Aplikace ušních a tělových svící

Ušní, nebo tělové svíce nejsou žádný nový vynález. Mají svoji dlouholetou tradici, která se dnes jen více propaguje a jejich provedení je v několika obměnách. Jednak ve velikosti a formách- od toho se odlišují ušní s užším otvorem a tělové s méně kónickým tvarem.

Máme odlišnosti i v barvách, kdy například čakrové svíce jsou zabarveny barvou vosku, nebo plátna do odstínu dle příslušné čakry, na kterou mají být použity.

Základní surovinou pro výrobu svíce je plátno, včelí vosk a téměř vždy kurkuma. Toto  Ajurvédské koření, nazývané také jako Zlatá bohyně, pomáhá ještě více k očistným procesům a k prohřívání. Násobí tedy účinek celého procesu.

Pro odlišení se přimíchávají speciální vůně, bylinky a koření do samotného výrobního základu svíčky.

Někdy se jim říká Hopi svíce, jsou to alternativní terapeutická metoda, která se používá k čištění a prohřívání uší, nebo jako součást celkového relaxačního a energetického povzbudivého procesu. Já je ráda využívám na uvolnění usazenin mezi obratli, kdy konkrétně zde, se v tak malém prostoru, „zaseknou“ nějaké nečistoty, jako třeba vápenaté soli a manuálně je v takto malém prostoru nemohu vyčistit. Proto využívám teplo a komínový efekt ze svíčky a klienti po tomto procesu hlásí úlevu.

Velký efekt zaznamenávám při ucpaných dutinách obličeje, při rýmě. Kdy hlen tlačí v čele, nebo pod očima a nelze ho klasickou cestou smrkáním uvolnit. V situacích, kdy například děti nevydrží nahřívání nad horkými parami, nebo se tento způsob rozpohybování hlenu nedoporučuje – pro riziko zvýšení počtu bakterií, je tato technika s využitím svící mnohem rychlejší, úspěšnější a oblíbenější.

Obdobné účinky sleduji i při zahlenění plic, kdy se svíce přikládá na hrudník. Pouze ale s tou opatrností, že na levé části je srdce a tam rozhodně svíce nepatří. Přikládejte tedy na pravou část plic a hrudní kost. Pravá plíce je větší, a když uvolníte tuto větší část, tak úlevu jistě zaznamenáte. Zbytek je pak na těle, aby si poradilo.

Jak svíce vypadají

Svíce mají tvar dutého válce, vyrobeného z plátna namočeného do včelího vosku. Dlouhé přibližně 20 cm, který se zužuje do špičky.  Tělové se zužují méně, uší více- na možnost aplikace do zvukovodu.

Použití ušních svící obvykle probíhá takto:

1. Ošetřovaný se pohodlně uloží a relaxuje, při aplikaci do zevního zvukovodu vždy v poloze na boku.

2. Asistent, nebo ošetřovaný sám zavede špičku svíce do vnějšího zvukovodu ucha. Je důležité, aby svíce byla správně umístěna, aby nedošlo k poškození ucha. Proto je někdy lepší, když si svíci zavede každý sám, dle svého komfortu. Některé postupy popisují, že svíce do ucha není vhodná a radí ji položit před- nebo za venkovní zvukovod. Všechny tyto varianty jsou funkční. Jen je důležité dbát na to, aby byla svíce opravdu přiložená na kůži a žádný kouř neodcházel kolem těla ležícího. Dochází totiž k tzv. falešnému tahu a proces samotného hoření se zrychluje. Toto se často stává při nedokonalém přiložení na kůži.

Další velmi důležitý dodatek je, že většina svící z pravého vosku mívá v sobě popílek. A aby ten se při hoření neuvolňoval a nepadal do zvukovodu, je zapotřebí spodní část svíčky oddělit od kůže (zvukovodu) netkanou textilií, nebo kouskem ubrousku. Vrstva stačí slabá, ale je velmi důležitá, takže ji, prosím, vždy dávejte. Obzvláště do zvukovodu!!

 3. Svíce je poté zapálena na opačném konci. Díky teplu vytvořené plamenem a díky komínovému efektu, se může uvolnit vosk a nečistoty by mohly propadnout dovnitř, do ucha.  Proto máme konec svíčky podložený plátnem. Teplo a účinky svíce působí i v části za bubínkem, kde prohřívá a pod tlakem se rozpohybují nečistoty, nebo usazeniny, které by tam mohly být. A svojí přítomností nám vytváří znatelné nepohodlí.

 4. Proces hoření trvá obvykle 10–15 minut. Celý proces je ukončen ve chvíli, kdy svíce dohoří do určité délky a plamen je tak nízko, že už zahřívá držící ruku.

V tuto chvíli se zvyšuje riziko nebezpečí a proto je potřeba zbytek svíce uhasit v misce s vodou, kterou máte již od začátku nachystanou při sobě.

Někteří lékaři jsou k podporující účinnosti tělových svící spíše skeptičtí, kdy metodu považují za neúčinnou a potenciálně nebezpečnou.

Sama za sebe s tímto názorem souhlasit nemohu, hojně je používám doma i v masérně. Klienti si na moje doporučení rádi pořizují svíce domů a stále jsem se s ničím, co by jakkoliv naznačovalo nebezpečí, nebo zhoršení stavu, nesetkala. Jsem zastáncem toho, že každá mince má své dvě strany. A vše se dá chápat, pojmout a aplikovat různými způsoby.

Co nám svíčkování může přinést

Někteří lidé hlásí subjektivní úlevu a pocit čistoty po použití tělových svící, jakékoli výhody jsou těžko objektivně prokazatelné. Vždy záleží na prvotním pocitu jedince. K samotné úlevě mnohdy dochází už jen tím, že si najdeme pár mnut pro sebe. Zklidníme se a relaxujeme. Drobný důkaz o tom, že svíčka z těla odstranila nějaké nečistoty může být to, že po rozbalení zbylého kusu svíčky najdeme nějaké zbytky.

Co svíčka může odhalit

Po dohoření tělové svíce vyrobené z plátna a vosku můžete její nespálený zbytek po vyhoření rozmotat. Téměř vždy jsme zvědaví, jaké tajemství nám odkryjí.

Pokaždé se při rozbalení zbylého kousku plátna objeví jemný, nažloutlý popílek, který jsme právě naší netkanou textilii chtěli udržet. Mezi popílkem se téměř vždy nachází ještě nespálené hrudky vosku. A ty mívají různé velikosti i tvary.

Při opakované aplikaci svíce na jedno totožné místo se po druhém a dalším vypálení objevují často menší zbytky vosku, než byly při předešlé aplikaci. Běžně se tedy stává, že první aplikace poodhalí v nespálené části voskový váleček, další už třeba dvě kuličky vosku. Zkrátka se množství nespáleného vosku zmenšuje, a to může být důkaz toho, že se daná oblast čistí a nečistot je stále méně.

Při aplikaci svíce myslete na jedno důležité pravidlo:

Kam svíce nepřikládat

Nikdy nepřikládejte svíci na srdce sliznice (oči, ústa, genitálie)

Do otevřených ran a také ekzémů

Do uší při akutním zánětu uší – jen před bubínek a také ne do zvukovodu, kdy došlo k protrhnutí bubínku (čerstvá rána).

Samozřejmostí je i alergie na použité suroviny- tedy včelí produkty, nebo kurkuma.

Je zakázáno je používat při zánětech a kompletně se nesmí přikládat při zvýšené teplotě. Samotná svíce s kurkumou podporuje prohřívání a v tomto stavu to není žádoucí.

Jak často svíce přikládat?

Četnost v používání svíce je nutné zvážit.

Při akutních stavech, jako je rýma, bolesti, nebo otok z úrazu, kdy se stav zhoršuje tak říkajíc ze dne na den, je možné svíci aplikovat častěji. Doporučuje se třeba i 5x denně. S takto častou intenzitou nemám zkušenosti. Já používám svíčku cca po 2-3 dnech. Pak dochází k úlevě a na další svíčku se jaksi zapomíná. To je to nejlepší stádium, kdy dochází ke zlepšení stavu.

Abyste našli správný interval k použití, je téměř nutností sledovat vlastní tělo. Jak se při pálení svíce chová. Zda v daném místě je klid a příjemné teplo, nebo naopak dochází k nějakým nepříjemným pocitům jako je pálení, štípání, bolest. V případě jakéhokoliv nepohodlí aplikaci ukončete, nebo zkuste zvolit jiné (zástupné) místo. Já využívám reflexní místa – plosky na chodidlech, dlaních, či meridiány.

U déletrvajících záležitostí, jako je zatížení orgánů, nebo oslabení, dlouhodobě zaražená rýma několik měsíců, nespěchejte s aplikací. Přesné pravidlo v aplikaci a opakovaném používání svící neplatí. Zde je zapotřebí využít svoje pocity z aplikace a zdravý rozum. Zvažte, jak dlouho asi daná bolest, zanesení, nebo oslabení mohlo vznikat. A myslete na to, že každý rok vašeho života je zapotřebí čistit jeden měsíc. Efekt očisty je tedy 12x rychlejší, než vznik samotného oslabení, znečištění.  

Lidské tělo je neuvěřitelně moudré, a když mu podáme „pomocnou ruku“ tak ví, jak naložit s tím, co je potřeba ještě doladit. Proto využíváme alternativu k tomu, aby se tělu pomohlo a aby návrat do pohodlného těla byl rychlejší.

Svíce můžete používat u všech věkových kategoriích, běžně se udává, že dětem do 3 let se nedoporučuje, ale je to zejména proto, že tato věková hranice je běžně udávaná v českém zdravotnictví. Konečné uváží je na rodiči při zohlednění maximální bezpečnosti, aby nedošlo k popálení dítěte. Tedy nejlépe při spánku. Protože někteří kolegové úspěšně aplikují svíce i na čerstvě narozená miminka.

Dále můžete svícemi pomáhat i domácím zvířátkům. Vše při dodržení zásad bezpečnosti, protože manipulujete s otevřeným ohněm.

Jak svíce uchovávat

Nejbezpečnější je pro ně uložení na suchém a tmavém místě, kdy slunce neznehodnocuje svíci vyblednutím a také svým teplem. V tomto případě by rozehřátá svíce měla větší sklon k deformaci.

Svíce je nejlepší skladovat v igelitovém sáčku, kdy nevyprchává vůně a zachovávají se tak více účinné látky. Nejlépe je tedy uchráníte v šuplíku, nebo dřevěné krabičce.

Dřívější generace si dokázali pomoci opravdu s málem a mnozí z nich se dožili opravdu úctyhodného věku. My už tak trochu zapomínáme na rady a postupy našich babiček, které si dokázaly poradit s mnohými neduhy. Jako když objevujeme Ameriku sledujeme, že bylinky co rostou v našem okolí draze kupujeme v lékárně v čajích a mastech.

Otevřete svoje oči. Radujte se z maličkostí vašeho života, hledejte drobnosti pro úsměv, zkoušejte silný nádech a dokonalý výdech. Vzpřimujte svoji postavu a snažte se brát život s nadhledem. Bude takový, jaký si ho chcete udělat. Není to zadarmo, ale stojí to za to.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.