Syndrom karpálního tunelu  – nebo jen potíže s prokrvením a inervací?

Zhoršená citlivosti v prstech někdy během dne a jindy v noci. Spolu s tím bolest, mravenčení, nebo nepříjemné pocity v klidu, často doprovází nejednoho smrtelníka. Mohli bychom to zařadit do civilizačních nemocí, které mezi lidmi rozšiřují svoje seznamy. Ve článku se podíváme na to, jak můžeme jednotlivé projevy nepříjemností rozlišit a kde by mohla být příčina.

Ruce jsou nedílnou součástí našeho těla a ikdyž jsou to jen končetiny, najíst se bez nich, je téměř nemožné. Vše bereme automaticky až do chvíle, dokud se něco nestane s poslušností dané části.

  • Nejprve si anatomicky probereme paži. Nervy do paže vychází od krčních obratů. Každý nerv má na starosti určitý sval a jeho pohyb.
  • Svaly kolem lopatek jsou také součástí paže a jsou poměrně hojně zaměstnávány už jen při pouhých pohybech prstů. A když vezmeme v potaz ještě váhu, kterou jsou schopny nést, nemůžeme se mnohdy divit tomu, že něco není ideální. Naštěstí existuje pár cviků na protahování lopatek a hlavně jsou známy účinné hmaty maséra, který ví kde, jak a proč dané svaly povolit.

Loket je místo, kde se upínají svaly procházející do dlaní. To ještě popíši, ale je nezbytně nutné hledat možnou příčinu i tam. Nelze oddělovat tenisové, oštěpařské, nebo golfařské lokty od nepohodlí níže. Nervové vzruchy prochází z mozku, přes páteř až do konečků prstů. Proto hledejme možné zádrhely vždy po celé cestě.

Karpální tunel, je kostěný obal zápěstí, jímž prochází 9 šlach. Pokud jedna z nich zmohutní, utlačuje další šlachy v okolí. A každá z nich má svůj důležitý úkol. Ovládá konkrétní prst a můžeme si to ověřit tím, že když na spodní části zápěstí, nebo na loktu  přidržíme palec a hýbeme s prsty, šlachy se zatínají a uvolňují a jakoby „ťukají“ svojí aktivací do palce.

Toto je důkaz propojení a pokud máme dlouhodobě vystavené prsty nějakému ohybu, napětí a zátěži, vše se postupně ukládá. Proto je důležité změnit daný stereotyp a přemýšlet nad tím, jestli můžeme vzít do druhé – nedominantní ruky, protože když si dominantní ruku unavíme pouhým nošením břemen, už třeba takové krájení, nebo jinou svědomitější práci na druhou (neunavenou) ruku delegovat už nemůžeme. Rozdělujme tedy úmyslně úkoly mezi pravou a levou část spravedlivě. Přetěžováním té „šikovnější“ docílíme akorát toho, že se brzy ozve s tím, že už „nemůže“.

Často je to ještě tím, že nervy jsou obaleny myelinem, který funguje jako izolant (můžeme si ho přestavit jako elektrice. Pokud je izolace narušená, dojde ke zkratu), chrání a vyživuje nerv a pokud tato vrstva zeslábne, nervové vzruchy neproudí jak mají.

Určitou cestou prevence jsou cviky: 

 

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

A proč toto vysvětlování anatomie?

Z jednoho prostého důvodu. Pokud pochopíme cestu a možný vznik záludností na různých úsecích, nemůžeme hledat „vinu“ jen v jednom místě, tedy v karpálním tunelu. A když se nám detailně podaří cvičením a masážemi (cvičení je skvělá věc, ale například na svaly pod lopatkami – malý a velký sval oblý, cviky nestačí), tak teprve potom, vylučovací metodou jsme schopni řici, že po cestě není chyba a klient by si měl nechat udělat kompletní lékařské vyšetření, které by mu zjistilo stav jeho páteře a například „uskřípnutí“ nervů, zúžení kanálku, nadměrné sesednutí obratlů na sebe, vyhřeznutí ploténky atd. Jak při masáži ošetřit malý a velký sval oblý je v eBooku Manuál maséra profíka na videu znázorněno.

Z praxe vím (klienti mi nosí lékařské zprávy), že často jde o obratle C4-C7 (TH1). A určitá povolání, například švadleny, kdy několik hodin naklánějí hlavu k jedné straně, aby viděly kolem sloupku šicího stroje, sebou přináší i zkosení určitého obratle do klínku. Někteří klienti o sobě i ví, že na fotkách mívají hlavu k jedné straně. A i kdyby si myslí dokázali tento stav uvědomit, stereotyp a zvyk svalů je vrátí zase zpět.

Zde je na místě práce maséra. Ten svaly povolí a samotné cvičení je pro klienta příjemnější, pohodlnější a efektivnější. Zkrátka správně sáhnout a na sval je velmi důležité a proto jsou zde výuková videa zpracovaná nejen pro maséry. Je to vysvětleno co nejpodrobněji i s dopomocnými cviky pro svaly celé paže, aby si dokázali pomoci všichni, kteří chtějí svými doteky pomáhat.

Z praxe vám povím příběh…

22 letá klientka měla potíže s celým tělem. I přes svoji drobnou postavu a ideální váhu, nekontrolovaně hubla, kašlala krev, brněly jí zuby, měla psychické ataky a kompletně celé tělo nebylo „ve své kůži“. Všechny možné lékařské výsledky nejevily žádné známky něčeho, co by nasvědčovalo k vysvětlení a vyřešení situace. Masáž jí vždy pomohla jen na krátký čas a její stav jí byl natolik zatěžující, že se rozhodla odjet na Slovensko za chiropraktikem, kterého si sama na základě svých nepříjemností s tělem „naslepo“ vyhledala.

Ten její hypermobilní tělo začal uvolňovat. Křupalo to prý tak, že i on se hrozil toho, co slyší. Druhý den ještě doladili vše potřebné a holčina má konečně klid. Začala se jí upravovat váha, má chuť k jídlu,  pravidelně spí a je to zase ONA, jak se zná. Hlavní příčinou prý bylo jakési utisknutí nervu, který byl tak drobný, že nebyl lékařskými možnostmi zjištěn. Ale natolik umáčklý, že byla ve svém těle nespokojená. A vše bylo způsobeno tím, že často seděla, pracovala u PC, učila se a byla ve stresu.

Se stresem a nervy také souvisí hladina homocysteinu, což je látka podobná odpadkům. V těle se běžně vyskytuje a při méně kvalitní stravě a zhoršenému „úklidu“ v těle se jen hromadí. Naopak konzumací kyseliny listové a vitamínu B6 a B12 z těla snáze odchází a celé tělo lépe funguje, je čistší, spokojenější  a snáze řeší určité situace, které by se jindy mohly ,projevit jako alergie, únava, přetížení, deprese atd.

Další příběh mravenčení je můj osobní. Při pohybu hlavou jsem cítila nepříjemné střílení do hřbetu ruky. Vždy jen v určité poloze hlavy. Promasírování pomohlo jen na pár dní a pak se zase ozvala ta nepříjemnost. Nejkritičtější místo jsem zaznamenala na svalu u lopatky, ze strany od páteře. Nakonec pomohla dovolená a naprostý klid. Vše vycházelo od páteře, od obratle kolem Th3-Th5. A když tělo řekne STOP, nemá cenu to přemlouvat. Nenechá se.

Kdy to mravenčí a karpály to pravděpodobně nejsou?

Pokud se v noci a ráno probudíte a vaše ruka není „vaše“, je neovladatelná necitlivá ještě nějaký čas (většinou to bývá pár minut, ale měla jsem klientku, která tvrdila že i 30 minut po probuzení, cestou do práce stále nebyly její ruce OK) a pak se do ní vrátí cit, je to „jen“ důsledek přetížených a unavených svalů po cestě k cíli. Nejčastěji je to malý a velký sval oblý v podpaží, ale i šlachy v loktu a kompletně svaly dlaně na této situaci mají svůj podíl. Proto masíruji vždy tělo celé. Člověk nikdy neví, co u klienta najde za souvislosti a co ještě klient zapomněl říci.

Chudokrevnost – anemie a zhoršené dokrvení

Mnohdy svoji roly k tomuto stavu ještě „dopomáhá“ kvalita krve, přesněji řešeno výsledky krevního obrazu a hodnota HGB  – hemoglobin. Což je krevní barvivo, které je určené k tomu, aby bylo krve dostatek a byla kvalitní. Pokud není kvalitní, nemá co dostatečně nosit kyslík a výživa pro jednotlivé tkáně je omezena. Takže je jedinec více unavený a výkon jednotlivých buněk klesá. Natož pak výkon celého těla. Při nedostatku HBG se často podává železo, ale tato cesta není vždy přímá a jistá.

Využitelnost samotného železa je z 1-8% a proto vybrat si to správné je běh na dlouhou trať. A to nebudeme popisovat případ, jestli tělo je schopno podané železo vstřebat a použít. Vhodné je lipozomální, nebo s obsahem hemoglobinu. Ideální hodnota hemoglobinu je u žen 120 – 140 a u mužů 140-160. Málo se uvádí, že k přenosu železa je vhodné doplnit měď. Ale například klientka, kterou jsem výše uvedla s mravenčením prstů i 30 minut, má krev ideální a je dárce krve. U ní je to čistě jen o únavě svalů, které pravidelně ošetřujeme. Se změnou práce se u ní stav výrazně zlepšil.

Druhou možnost, kterou klienti uvádějí, je mravenčení prstů během dne. Například při jízdě na kole, nebo při řízení auta. Vždy v situaci, kdy jsou paže „v klidu“ a svalové stahy nepomáhají rozproudit krev. Nazývají to takovou divnou, tupou bolestí s nepříjemným mravenčením a je to v součinnosti s citlivostí horního úponu bicepsu, ihned pod deltovým svalem.

Při rozproudění zatuhlin v tomto místě pak klienti hlásí na čas úlevu. Vše je ale individuální k tomu, jaké činnosti klienti provádějí a jak je jejich tělo schopné a ochotné k dopomocným variantám. Říkám, že tělo je moudré a ví, co chce. Jen čeká na nás, až mu pomůžeme. V první řadě jde o pomoc samotného majitele. Já jen naťuknu, vysvětlím a zbytek je na každém, co bude jíst, jak se o tělo bude starat, protahovat, odpočívat, myslet na sebe…

Proto mysleme na svoje tělo jako na jedinečnou schránku pro duši, jako dar, který podle svého obalu bude vyzařovat tu konkrétní energii pro ni, naši jedinečnost. My sami jsme za sebe zodpovědní, a kdo říká že ne, ten potřebuje ujít ještě dlouhou a možná i náročnou cestu poznání.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.