Jaké otázky klienti nejčastěji na masáži pokládají? A co na ně odpovědět?

Po dobu mé praxe jsem se od svých klientů dozvěděla opravdu hodně. Mnozí se rádi svěřují, nebo navazují společenský kontakt, rádi se informují o svém těle a o mých názorech a malé procento si užije masáž v ideálním stavu klidné relaxace. Ve článku se podíváme na to, co klienty nejvíce zajímá a jak jim na jejich dotazy co nejlépe odpovědět.

Dříve jsem nejčastěji dostávala otázku, jak jsem se k masážím dostala.

To zajímá asi téměř všechny. Každý máme svůj osobní příběh, který je jistě zajímavý a návod na něj asi nepotřebujeme. Pokud ale váš příběh je málo „šťavnatý“ a praxi ještě nemáte tak dlouhou a bojíte se, že by to klient ve vašich hmatech rozpoznal, určitě se zmiňte o tom, že ještě nemasírujete cizí lidi dlouho, že to donedávna byla jen rodina. Ale že masáže jsou něco, v čem jste našli svoji cestu. Že vás baví a chcete se v nich dále vzdělávat. Můžete se svěřit i se svými plány do budoucna o kurzech, které vás lákají. Nezmiňujte jich však ale zbytečně moc. Dva budou stačit. V opačném případě by klient mohl nabít dojmu, že chcete být Ferda Mravenec a že vlastně nevíte, co chcete.

Klienti se ptají, co jim to na těle – nejčastěji na vzpřimovačích a trapézech, přeskakuje.

Dané přeskakování je zatuhlost svalu, slepení jednotlivých vláken a nahromadění nepotřebných látek jako jsou soli, minerály, hormony a ostatní tekutiny, které při přetížení uvízly a potřebují mechanicky uvolnit, podpořit k vyplavení krví a dopomoci nové krvi se živinami, aby vnikla do daného místa. Nová krev totiž nemá sílu vytlačit tu starou, „unavenou“. Proto je zapotřebí teplo, bylinné krémy a oleje k podpoře mikrocirkulace. Já na velmi citlivých místech úspěšně používám gel Asea, který podporuje prokrvení, změkčení a regeneraci. Co se týče bylinek mám dobré zkušenosti s Arnikou, Kaštanem, nebo Kostivalem. A pokud to prohřívá, je to další bonus.

Dále se zajímají o to, že jim něco vrže mezi obratli a nejčastěji v krční páteři

Dané přeskakování je obrušování a omílání nečistot mezi obratli. Tam se taktéž usazují vápenaté soli a minerály, které díky zhoršené mikrocirkulaci a nasedání obratlů na sebe vytvářejí méně aktivní oblast v těle, která potřebuje mechanicky rozvolnit úsek mezi obratli – to vysvětluji ve videu, které jse součástí Ebooku Manuál maséra profíka a také klienti potřebují vytáhnout hlavu, aby se zvětšil prostor mezi obratli a toto vysvětlení s ukázkou je v Ebooku také. Jakmile se toto provede, klientům se uleví, někdy přestane bolet hlava, a hlavně otáčení hlavou je hladší, bez nepříjemných pocitů „vrzání“. Souvisí s tím povytažení páteře, které často vysvětluji a jistě jste našli v e-booku zdarma První kroky k masérskému úspěchu.

Mnohdy klienti řeší tekutiny a to, kolik by měli vypít.

Více o tekutinách jsem sepsala ve článku, kde je i vzoreček pro výpočet tekutin s ohledem na váhu těla. Ale i v tomto směru je potřeba přistupovat individuálně. S tekutinami a jejich příjmem úzce souvisí lymfatický systém, kdy ženy často vyhledávají lymfatickou masáž od které si slibují úbytek váhy. Ten ale mnohdy není na prví návštěvu znát. Ale je dobré vědět, že po správné masáží, obzvláště lymfatické, běží klienta čůrat. Protože se rozpohybují všechny tekutiny ze svalů a podkoží do krevního řečiště a pak do močového měchýře. Někdy si klienti myslí, že když mají velké otoky na těle, měli by méně pít. Opak je mnohdy pravdou, ale často se mi jejich otoky slučují s citlivostí dráhy slinivky a sleziny. Takže jim spíše doporučuji si orgán vyčistit, posílit a jít na jejich potíž od začátku.

Téma, často řešené je v masérně také bolest nártu, nebo chodidla a tzv. bortění klenby

Diagnózu zborcené příčné klenby má téměř každý druhý člověk a snížení klenby příčné také není výjimkou. Za svoji praxi jsem viděla naprosto plochou nohu pouze u dvou klientů. Takže většina lidí má jen malou odchylku od ideálu, nikoliv plně plochou nohu. Ale jestli je toto opravdu to ONO, co opravdu klienty trápí je o zkoušení.

Noha je složená celkem ze 26 kostí, kdy zánártních kostí je 7, nártních (metatars) je 5 a článků prstů je 14. V samotné klenbě je důležitá kost klenák, která spojuje všechny ostatní kosti a podporuje správnou příčnou klenbu. Je to tedy dost kostí a spojovacích chrupavek k tomu, aby se někde udělala nějaká odchylka, nebo větší tah na danou kost /chrupavku. Navíc mohou bolet i vazy a šlachy, které jsou na ně umístěné.

Často lidé pociťují jako nepříjemnost přiblížení se některých kostí vlivem vbočování (pronaci), nebo vyklánění (supinaci) kotníků ven. To se umačkávají kosti v kotníku, chrupavky i šlachy se nevyváženě natahují a pak se to promítá o patro výše do kolene. Což řeším v masérně poměrně běžně a informace o koleni i kotníku jsem shrnula do výukového videa.

Pak je ale další pohled na chodidlo a to z pohledu reflexní terapie, který spočívá v mapě orgánů přesně umístěných a při jejich citlivosti můžeme odhadnout nesoulad daného orgánu. Podle jednoho místa se však diagnóza určovat nedá, ale vědět, že něco takového existuje a že tomu můžete pomoci tím, že místo budete jemným tlakem ovlivňovat a vkládat do ošetřování pauzy. Nemusíte nutně znát konkrétní místa reflexní terapie, aby vaše hmaty mohly pomáhat. Tělo nám běžně říká, bolestí jsem ti ukázal, že tady chci pomoci. Tady to není OK a tady to rozvolni, prokrv a oživ. My to mechanicky uvolníme a úleva příjde.

Nejeden klient řeší unavené ruce, zhoršené prokrvování, inervaci do prstů a celková hybnost

Proto padá termín, syndrom karpálního tunelu. To ale často není jediné řešení. Více se dozvíte ve článku na blogu a konkrétní postupy pro řešení jsou ve výukovém videu. Ve dlani jsou svaly, jež se často používají, ale na péči o ně se zapomíná. A přitom jsou tak důležité. Jsou to svaly ovlivňující palec a malíček, přímo u zápěstí. Ty je téměř nutné pravidelně rozmasírovat. Mně se osvědčilo tuto část nemastit a nasucho rozbíjet jednotlivé zatuhliny, které pod mými hmaty přeskakují a drtí se. Někdy je to citlivé, proto do ošetření vkládám přestávky.

Je potřeba, aby klienti věděli, že ruce jsou také jejich a pokud pociťují zhoršení citlivosti, pevnosti úchopu, nebo neklid, je nejvyšší čas na péči o dlaně. Starší jedinci, kteří těžce fyzicky pracovali mívají na dlaních provázkovitě hmatatelné šlachy od malíčku a prsteníčku. Osvědčilo se mi je příčně povolovat, uvolňovat uzlíky na šlaše a taktéž vkládat pauzy. Je to pro klienty citlivé a tak s nimi komunikujte o přítlaku a délce působení. Vznik tohoto zatuhnutí je často dědičná záležitost přenášející se v genu. Proto nečekejte razantní změny, jen dopomůžete k úlevě a oddálíte lékařský zákrok, který se může později také opakovat.

Ženy v letech pro změnu mívají výrůstky na posledních kloubech prstů. Na obou dvou stranách. Tyto výrůstky je vhodné krouživými pohyby masírovat a vysvětlit tyto postupy i klientkám. Zde jde také o dědičnou záležitost.

Na prstech se ještě často objevuje syndrom tzv. Lupavého prstu, kdy klienti ohnou všechny prsty a při narovnání zůstane ohnutý nejčastěji prostředníček a prsteníček. Někdy i palec. Jde o to, jak jsem psala výše s uzlíky na šlachách. Samotné narovnání prstu je mnohdy bolestivé a řeší se operativně. My masáží můžeme působit jen při prvních zmínkách, kdy zhoršení budeme jen zpomalovat.  V tomto případě se stalo to, že šlacha přestala ve svém pouzdře klouzat a jakoby se přilepuje. Lékaři toto řeší ambulantním „oškrábáním“ šlachy a zprovozněním kluznosti.

Zde se můžete naučit jednoduché postupy na ošetření vašeho palcového svalu:

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Jak přistupovat k tomu, že jsou klienti lechtiví?

Několikrát se mi potvrdilo, že lechtivost určitého místa je spojená se zvýšenou citlivostí. Jakoby tělo dávalo najevo nepohodu, ale nepřizná si bolest v pravém slova smyslu a zamaskuje jí lechtivostí, aby se bránilo dalším nepříjemným dotekům. Po několika hmatech s důkladným prodýcháváním totiž klientovi svalovina změkne a on přestává být lechtivý.

Neplatí to však pro chodidla. Tam zkrátka někdo citlivý je a já jen přítlakem řeším svoje působení. U někoho to pomůže, jiní snesou jen jemné pomačkávání. Snažím se s klienty komunikovat o vhodném přístupu. Určitě nechci dané místo přeskočit jen proto, že je jim nepříjemné. I kdyby mělo dojít jen ke stlačení místa, tak to udělám, aby tělo nenabilo dojmu, že jsem na něco zapomněla a krev se tam nemohla uvolnit.  V opačném případě by se do tohoto „zapomenutého“ místa mohlo nahromadit vše nepotřebné z okolí a klientovi by se rozhodně neulevilo.

Konec masáže je často spojený s otázkou, kdy mám přijít příště?

Toto je velmi individuální a závisí to na zkušenostech maséra. Ale jako malý návod můžete brát to, jak zatuhlé svaly se vám na klientovi zdáli před a po masáži.

  • Zda povolovali pod vašimi hmaty, nebo to byla učiněná skála a pořád není hotovo.
  • Jestli klient přišel s něčím akutním, nebo jen v rámci prevence (akutní stavy ráda vidím ještě za týden, max 14 dní, aby se pokračovalo v rozpracovaném a tělo nestihlo zatuhnout. V opačném případě je to práce zase od začátku). Někdy se vidíme intenzivně po týdnu třeba 4x a intervaly postupně protahujeme na týden, dva, tři až na měsíc. Vždy se ptám, jak jim bylo poslední dny před návštěvou. Jestli počítali kdy už se uvidíme, nebo to vyšlo akorát a třeba se jim přitížilo až včera.
  • Jak náročné činnosti klient během dne má a co ho v budoucnu čeká (těžce fyzicky pracující, sportovci, rekonvalescence po úraze, nebo věk), to vše nám zpomaluje naše působení na svaly a v tomto případě potřebuji intenzivnější péči.
  • Hodně zde hrají roli Chybné stereotypy, které klienty „kroutí“ do stále stejných poloh a jejich mysl, nebo denní rituály je v tom udržují po delší dobu. To je potřeba pracovat na duši i těle. Až si klient vybaví své rituály a začne nad nimi přemýšlet, teprve pak pozná úlevu.

Často se s klienty bavíme o jejich práci, volnočasových aktivitách jejich i mých a k tomu, abych si s nimi mohla povídat je zapotřebí mít povědomí v různých oblastech, které se získávají časem, zkušenostmi a rozhovory s dalšími lidmi – třeba s klienty. Každý totiž rozumíme něčemu a když dáme hlavy dohromady, tak se vzájemně obohacujeme. A to je pro mě to krásné, co mi moji klienti přinášejí. Neustále nové a zajímavé informace a podněty k zamyšlení.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.