabývajících se kulturistikou, ale mnohdy to bývají návody velmi složité a sofistikované.

V kostce je to asi takto: abychom mohli zvětšit svoje svaly, ať už jsou to jakékoliv, je potřeba zvýšit svojí tělesnou hmotnost.


Člověk, který má stabilní tělesnou váhu přijímá množství jídla, které odpovídá udržení jeho tělesné váhy a zabezpečuje, aby byl patřičným příjem s výdejem v rovnováze.  Pokud tělesnou hmotnost chceme snížit, více se pohybujeme a méně jíme. Při potřebě váhu navýšit a mít tedy větší svaly, je potřeba zvýšit příjem potravy a zaměstnávat svaly k růstu a zpevňování (samotné zvětšování objemu svalů tkví v tom, že ve svalech, při cvičení vznikají mikrotrhlinky – to je ta bolest po námaze. A jejich zahojováním vznikají jizvičky a tím se sval zvětšuje a stává se silnějším). A při nárůstu tělesné hmoty jde jednodušše o to, cíleně se přejídat.

Pokud to váš žaludek zvládne a vydrží, pak je to pro vás o to jednodušší. Pokud ale nedokážete sníst dvě porce oběda, stejně tak například dvě snídaně a mezitím si ještě dávat navíc svačinu, jsou pro vás řešením doplňky stravy. Ty rozhodně nemohou nahradit pestrou stravu a jak už jejich název napovídá “doplňky stravy” mají pouze za úkol doplnit něco, co našemu tělu schází, nebo čeho má málo.


Tělesná hmotnost se vytváří ze dvou základních stavebních kamenů:

  • Jedná se o proteiny- tedy bílkoviny a
  • sacharidy – tedy uhlohydráty.

V základu proteiny přijímáme z masa, vajec, mléčných výrobků, sóji atd.

Sacharidy potom z takzvaných příloh: z brambor, rýže, chleba a nebo sušenek. O kvalitě přijímaných proteinů, nebo sacharidů zde není prostor příliš polemizovat a rozepisovat se o co je lepší rýže než sušenka…


Často panuje omyl, že tělo nejlépe nabírá z proteinů, a proto je potřeba zvýšit příjem masa. Ideálnější však je mít vyvážený příjem, proto není dobré se odvracet od vyvážené pestré stravy.

Jak už jsem před chvílí zmínila, stačí zvýšit poměr přijaté potravy, versus výdej energie v průběhu dne a tělo má materiál na ukládání. Pokud chceme sáhnout k doplňkům stravy, protože nejsme schopni ať už finančně, nebo fyzicky zvládnout více porcí jídla za den, můžeme např. po každém jídle použít proteinový koktejl, který užívají sportovci právě k účelu zvýšení váhy. Tento je v ideálním případě složen cca z poloviny z bílkovin a z poloviny sacharidů.

Samozřejmě obsahuje různé množství dalších přidaných látek, vitaminů, minerálů a jiných složek, které napomáhají prokrvování svalů, ukládání stavebních prvků do svalu a vůbec vstřebávání potravy do těla, což jsou další obrovské benefity, které mnohdy v potravě moderního člověka chybí.


Takže základem je, abychom mi maséři, pro samou práci a péči o klienty se nezapomněli, nebo nestihli kvalitně najíst. Stejně tak důležitá je vyvážená a pestrá potrava, ať máme sílu a skvělou náladu pro klienty, kteří nás tolik potřebují. Jako lehkou a vhodnou svačinku, která se dá „pojídat“ i mezi masážemi je proteinový koktejl. Doplní nám během masáže požadovanou energii a není to jídlo ve své klasické podobě, takže ho můžeme směle zařadit do průběhu pracovního procesu. Já mám ten svůj v masérně už dlouho a ve chvíli, kdy se klienti chystají na lehátko (nebo se oblékají po masáži), si jej mohu připravit. Je to mnohem zdravější a účinnější varianta než rychlé cukry v podobě čokolády, nebo hroznového cukru.

S přípravou do masérny ale také souvisí kvalitní snídaně /oběd. Kdy by jídlo nemělo být přímo, před samotnou prací, abychom nepracovali s plným žaludkem. Zároveň by snídaně neměla být příliš lehká, jako třeba jogurt. Ten je z hlediska Tradiční čínské medicíny vhodný tak akorát v létě, kdy svojí chladnou povahou tělu po ránu příliš nepomáhá k „rozjezdu“.

Vhodnou snídaní jsou obilné kaše (ovesná, pohanková, jáhlová, rýžová) s příměsí rozinek, oříšků atd., kdy tyto suroviny necháte přes noc namočené ve vodě a ráno obiloviny jen povaříte. Bez mléka, protože mléko je bráno jako strava pro kojence. Nikoliv výživa dospělého člověka. Ale to už bychom se dostávali do hluboké debaty. Nicméně tvaroh je nejvýživnější podoba mléka, která díky nahromaděným bílkovinám tělo kvalitně zasytí a dodá i potřebné tuky pro rozpuštění vitamínů.

Dále pak vajíčka, například na hniličku nejsou těžká, ale velmi výživná.

Síla a zase síla

Někdy ale ani to nestačí a je zapotřebí rozum. Každý masér by si měl zhodnotit, zda technika, kterou provádí vyhovuje jeho zájmům, tělu a klientům. Výběrem techniky, která vás bude živit, by mělo začít vše kolem. Docela často drobné ženy provádí lymfatické masáže, kraniosakrální terapii, Acess bars techniku, nebo třeba Bowenovu techniku a to je naprosto v pořádku. Napříkald u Dornovy metody, nebo klasické masáže by zbytečně „vypouštěly duši“. Správná technika je tedy základ k tomu, aby vás práce maséra bavila, a tedy stále přitahovala novou klientelu. Z těchto důvodů, kdy začínající maséři sami něco objevují a zkouší, jsem začala předávat zkušenosti v elektronických publikacích, videích i na živých kurzech. Je to praktické zkrácení si cesty od Pokus – omyl do Vím co dělám a proč. Ve článku Masér na rozcestí kariéry, jsem se zaměřila na to, jaké techniky máte na výběr a podle čeho se můžete orientovat.

Z důvodu šetření sil se často používají pomůcky, jako jsou lávové kameny, baňky, různé dřevěné kolíky atd. Ale já jsem zastáncem starého, dobrého a poctivého hmatu svými prsty. Díky ním „čtu terén“ a mohu ihned zasáhnout. Navíc klientům nemohu ublížit, když se dostanu na kost. Po letech praxe už vím, kde mohu čekat zahlinu a jakým způsobem (jakým směrem a hmatem na sval) nesoulad v těle uvolním. Takže se už ůzbytečně nedřu“ a vím co mohu od klientova těla čekat. Hlavní, co mě praxe naučila, je ČAS. Nespěchat na tělo. Zapůsobit tlakem a nechat svalovinu povolit. Pracuji si jinde a po chvíli se vrátím a zjišťuji změny. Dále pak mi pomáhá gel ASEA, který k regeneraci a změkčení svalu přidá svůj velký podíl.

Tak jako je na každý hrnec ta správná poklička, tak i masér si najde svoji techniku, klientelu a klient maséra. Jen je zapotřebí pracovat s láskou, radostí a pokorou ke své práci, lidem a světu. Nelámat nic přes koleno a věřit, že vše má své správné načasování a v případě, že budeme připraveni, tak se dočkáme toho požadovaného.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.