Nejčastější bolavá místa klientů na masáži

Lidské tělo je jedno velké a moudré seskupení buněk. Pokud vše v těle proudí tak, jak má tělo je spokojené, hybné a bezchybné. Jenže k té dokonalosti nám téměř vždy něco chybí, a i kdybychom chtěli být sebe více ideální, máme jisté myšlenky, návyky, zlozvyky a vrození vzorce, které naši dokonalost jaksi narušují. Základem toho všeho je o nich vědět a pak si na ně dávat pozor. Mnohdy žijeme ve svém návyku tak spokojeně, že by nás ani nenapadlo, že si tím něco na těle kazíme.

Já často při masáží nahmatávám svaly a říkám klientům: „vy máte tuhle nohu odrazovou, že?“

Nebo třeba: “co děláte, že máte hlavu nakloněnou k téhle straně“, „víte, že zvedáte ramena a schováváte si krk“ atd. Jsou to drobnosti, ale ty svaly to na svého majitele hned „napráší“.

A právě proto, že naše tělo a mysl mají něco zakotveno, tak k té bezchybnosti potřebuje pomoc a proto klienti navštěvují nás, maséry. Zjistila jsem, že správnými hmaty a uvolněním svalů se dá pomoci i vnitřním orgánům k dokonalejší a spolehlivější činnosti.

Každý orgán má nejen propojení s reflexními ploskami na chodidlech a dlaních. Ale mají také svoje dráhy – meridiány po celém těle a toho využívá tradiční čínská medicína. Mnohem méně se ale hovoří o tom, že uvolněním například svalů kolem orgánů, například když jsou v činnosti jakkoliv omezená játra / žlučník, nebo třeba střeva, výrazně jejich činnosti dopomůže rozvolnění svalů v okolí orgánu.

Můžete si to představit jako letní zahrádku. Když je půda suchá, a ještě s tvrdým povrchem – krustou, každá kapka, která by chtěla skápnout k rostlince, se přes tu suchou krustu nemůže dostat. A při velké průtrži by se nevsákly, ale jako po klouzačce, by tekly dál z kopce. Zatímco, když tuto suchou krustu porušíme motyčkou a zkypříme hlínu, kapka se lépe vsákne a může se dostat přímo až ke kořínkům. A přesně jako kapky závlahy, které se ne/dostanou do hloubky se pak třeba ani bylinné olejíčky a masti ne/mohou dostat do hloubky kvalitně. Je to zkrátka ovlivněné volnému stavu kůže a podkoží.

Co je to bolest

Když pochopíme bolest jako zprávu těla, která říká: “tady si mě všímej, tady něco není v pořádku a já (tělo) s tím potřebuji pomoct“, tak je to to nejlepší, co vám vaše tělo může dát. A na oplátku od vás čeká reakci – odpočinek, pomoc v podobě uvolnění svalu, spánek, změnu stravy, změna stereotypu, pohybu… Pokud někdo vyřeší situaci tím, že si vezme tabletku od bolesti a se stále stejným nasazením se pustí do práce, tělo nedostalo co chtělo a pak je „nucené“ to mnohdy říci jinak a mnohdy i razantněji, nejpříjemněji. Takže nadávat na svoje tělo za to, že bolí, omezilo pohyb atd. je opravdu nelogické. Nejsme stroj, abychom pracovali bez závad, bez odpočinku. A dokonce i ten stroj potřebuje někdy opravu, výměnu součástek a pravidelnou údržbu.

Jak rozvolňovat kůži a podkoží

Tato práce s fasciemi, je velmi důležitá a můžeme ji provádět dvěma způsoby. Buď dané místo namažeme a mechanicky vtíráme léčivé esence do těla, nebo já začala postup otáčet a nejdříve nasucho rozvolním kůži, podkoží a sval (protože v suchém stavu kůže neklouže a je možné více zabrat a měnit zatuhlost v ladnost) a teprve po rozvolnění místo namažu a jemně vetřu do již změklého svalu, aby se účinek doladil.

Od hlavy až k patě

Lidské tělo se dá ošetřovat opravdu celé, od temene až po palec na noze. Ne všude je vhodné mít ruce mastné. A možná právě kvůli tomu, se na některá místa zapomíná. Což je obrovská škoda, protože klient by na masáží měl mít ošetřené celé tělo. Pakliže se tak stane, že nějaké místo při masáži vynecháme, může dojít například k nahromadění napětí právě do té neopečované části těla. Takže i kdyby to nebylo s velkým přítlakem a s dlouhou pozorností, přikláním se k tomu, že tělo alespoň pohladíte, nebo jemně promnete celé. Protože to tělo za vámi přišlo celé.

Krk a šíje je jedna z nejvíce částí lidského těla, kterou klienti potřebují ošetřit. Tím, jak nosí hlavu plnou starostí a myšlenek, mnohdy ještě v předsunutí, zatěžují svoje svaly přes míru a ty se potom svojí bolestivostí ozvou. 

Hlava– ve vlasové části je opravdu dost míst k tomu, aby se mohl klient uvolnit, zrelaxovat a tím uvolnit některé blokace svalů. Navíc tím můžete beztrestně protáhnout čas masáže a nikdo proti tomu nebude namítat. Ale to jen v případě, že se hlavě budete věnovat například 5 minut. Ne půl hodiny. Mnohdy je tělo opravdu v dobré kondici a masáž by se dala zvládnout rychleji. Když ale máte svůj předepsaný čas, je příjemné se pozastavit ve vlasové části hlavy a tam jemně projíždět kůži a snažit se ji odlepovat od lebky. Určitě časem zjistíte, že povrch pod vašimi prsty nebude totožný a budou se tam vyskytovat jemné nerovnosti, oproti jinému místu, klientu… na které bude dotyčný citlivě. Neznamená to ale, že mu to bude ubližovat. Naopak. On sám vám řekne, že je to příjemné i když to bolí a že každé další přejetí je méně bolestivé. Takže s pokračováním souhlasí.

Přetížená páteř a vzpřimovače

Tady se nepohodlí ozývá ve chvíli, kdy pravá a levá část těla nejsou stejnoměrně využívána. Je spousta činností, u kterých to neovlivníte. Důležité je, to vědět a pak hledat konkrétní činnosti, kde to ovlivnit lze, abyste je prováděli jinak a svaly pak nezatěžovali nadmíru. Například nošení břemen můžeme úplně v klidu přenechat druhé ruce. Zatímco koště, lopata, nebo jiné nářadí do druhé ruky nebude tak dobře sedět a na samotném výsledku to může být opravdu hodně znát.

Vezměme si mladé tělo v růstu, které nemá svalovinu dostatečně zpevněnou, tyto jednostranné činnosti a k tomu třeba i vliv psychiky – kdy se jedinec hledá a neví kde je jeho místo, tak se svaloviny nestejně napínají /uvolňují a může se stát, že páteř se mezi těmito svalovinami jaksi kroutí. Nejednou jsem se setkala s tím, že děti a dorost se trápili s bolestí zad v hrudní části. Na pohmat byla jedna svalovina velmi tuhá a silná a ta druhá téměř žádná. V pozdějším čase by silná část svalu přitahovala páteř k sobě a vznikla by skolióza. Takže při uvolnění obou vzpřimovačů – kdy silný se uvolnil a slabý dostal impulz k vyššímu prokrvování, bolesti odešly a prozatím se zachránila rovná páteř.

Citlivé svaly kolem lopatek

A oproti mladé páteři je ta, co pamatuje a hodně toho odnosila. Břemena, povinnosti a nebo třeba vliv psychiky může prostor mezi obratli značně omezit a pak meziobratlové ploténky nejsou dostatečně pružné, neoddělují obratle od sebe v takové kvalitě jako v mládí a mohou se v této oblasti skřípat nervy. Abyste dokázali navodit úlevu unavené páteři máte na webu výukové video o protažení páteře.

Točením ramen dopředu a předsouváním brady se kulatí záda a to nahrává “zatěžování“ lopatek, přetěžování svalů kolem ramen a celkově k deformaci páteře. Trpí tímto i svaly na hrudníku, zkracují se prsní svaly a může to vygradovat i k horšímu dýchání. Jako prevence k uvolněnému nádechu je cvik ze článku o bolesti na hrudi.

Samotné lopatky je ale téměř nutné rozhýbat. Na techniky uvolnění jsem se zaměřila v eBooku 5 nejčastějších bolavých míst vašich klientů, kde je ošetření lopatky detailně ukázáno ze všech strany. Protože právě lopatka je ze všech stran osvalněná a tedy ovlivněná nesprávným používáním.

Velmi důležité je myslet na hýždě. Někteří lidé je mají přetížené z důvodu nesprávného rozložení končetin, nebo postavení páteře a to se pak po delším výkonu podepíše na citlivosti svalů na dotek. Nebo, klienti mohou cítit nepříjemnou bolest v bedrech, která ale nelze nahmatat. Je to proto, že se nepříjemný pocit přetížení přenáší z hýžďových svalů do beder. Toto se může projevit při dlouhém sezení, nebo i stání.

Někdy jsou bedra citlivá z důvodu přetížení svalů iliopsoas, který je hluboko v dutině břišní. Téměř až na zádech. Táhne se od spodního žebra až na stehenní kost. Jeho oprava je VELMI specifická a jelikož jde o břicho, není to snadná, ani příjemná záležitost. Ale jen pro informaci, je dobré vědět o této spojitosti.

Přetížená lýtka, achilovka a chodidla, to jsou také časté záležitosti mých klientů. Všechny tyto tři místa jsou vzájemně propojena, protože naše zmíněná achilovka pokračuje v návaznosti do chodidla i lýtka. Takže patní ostruhy ovlivníme právě spojenou péči o celou dolní končetinu od kolene dolů.

S tématem achilovky souvisí i Startovací bolesti, což je termín, kdy první kroky z postele jsou takové pichlavé a náročné. A až se vracíte z toalety, jde to rychleji. Takto se přesně pozná přetížená achilovka v celé své délce. Na její uvolnění jsem se zaměřila ve výukovém videu o dolní polovině těla. Kdysi mě navštívila klientka s tím, že jí bolí kolena, když si chce sednout na paty. Ale v případě, že se mezi hýždě a paty vložil smotaný ručník jako polštář, šlo dokleknout lépe. Takže jsem povolila naši achilovku manuálně a paní dosedla lépe. Povolování jsme prováděli intenzivně každý týden a brzy bylo po bolesti. Já vždy ještě klienty učím jednoduché triky na uvolnění, aby si oni sami mohli pomoci kdykoliv sami potřebují.

Nemám potřebu, aby mě neustále klienti navštěvovali. Z kapacitních důvodů se to nedá zvládnout. Oni po mé návštěvě už ví, co se sebou a pomohou si hned, jak je potřeba. Navíc se mnohdy stane, že jejich postupy vidí nějaký člen rodiny, kolega a tím se moje klientela rozrůstá.

Proto to v našich končinách chodí tak, že říkají: „běž za paní Kupilíkovou, nebo Evou, ona ti pomůže“.

Ano, snažím se ulevit lidem od jejich bolestí na těle, protože vím, že žít ve spokojeném a bezbolestném těle je přece mnohem radostnější. Svět nás více baví a jednotlivé činnosti je pak mnohem snazší zvládat.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.