Baňkování, jako jedna z možností na změkčení svalů

Lidské ruce a jejich doteky jsou základem k úlevě, vzájemnému předání energie a následnému uvolnění svalové ztuhlosti.  Někdy ale hmaty nestačí a je zapotřebí využít sílu baněk. Ty pomocí podtlaku podpoří lokální prokrvení kůže, podkoží a svaloviny. Funguje to podobně jako zvon na odpady. Kdy změnou tlaku v daném místě těla podpoříte pohyb tekutin ve tkáních, uvolnění různých blokád ve svalech a zvýšíte prokrvení. Toto je totiž jedna z nejúčinnějších metod k odstranění svalových bolestí, především zanedbaných a dlouhodobých (když neberu v potaz Bowenovu techniku). Působí poměrně hluboko, do svalové hmoty a proto je často vyhledávaným řešením pro klienty i maséry. Jeho nevýhodou je zbarvení, které může trvat 7 dní, i více. A někdy i citlivost v daném místě přiložení.

Podle barvy kůže můžeme pak soudit, co asi tělo potřebuje, k čemu v něm došlo, nebo co můžeme čekat dále.

K čemu při baňkování dochází:

Před samotným baňkováním je zapotřebí si klientovo tělo důkladně namazat olejem, nebo emulzí a „přečíst si“ nejvíce zatuhlá místa, kdy si zhodnotíme – zda se dá místo rozmasírovat, nebo jestli budeme přikládat baňky a jaké nakonec zvolíme.

Baňky skleněné – využíváme zde oheň k vytvoření podtlaku.  Při práci s nimi je zapotřebí dbát zvýšené opatrnosti, protože manipulujeme s ohněm a hořlavým lihem v těsné blízkosti klientova těla.

Samotná práce vypadá tak, že máme smotek speciálně savého tamponu, který držíme pevně sevřený v peánu – což je nástroj, který vypadá jako nůžky, ale místo ostrých čepelí má kleštičky. Ty se dají zajistit v pevné sevření a tampon s lihem drží velmi pevně. Tento tampon namočíte v lihu, přebytky necháme okapat – klidně i mávnutím skápneme – abychom snížili riziko nebezpečí ukápnutí na těle a pak teprve hořlavý tampon přiblížíme k ohni. Ten můžeme mít v lihovém kahanu, nebo klasicky ve svíčce. Když máme oheň v na peánu,  přibližujeme se ke  skleněné baňce. A to vždy opatrně, abychom se nedotkli skla a rychle přiložíme baňku s vysátým vzduchem na namazané tělo klienta.

Pokud nebudete dostatečně rychlí, může vakuum zmizet a ona se nepřisaje. Zkuste to tedy znovu. Ale na třetí pokus už bude sklo patrně rozehřáté a na kůži klienta může reagovat citlivě. V tomto případě raději baňku odložte a nechejte ji vychladnout. Jsou vyrobené ze speciálního skla, které je odolné proti zvýšenému teplu a také proti rozbití. Přesto je ale zapotřebí s nimi manipulovat opatrněji, než například se silikonovými. U těchto baněk platí ještě jedno pravidlo pro zvýšenou obezřetnost. Její okraje mohou být potřísněny olejem (emulzí), což je také hořlavé. Sledujte tedy, aby na okraji neuvízl nějaký zbytek, který by mohl doutnat, prohořívat a mohl by tak popálit kůži klienta. U takovéto baňky otřete hrdlo ubrouskem a odstraňte hrubé nečistoty. Pak ji můžete používat dále.

Baňky na tělo můžeme přikládat v několika možných způsobech

  1. Tam, kde to momentálně bolí. Tedy řešíme jen to lokální místo a neprovádíme baňkovací masáž
  2. Masáž celých zad – kdy je zapotřebí respektovat svaly agonistické a antagonistické. V praxi to vypadá tak, že nejprve se baňkuje břicho a pak teprve baňkujeme záda.

a) FORMOU PYRAMIDY -která má svoji základnu u ramen a postupně se překládá až po bedra

b) CELÁ PÁTEŘ OD HLAVY AŽ K HÝŽDÍM

c) VZPŘIMOVAČE OD HLAVY AŽ K HÝŽDÍM- přikládá se střídavě levý a pravý vzpřimovač, zadní baňky (ty co se přiložily hned u hlavy) se postupně odlepují a přikládají se nové – postupující k hýždím.

d) HÝŽDĚ- nejprve jedna polovina a pak druhá

e) SVALY KRKU – malými baňkami

f) OBLAST RAMEN A LOPATKY pro uvolnění příslušných svalů a zvýšení hybnosti ramene.

g) VZPŘIMOVAČE A TRAPÉZOVÉ SVALY KRKU- využíváme malou baňku

  • Baňkami můžete i přejíždět. Nikdy ale nejezděte dlouhé vzdálenosti a vždy se zjišťujte, zda je to pro klienta příjemné. Někdy je zatuhlé místo natolik citlivé, že je zprvu nutné je jen přiložit a dát tělu čas. Až se daná oblasti uvolní, teprve pak můžete provádět samotné tahy. Vždy ale zjišťujte u klienta, jestli je vše v pohodě a přiložení a pohyby baněk jsou příjemné. Nejčastěji posouvání baněk využívám na mezižeberních svalech. Kdy krásně kopíruji žebra a jezdím od boků k páteři. Jedu s baňkou do půlky vzdálenosti, pak ji odlepím a s novým podsátím pokračuji od druhé poloviny až k páteři.

Plastové baňky vakuové – práce s nimi je rychlejší. Jste ušetřeni o hořlavý líh a svíčku. Není to tak nebezpečné a můžete podle potřeby vytvořit různý podtlak. Mírný, nebo i větší, který je potřebný například při tzv. vytahování propadlých obratlů. Ty poznáte tak, že svými prsty jedete po páteři a najednou se vám jeden obratel jakoby ztratí z obzoru. Toto místo bývá pro klienty citlivé. Nesoulady na páteři řeším tak, že povolím vzpřimovače, protáhnu celou páteř – tento postup je ve výukovém videu o protažení celé páteře a baňkou nakonec vytáhnu propadlý obratel. Nejprve potřebujeme, abychom pro obratel udělali místo. Teprve pak ho můžeme vytahovat. Pokud se nemá kam vejít, tak ho nevytáhneme.

Stejně jako ty skleněné mají i tyto různé velikosti, takže si na dané místo můžete vybrat tu nejvhodnější velikost. Může se totiž stát, že když budete například na krk chtít dát větší průměr, ona se nemůže přisát v celé své velikosti a neustále bude přisávat vzduch a tedy padat z těla. Mnohdy je s přisátím tzv. falešného vzduchu potíž u mužů, kteří mají například na zádech husté a dlouhé ochlupení. Proto je potřeba mít kůži více namazanou olejem, nebo emulzí.

Baňky silikonové

Jak už sám název napovídá, jsou vyrobeny ze silikonu. Ten je velmi dobře a hygienicky čistitelný. Nerozbijí se a jsou praktické například do kabelky, jako první pomoc při zatuhlé šíji. Velmi dobře se přikládají i na vlastní tělo a práce s nimi je velmi pohodlná.

Samotný podtlak se vytvoří tím, že baňku zmáčknete a přiložíte na konkrétní místo. Ona tím, jak se chce narovnat „vcucne“ kůži a podkoží do sebe a vytváří podtlak. Se silikonovými baňkami se nejlépe provádí tah na mezižeberních svalech. Jak jsem již psala, vhodné je tah rozdělit do dvou tahů. Jet do půlky, baňku odlepit a na stejném místě odlepení ji znovu přiložit a táhnout.

Další variantou jsou Plastové baňky s balonkem

S těmi se vytváří podtlak na základě stlačení balonku. Ten upustí vzduch a při snaze se vrátit do původního stavu – jako silikonová baňka, vytvoří podtlak a její hrdlo se přisaje na klouzající kůži.

Skleněné vakuové banky s pumpičkou

Pracuje se s nimi podobně jako s plastovými s pumpičkou. Tato kombinace skla a pumpičky přináší svoji praktičnost a pohodlí v pumpičce a hygienickou čistotu skla.

Elektrický baňkovací masážní přístroj  je varianta zejména pro domácí použití. V masážních službách by pro něj nemělo být místo. Klienti masáže vyhledávají právě pro jejich specifikaci, odborné postupy a mnohdy i příjemné doteky terapeuta.

Odlepení přisáté baňky

Ty vakuové odlepujeme uvolněním ventilku, nebo stejně jako u skleněné a silikonové vložíme prst hned vedle jejího hrdla a snažíme se ho podstrčit pod ni. Tímto pohybem umožníme vniknutí vzduchu a odlepíme je od kůže.

Nevýhody baňkování

Vytváří se dlouhotrvající podlitiny, které si někteří klienti nemohou vzhledem ke svému povolání a postavení dovolit. Průměrně odstranění podlitin trvá jeden týden. Záleží ale na konkrétní části těla. Například na obličeji – kde určitě nedoporučuji baňky požívat, může zbarvení trvat několik týdnu – až tři měsíce.

Mnohdy jsou místa zhmožděná a bolí i několik dní.

Jak mohou jednotlivá místa po sundání baněk vypadat

  • Bílá místa – bez prokrvení – se objevují ojediněle. Napovídá to o sníženém prokrvování, kdy dané místo je bez živin. Zde je zapotřebí pomalu a pozvolna manuálně docílit k prokrvení a příjemnému zrůžovění. Postupy pomocí baněk by byly příliš drastické a efektivita by nemusela přicházet tak brzy. Tento případ se mi stal při přiložení baňky na bederní obratel, který byl dříve poraněný a pacient měl při každém prochlazení bolesti v bedrech.
  • Červená místa, která postupně světlají – je ideální stav, který vypovídá o zdravém těle.
  • Červené až fialové zbarvení – napovídá o množství nečistot, které se v daném místě nahromadily a mělo by se jím dopomoci k odchodu do krevního řečiště. Vy tedy provádíte změkčení a klient zvýší příjem tekutin, aby odplavení podpořil. Může také odlehčit stravu – odstranit tučná a přepalovaná jídla, bílé pečivo, sladké pokrmy a zvýšit příjem zeleniny.
  • Zčervenání a vytvoření tzv. hříbečku – který po čase zmizí – dochází k intenzivnímu promísení a uvolnění tekutin a ostatních látek mezi fasciemi, které dlouho byly nehnutě na jednom místě a mohly vytvářet nepříjemnosti – až bolest. Prokrvením se vše uvede do pohybu a přísunem tekutin se vše zlepší.

Baňkování je po generace velký pomocník, zejména v čínské medicíně, u nás po ni „saháme“ například na natažený pupík. K tomu lidé využívali pomoc přisátím skleničky nad svíčkou a přiložením kolem pupíku. S dnešními možnosti a výběrem druhu baněk je může mít doma každý. Pamatujte ale na to, že kůže má být kluzká – tedy namazaná olejem, nebo krémem a že dlouhé přisátí nemusí být vždy výhodou. Někdy je méně více a když mezi jednotlivé kroky dáte pauzu a třeba se budete snažit rukou uvolnit dané místo, použijete bylinné olejíčky, nebo třeba můj oblíbený gel Asea, nebude nutné přikládat baňky tak často, nebo na tak dlouho.

Na jak dlouho je přikládat

  • Pokud provádíme masáž, tedy je pravděpodobnost, že jedno místo bude mít přikládání opakované, necháme ji působit krátce, třeba jen minutu.
  • Když se baňkou snažíme vyřešit nějakou bolístku – vytáhnout obratel, povolit sval, pročistit nečistoty mezi obratli atd., můžeme ji mít přiloženou i 5 minut. Po tomto čase baňku sundáme, zjistíme jak klient cítí úlevu, místo promneme a můžete znovu baňku přiložit.

K této technice se samozřejmě vztahují i upozornění a kontraindikace

Raději je nepoužívejte při akutních trombózách a při zánětech žil. Ať už jde o povrchové, nebo hloubkové- zánět je horkost v těle a přikládání baněk by ho ještě více podpořilo.

K dalším omezením patří i varixy – takže na toto místo baňku přikládat nebudeme. Často jsou varixy na dolních končetinách, takže například na záda přikládat můžeme.

Otevřené rány, které nejsou zahojené, hnisavé injekce.

Speciální opatrnost dáváme při umisťování baněk v okolí mateřských znamének. Ať už jde jen o hnědé flíčky, nebo i ty vystouplé. Hrdlo baňky by nemělo být na samotném znaménku. Mohou být v baňce, ale obzvláště ty vystouplé by neměly být jakoby „řezány“ jejím hrdlem.

Najdou se mezi námi velcí příznivci, odpůrci i ti, kterým užívání baněk nevadí. Ať už patříte jako masér, nebo uživatel kamkoliv, vždy se svého klienta zeptejte, zda s jejich aplikací souhlasí. Zvažte pro a proti této variantě a jednejte s tím nejčistším úmyslem. Vaše dobré úmysly budou zúročeny.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.