Půst-jaké výhody nám přináší?

Není to jen o tom, že nejíme. Ale spíše je to prostor pro naše tělo k regeneraci a odlehčení. Představte si to jako jarní úklid domu – když všechno vyčistíme a zorganizujeme, tak cítíme příval svěžesti a odlehčení nežádoucích energií.

V tomto článku se podíváme na to, jaké jsou druhy, k čemu je přínosný a na co si naopak dát pozor, aby při omezení stravy neutrpělo naše zdraví.

Toto odříkání umožňuje našemu tělu zbavit se toxických látek, regenerovat buňky a zlepšit celkovou funkci orgánů.

Jedním z největších benefitů je zlepšení trávení a metabolismu. Když se náš trávicí systém nemusí neustále zabývat zpracováním jídla, má čas se očistit a zotavit. To může vést k lepšímu vstřebávání živin a snížení zánětů ve střevech. Přemýšlejme o tom jako o dni volna po týdnu plném práce – regenerace je klíčem k dlouhodobému zdraví.

Jak se na něj připravovat a kolik dní maximálně je zdravé nejíst?

Na půst je důležité se správně připravit. Doporučuje se několik dní před zahájením, omezit konzumaci těžkých jídel, alkoholu a kofeinu. Místo toho se zaměřme na lehčí jídla bohatá na vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Tímto způsobem se tělo postupně připraví na období bez jídla.

Pokud jde o délku této očisty, většina odborníků souhlasí, že stav trvající 3–5 dní je bezpečný pro zdravé jedince. Delší časy by měly být prováděny pod lékařským dohledem, protože mohou představovat riziko nedostatku živin a elektrolytové nerovnováhy. Každopádně je nutné se na delší časové úseky postupně propracovat a nechtít po těle hned na první dobrou zvládnout dlouhý čas.

Jaké můžeme mít zápory a kdo by ho držet neměl?

I když může být pro mnohé prospěšný, není vhodný pro každého. Lidé s chronickými nemocemi, jako je cukrovka, srdeční onemocnění nebo poruchy stravování, by se měli období bez příjmu potravy vyhnout, nebo jej provádět pouze pod dohledem lékaře. Těhotné a kojící ženy by se této očistě měly také vyhnout. Nejde totiž jen o výživu, kterou nepředají svým dětem, ale s „hladověním“ souvisí především stres. Zatěžuje se štítná žláza a vše pak ve větším množství ovlivňuje matku i dítě.

Mezi možné zápory tohoto procesu patří únava, slabost, bolesti hlavy a podrážděnost, zejména v prvních dnech. Tento stav je často nazýván „půstová chřipka“ a je důsledkem detoxikace těla. Je důležité být na tyto příznaky připraveni a vědět, že jsou dočasné a neplánovat si zvýšené aktivity. Mnozí klienti mi hlásí, že první dny jejich půstu jsou nepříjemné z hlediska bolesti dřívějších bolístek.

Co se při půstu děje, jaké se vyplavují látky a co se děje ve střevech při hladovění?

Při této očistě prochází tělo několika fázemi.

V první fázi spotřebuje dostupné zásoby glykogenu v játrech a svalech, což obvykle trvá 12–24 hodin. Poté začne tělo spalovat tuky pro energii, což vede k produkci ketonových těl, látek, které mohou mít řadu pozitivních účinků, včetně snížení zánětu a ochrany mozku.

Ve střevech dochází k významným změnám. Trávicí trakt dostane čas na odpočinek a regeneraci, což může vést k lepšímu střevnímu mikrobiomu. Studie ukazují, že může podpořit růst prospěšných bakterií a snížit počet těch patogenních, protože vlivem omezení přísunu stravy, se bakterie vzájemně „požírají“ a snižuje se množství cukrů a další potrava pro rozrůstání zárodků plísní a dalších negativních projevů jaksi není v dosahu.

Jaké tekutiny pít a kolik pít?

Během půstu je klíčové udržovat hydrataci. Voda by měla být hlavní volba, ale můžeme také pít neslazený bylinný čaj nebo čiré vývary. Je důležité vyhnout se nápojům s obsahem cukru nebo umělých sladidel, protože mohou narušit proces celého procesu a hlavně inzulínovou odpověď těla. Pít bychom měli zhruba 2–3 litry tekutin denně, ale toto množství může být individuální v závislosti na aktivitě těla. Mnozí se příjmem tekutin snaží zahnat hlad, což také není chybné.

Jaké jídlo si po půstu dát?

Až se rozhodnete stav ukončit, je nezbytné začít jíst pomalu a postupně. Ideální je začít s lehkými a snadno stravitelnými pokrmy. Například polévky, vařená zelenina, ovoce nebo kaše jsou skvělým začátkem. Postupně můžete přidávat bílkoviny, jako jsou vajíčka, ryby nebo kuřecí maso, a zdravé tuky, jako jsou avokádo nebo ořechy. Vyhněte se těžkým, mastným a kořeněným jídlům, aby nedošlo k přetížení trávicího traktu.

Samozřejmostí je, ve chvíli přijímání potravy po delší pauze, důkladně každé sousto rozžvýkat a proslinit. Jen tak odlehčíme žaludku.

Půst může být mocným nástrojem pro zlepšení zdraví, pokud je prováděn správně. Je důležité poslouchat své tělo a postupovat opatrně, abychom maximalizovali benefity a minimalizovali rizika.

Pro příklad si vezměme situaci, kdy si stravu odřekneme 2 dny. Co může nastat:

1. Zvýšená únava: Můžete pociťovat zvýšenou únavu a slabost kvůli nedostatku kalorií a energie z jídla. Tělo se přizpůsobuje novému stavu a může potřebovat více odpočinku. Z tohoto důvodu volíme volnější aktivity.

2. Změněná nálada: Hlad může ovlivnit naše rozpoložení. Někteří lidé se mohou cítit podráždění nebo nervózní, zatímco jiní mohou pociťovat zvýšený pocit klidu a soustředění.

3. Citlivost na vůně a chutě: Po dvou dnech si můžete více uvědomovat vůně jídla a mít silnější chuť k jídlu.

4. Trávicí změny: Může dojít k dočasným změnám v trávicím systému, jako je například snížení frekvence stolice nebo změny v její konzistenci.

5. Hladina cukru v krvi: Hladina cukru v krvi může kolísat, což může ovlivnit energii a schopnost soustředit se.

6. Autofagie: Tělo může začít proces autofagie, což je mechanismus, kterým buňky odstraňují poškozené části a regenerují se.

7. Kognitivní funkce: Někteří lidé mohou po dvou dnech půstu pociťovat zlepšenou jasnost myšlení a zvýšenou mentální bdělost, zatímco jiní se mohou cítit unavení a méně soustředění.

8. Zdravotní stav: Pokud trpíte nějakým zdravotním problémem nebo užíváte léky, je důležité konzultovat váš záměr s lékařem, aby nedošlo k negativním dopadům na vaše zdraví. Někteří moji klienti zase naopak začali proto, aby se „zbavili“ bolestí kloubů, kteří je dříve trápily. A i když tuto „očistu“ drží pravidelně prohlašují, že vždy se během „hladovění“ bolest dostaví. Ale už není taková, jako jí znají.

1. Typy půstu:

  • Délka až 72 hodin – na něj se zkušenější jedinci připravují déle a není pro každého. Záleží zde na řadě faktorů, jako je zdravotní stav, náročnost zaměstnání, věk…
  • přerušovaný: Střídání období jídla a půstu v určitých časových intervalech (např. 16/8, kde proces trvá 16 hodin a jídlo 8 hodin). Často je to formou odříkání večeře.
  • Kalorický: Omezení příjmu kalorií na velmi nízkou úroveň, ale stále se konzumují některé potraviny nebo nápoje.

2. Příprava:

  • Postupné snižování jídel: Než začnete s půstem, je dobré postupně snižovat množství jídla, aby tělo mohlo přejít snáze na nový stav.
  • Hydratace: Ujistěte se, že jste dobře hydratovaní ještě před začátkem, aby vstup do samotného procesu nebyl s již vzniklým nedostatkem.

3. Po dobu půstu:

  • Poslouchejte své tělo: Sledujte své tělo a jeho reakce. Pokud cítíte extrémní slabost, závratě nebo jiné nepříjemné příznaky, může být nutné půst ukončit nebo se poradit s odborníkem.
  • Pitný režim: U vody a bylinných čajů je důležité udržovat dostatečnou hydrataci.

4. Po ukončení:

  • Postupný návrat k jídlu: Začněte s lehkými a snadno stravitelnými potravinami, jako jsou vývary, zelenina nebo ovoce. Postupně přidávejte složitější jídla.
  • Sledování těla: Sledujte, jak vaše tělo reaguje na znovuzavedení jídla.

5. Dlouhodobá udržitelnost:

  • Pravidelnost: měl by být prováděn s rozvahou a pravidelností, aby tělo mělo čas se přizpůsobit a regenerovat.
  • Vyvážená strava: Mimo období „hladovění“ je důležité dodržovat vyváženou a zdravou stravu.
  • Načasování: pro ještě lepší účinek můžete celý proces nastavit k fázi měsíce po úplňku, kdy dochází k ubývání a podporuje se detoxikace, hubnutí, odlehčení…

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv obměnu odříkání stravy, vždy to pečlivě zvažte a sledujte svoje tělo, jak se v daný čas cítí. Zda už se hlásí o zpětný přísun potravy, nebo si naopak odlehčení užívá. S těmito pocity vám málokdo dokáže pomoci. Mohou vám jen napomoci, ale konečné rozhodnutí je jak jinak, než na vás samotných.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.