Vizualizace, jako forma „léčení“

Asi téměř každý se setkal s tím, že naše mysl je neskutečně mocná a pozoruhodná. A teď poukazuji hlavně na to, že jsme svými představami a myšlenkami schopni přitáhnout si některé skutečnosti. Ne vždy jsou žádané a ideální. To proto, že si naše přání příliš do detailu nespecifikujeme. A pak například formou úrazu si dopřejeme očekávaný klid. K tomuto je celý článek na blogu.

Ale v tomto článku se podíváme na to, jak si svojí vizualizací můžeme pomoci pozitivně. A to k tomu, aby se naše tělo očistilo od možného zatížení. Jak docílit „osvobození se“ od určitých myšlenek a k čemu všemu můžeme mysl využít, aby se nám ulevilo.

Je tomu už pár let, kdy jsem začala řešit svoje tělo jako aparát, který potřebuje nasměrovat k tomu, aby lépe fungoval. Bavilo mě poznávat různé souvislosti a návaznosti orgánů, svalů, drah a bodů na těle. Všímala jsem si různé citlivosti a i u mých klientů se snažím rozlišovat, zda jejich nepohodlí na těle souvisí se svalem, dráhou orgánu, reflexní ploskou a podle toho jim adekvátně poradit jak dál. Mnohdy to končí s tím: „myslím si to a to, ale ještě se raději nechte zkontrolovat u….“ a když pak příjdou na další masáž, tak hlásí: „měla jste pravdu, také mi tam řekli co vy“.

To, že víme kde hledat je základ. Ale samotné očištění orgánu a odlevení se od nánosů nečistot, myšlenek a útlaků z okolí není vždy zvládnutelné na první pokus. Někdo má rád bylinky (ve formě kapek, tabletek, čajů atd). Mnohdy pomohou homeopatika, aromaterapie, nebo i tělové svíce. Velkou oblibu mají půsty a zvýšený příjem tekutin, otužování a meditace. Každý člověk a i každá záležitost chce své a je potřeba se nebát to hledat a vnímat co tělo na to.

Čištění vizualizací

Další možnost, kterou jsem si myslela, že jsem objevila… ale jak to tak bývá, vymyšlená dávno je. Jen jsem si ji představila sama pro sebe a po svém…

Jako první jsem konkrétně řešila žlučník, ale dá se to praktikovat kdekoliv. Na svých venkovních stranách stehen (kde je část dráhy žlučníku), jsem už od dětství cítila zvýšenou citlivost. Tím, že je dráha citlivá- dráha začíná u malíčku na noze a před kotníkem, po venkovní straně celé nohy (jako je vnější šev kalhot) míří až na hýždě, tam se kroutí pod spodní žebra, pak kolem lopatky, na obratel C7 a pak se zatáčí na lebce za ušima (jako jsou nožičky brýlí). Každý úsek této dráhy je jinak citlivý, ale je důležité vědět, co nám říká.

A říká: „potřebuji očistit“. A to můžeme manuálně, ale podle mých zkušeností pomáhá masáží jen na hlavě od bolesti ve spáncích a pak na stehnech uleví od těžkého trávení. Ale k samotnému očištění to ještě nestačí. Chce to více, a to výše zmíněnou formou bylinek, nebo představení si, že svůj žlučník, nebo jinou část těla omýváte jako například nádobí, nebo nějaký „poklad“, který vykopete z hlíny. Základem je vědět, jak ideálně by měl orgán vypadat a v duchu si orgán představíte, jaký je konkrétně ten váš:

  • Jakou má barvu oproti ideálu,
  • jakou má velikost,
  • povrch,
  • jestli má nějaké speciální odlišnosti od standartu atd.

Pak si vezmete pomyslnou houbičku na nádobí, nebo jinou pomůcku a pustíte se do podrobného omývání. Spláchnete ho a prohlížíte si, zda je už hezčí. Nemusí se vám hned na poprvé stoprocentně podařit jeho očista, ale jdete dál a úspěch se podaří při dalším opakování.

Konkrétně žlučník je dutý orgán, dá se tedy pomyslně otevřít a vyčistit i uvnitř.

Rozloupnete jej tedy jako vajíčko a čistíte ho i tam. Často klienti hlásili, že je uvnitř lepkavá kaše, nebo bahno. To proto, že žlučník je zásobárna žluči. Pokud máte vztek, žluči se tvoří více (proto se lidé vznětliví označují jako cholerici – cholé je označení pro žluč). A když jí je hodně a čeká na uvolnění a na vyjádření vzteku, houstne v kaši a ta pak vyschne na žlučové kameny. Těmi trpí nejčastěji lidé, kteří svůj hněv nevypouští v takové míře, jako by potřebovali.

Vnitřní část tedy opět omyjete, vypláchnete a ještě se postaráte o žlučovod. To je úzká trubička, kterou protéká žluč. A ta potřebuje také vaši péči.

Jakmile tyto jednotlivé části pomyslně zbavíte nečistot, opět orgán poskládejte zpět a pohlaďte. Poděkujte mu za jeho pravidelnou a spolehlivou službu a zasaďte na své místo. Práce s pokorou vždy přináší své ovoce, proto pokud této technice nevěříte, nebo na ni nemáte správnou náladu, neztrácejte s ní čas. Pravděpodobně vám to fungovat nebude.

Žlučník se může čistit ještě několika způsoby:

  • Jedním z nich je nadměrné pocení. Lidé, kteří se více potí nemívají takový výskyt žlučových kamenů, protože stres a napětí z těla odchází potem (proto není reálné řešit tuto nepříjemnost radikálním odstraněním potních žláz).
  • Emoční očista křikem, „vymlátěním se“, nebo rozdýcháním, kdy ze sebe uvolníme napětí záměrně. Pro svého majitele je to pozitivnější, než pro jeho okolí.
  • Vyloučení žlučníkových kamenů aplikací speciální jaterní očisty, nebo samovolně. Samovolně je ale nebezpečné, protože kameny odchází velké a mnohdy uvíznou ve žlučovodu a vede to ke značným bolestem.

Kdy ještě vizualizaci použít?

Síla naší fantazie ječasto mocná a můžete ji využít například po masážích, kdy jste z klientů unaveni, nebo cítíte, že jejich energie není právě to, co potřebujete. Technik je několik. Vyberte si svoji oblíbenou a tu si šperkujte podle svého uvážení.

  1. Představení si pomyslné bubliny, ve které se nacházíme a která nás chrání před energiemi z okolí. Myslete ale na to, že po práci z ní máte také „vyskočit“. Může se totiž stát, že by vás časem „dusila“ a omezovala ve svobodě.
  2. Vizualizace sprchy, když právě nejsme ve své kůži a cítíme například únavu, nebo nesoustředění, můžeme si představit omytí pod sprchou a detailně si vybavujeme vodu, která odstraňuje vše negativní z našeho těla od vlasů až po palec na noze. Vše se smývá, odchází a nám přibývá síla.
  3. Dechová cvičení a sledování hlubšího nádechu a výdechu, kdy můžeme vdechovat čistý horský vzduch, zlatou barvu, duhu… cokoliv je nám příjemné a vydechovat zprvu černý dech, pak šedý, až krásně čistý, či podobný tomu vdechovanému. Tělo na chvíli bude mít jiný program a už samotná změna myšlenek do pozitiva má svoje kouzlo.
  4. Představa zakořenění, kdy se vidíme jako strom, který skrze nohy se zakořeňuje do zemně a z ní s nádechem vtahuje do sebe sílu a skrze ruce jako větve vydechuje ven, ke slunci. Postup pak obrátit, že ze slunce – skrze ruce (větve) do těla vstupuje síla, nový život a přes celé tělo z chodidel (kořenů) vstupuje do země. Toto cvičení je nejlépe provádět v leže na zádech, nebo ve stoje. To pak můžete vnímat i kontakt se zemí a možné chvění v chodidlech.

Další techniky k očistě pro maséry jsou ještě sepsány ve článku 3+7 čistících rituálů pro maséry

Omluva a vysvětlení

Vizualizace mi pomohla i v případě, kdy jsem dlouho čekala na konkrétní reakci druhé osoby, která ovšem nikdy nemohla přijít. Uvnitř sebe jsem cítila, že ikdyž řeknu odpouštím ti, je to v pohodě, chápu tvoje chování… neulevovalo se mi.

Začala jsem si tedy představovat příchod dané osoby, její omluvná slova, očekávaný laskavý přístup a pocity ve mně se zklidnily. Teprve pak se mi opravdu ulevilo a moje JÁ bylo spokojené.

Druhá moje zkušenost je ze situace, kdy jsem zase jiné osobě potřebovala říci několik, pro mě citlivých vět, a moc příjemné mi to nebylo. Nezvládla jsem jí vidět a říci to přímo do očí. Proto bylo lepší si jí představit jako milé koťátko a snáze tak vyjádřit vše, co bylo potřeba.

Bylo to na více, než jeden hovor. Ale pomohlo to velmi. Už jen to utříbení si myšlenek a beztrestné vyjádření svých pocitů.

Mnohdy samotným vyřčením přicházíme i na něco nového, co se podobá řešení.

Málokdy ovlivníme kroky druhých, ale klidem a vyrovnaností v sobě samém dokážeme opravdu hodně. Je to mocné, jen je zapotřebí vzít tuto možnost v úvahu a nebát se ji zkoušet použít. V této, nebo i jiné podobě, která vás napadne, či vám utkne na mysli. Je to jedno, jen to nevzdávejte a zkoušejte. Jen tak můžete něco najít. Mít totiž svobodnou mysl je pevný základ pro zdravé tělo a zdravé mezilidské vztahy.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.