Skřípání zubů

Tento poměrně častý nešvar potkává hlavně děti, ale i my dospělí před ním mnohdy neunikneme. Samotný zvuk by nebyl to nejhorší, ale často se nevyhneme opotřebení skloviny, a to rozhodně není dobré. V tomto článku se zaměříme na to, jak jednoduchými a pravidelnými postupy si může každý pomoci k úlevě své čelisti a v konečném důsledku i zubů.

Nabízí se  zde několik možností, ale vesměs všechny publikované se zaměřují na to, vložit mezi zuby nějakou výstelku, která zabrání nadměrnému opotřebení poničení zubů. Málokdo se ale zamyslí nad tím, proč tento stav vzniká. Jít totiž po příčině je sice složitější, ale o to efektivnější a dlouhodobější.

Vrzání zubů v dětství může časem pominout, ale u dospělých se ještě přidává zatnutí zubů a semknutí čelistí i když nechceme. Například když se soustředíme, jsme v napětí, před spánkem atd. I když si na tuto skutečnost vzpomeneme a chceme čelist povolit, v nestřeženém okamžiku se zuby zase tlakem přiblíží, protože jsou tak zvyklí a uvolnění je pro ně natolik nové a nezvyklé, že z něj brzy uniknou.

Hlavní a nejdůležitější ovlivňující součást, je sval. Sval, který má na starosti samotný pohyb čelisti, skousnutí potravy a umožňuje nám otevírat a zavírat pusu. Pokud tento a další pomocné svaly uvolníme, docílíme okamžité úlevy a tendence nevědomky skousávat se minimalizuje.

Řešení této záležitosti od samotného počátku má několik kroků:

  • Prvním z nich je z venkovní strany povolit svaly na čelistním pantu, malý kousek od ucha, směrem k bradě.
  • Další nezbytný krok je uvolnit svaly v dutině ústní, přibližně ve stejném místě, jako v předchozím kroku a pak ještě uvolnit samotné svaly tváře. Povytahnout je a „osvěžit“ prokrvením.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Každým pohybem na sval se dopomůže odplavit starou a „unavenou“ krev s odpadními látkami a tím dopomoci k přísunu nové okysličené krve se živinami.

Často se totiž různě šklebíme, přetěžujeme svaly žvýkáním žvýkaček, snažíme se skousnout zuby a zvládnout nepříjemnosti, které se na nás z okolí valí atd. A toto krůček po krůčku vyrábí nepříjemnosti s čelistí, svaly, zuby a mohou ovlivňovat i sluch, nebo napětí ve spánkové části hlavy.

Konkrétně jsou tyto postupy k ošetření součástí eBooku Masér v lékárničce pro celou rodinu.

Ošetřování svalů je nezbytné v pravidelném opakování a to vždy, když se svaly připomenou nepohodlím a obzvláště před spaním. To, aby napětí v čelisti nenarušilo vaši sklovinu a pohodlí vašich spolunocležníků.

Největší záludností je, že tyto svaly svojí vůlí neovlivníte. Klidně si to můžete vyzkoušet, ale jakmile vám uteče myšlenka k něčemu jinému, jsou svaly ve svém obvyklém nastavení. Proto je nezbytně nutné tyto svaly manuálně změkčit, aby neovlivňovaly svaly vás, ale vy je. Z části můžete svaly ovlivnit obličejovou jógou, ale když je sval našponovaný, zanesený stresem a nespokojený, je správné řešit situaci od samotného začátku.

Často se mě klienti ptají, co mají tedy dělat pro to, aby uvolnění vydrželo co nejdéle a oni předcházeli opětovnému zatuhnutí.

Já začínám tím, že po manuálním uvolnění svalů se snažím v klidu oddělit zuby od sebe a do prostoru vsunout jazyk. Abych si více uvědomila prostoru a volnosti, který v ústech má být. Jazyk může zůstat v zavřených ústech a nikdo nic nepozná.

Druhou funkční pomůckou je úsměv. Jakmile se zeširoka usmíváme, napětí v čelisti se mění a skousnutí rozhodně není na pořadu dne. Více o účincích úsměvu je ve článku na blogu.

A tak, jako u většiny záležitostí, je to o nastavení mysli a zklidnění psychiky. V případě, že do svého života zařadíme dechová cvičení, meditaci a relaxaci, se mysl zklidní, nastaví se jinak a bude postupně uvolňovat svalové napětí a jakmile se ho zbavíte. jste na polovině cesty k uvolnění svalů kdekoliv. Nejen na čelistech.

A jak tento stav vlastně vzniká?

Stoprocentně na toto nenajdeme odpověď, ale často je to s vnitřním napětím a stresem.  Kdy každý jsme jiného ražení, neseme si jiný obsah svého baťůžku životem, máme jiné znamení zvěrokruhu a nebo třeba v jiném stavu játra, která podle TČM mají na starosti hněv. A také je zde vliv obsedantních (vtíravých) myšlenek a postupů.

Například jsou jedinci, kteří mají tendence počítat kroky, schody, obklady atd. Obdobou toho je dýchání do rytmu písně, nebo právě i zaměstnávání čelisti v nějakém rytmu hudby, do kroku, nebo jakkoliv opakovaně. A čím víc na tu svoji hudbu myslí, tím více jejich svaly trpí. Jedna z teorií těchto „počtů“ je v tom, že jsme přeučení praváci (leváci). Hezky se na toto téma rozpovídala Lucie Vřešťálová v pořadu Jaroslava Duška Duše K.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Někdy tento stav vznikne po zásahu dentisty, kdy máte dlouho otevřená ústa a svaly se přetíží. Jindy je zapotřebí omezit žvýkačky, oříšky, nebo jinou „náročnou“ stravu. Ale vždy s tím ještě souvisí vnitřní tlak, který jedinec prožívá při určitých činnostech. Ten neklid v něm se snaží nějak „vyřešit“ a jak se říká, zatni zuby a běž to udělat. Takže zatínáme, zatínáme až máme plody našeho snažení.

Na internetu můžete nalézt 100+1 možností, jaké pomůcky si na noc vkládat do úst, aby byly zuby při nadměrném stisku chráněné. Mají různé atestace na materiály, jejich zdravotní nezávadnost, měkkost a tvarovatelnost…

Jenže je tu pořád ALE 

V případě cestování je balíte s sebou, budete je hygienicky ukládat a samozřejmě i čistit. A samotný návyk na ně také asi nebude pro každého…

A pořád to neřeší situaci, kdy můžete stisknutím zubů poškodit čelisti i přes den a také to neovlivní samotný fakt, že svaly na čelisti jsou opravdu někdy přetížené, bolavé a podle mých klientů velmi nepříjemné.

Přes den klienty zuby brněly, měly ve svalech nepříjemný tlak a někdy pro ně bylo komplikované pokousat tužší jídlo. Často sami nevěděli, že nadměrně zatěžují svoje ústa a mají silně skousnuto. Pro mě byly na pohmat rozdíly ve svalech patrné a tak jsem jim je ošetřila. Úlevu zaznamenali hned a při bližším pozorování svých návyků mi dali za pravdu. Mnohdy svoje tělo používáme tak nějak ze setrvačnosti a nežijeme přítomným okamžikem. Jedeme si v zaběhlých kolejích a ve spěchu nezjišťujeme nic nového. Jakmile se ale něco projeví jako defektní, je zapotřebí zbystřit a všímat si detailů a hledat řešení. Ale adekvátní, ne to první, které se mnohdy nabízí a tím myslím řešení následků.

Použití pomůcek je přesně to řešení následků. My ale na to půjdeme chytře, ovlivněním příčiny na svalech z venku na tváři, v dutině ústní a samotnou tvář. Ve videu výše, je popsáno v kostce, jak ovlivnit svaly z vnější strany. Ty ostatní postupy jsou součástí eBooku Masér v lékárničce pro celou rodinu.

Pokud víte, že vaše tváře, čelisti a skousávání je vaše poněkud slabší místo, určitě si je chraňte před prochlazením lokálně a také celé tělo udržujte v teple. V chladu bude vaše tělo reagovat o to více nespokojeným napětím.

Péče o  tělo je základ k tomu, mít spokojený život. Optimizmus, který přenášíme na své okolí se nám pak vrací a hlavně: lékaři řeší až to, pokud je to vážné. Pokud opomeneme tu základní péči, jako je například čištění zubů, přijde dentista a opraví to. Ale do nekonečně to bohužel nejde. Stále na těle zůstává památka.

A jak praví citát irského dramatika George Bernarda Shaw: ve  zdravém těle, zdravý duch.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.