Relax a uzdravení těla pomocí Shiatsu masáže

Mezi další masérské techniky můžeme zařadit i Shiatsu masáž. Tato tradiční japonská technika má své hluboké kořeny už v 6 století, kdy zmínka o ní je již v knihách Žlutého císaře. Je to odvětví Čínských masáží AnMa vzniklé spojením dvou slov An – tlačit a mou – údery. 

Technika prošla řadou změn a její novodobá podoba je praktikována začátkem 20 století.

Základní kouzlo této techniky tkví v tom, že je zapotřebí znát přesné směry energetických dráh (meridiánů) jednotlivých orgánů. V těchto drahách proudí energie,  v tradiční čínské medicíně  známá jako „qi“ nebo „chi“. Těchto energetických drah je celkem 13.  Jedná se o 12 párů a jedna středová – dráha početí, nebo také řídící. skládá se ze přední a zadní části.

  • Na horní polovině těla jsou dráhy (meridiány): plic, tenkého a tlustého střeva, srdce, osrdečníku, tří zářičů
  • Na dolní polovině těla jsou dráhy: jater, slinivky a sleziny, ledvin, žaludku,
  • Dráhy propojující celé tělo – tedy od chodidla až po hlavu jsou dráha močového měchýře, žlučníku

Každá dráha má svůj časový úsek, při kterém je více aktivní. Toto souvisí s našimi vnitřními hodinami a pokud jsme v nějakou část dne více unavení, může to souviset právě s orgánem, který by měl v tento čas být ve své největší aktivitě. První hodinu se orgán čistí a následně tu druhou se posiluje a ladí to ideálního nastavení.

Časová posloupnost aktivity vnitřních orgánů je následující:

5.00 –   7.00 meridián tlustého střeva

7.00 – 9.00 meridián žaludku

9.00 – 11.00 meridián slinivky a sleziny

11.00 – 13.00 meridián srdce

13.00 – 15.00 meridián tenkého střeva

15.00 – 17.00 meridián močového měchýře

17.00 – 19.00 meridián ledvin

19.00 – 21.00 meridián obalu srdce

21.00 – 23.00 dráha tří zářičů (ohívačů)

23.00 –   3.00 meridián žlučníku

2.00 –   4.00 meridián jater

4.00 –   6.00 meridián plic

Každý orgán pracuje dvě hodiny. Tu první se čistí (pracuje JIN) a druhou se ladí do správného nastavení (posiluje, nebo se zklidňuje a má převahu JANG).

A když masér ví, s jakým tlakem prstů, palců, dlaní a někdy i loktů a kolen má kde působit, výsledek je naprosto slastný a dokáže proud energie rozpohybovat a směřovat efektivně po celé dráze orgánu a ovlivnit tím činnost jeho samotného. Důležitá je také posloupnost v návaznosti jednotlivých drah. O něco jednodušší variantou Shiatsu je Meridiánová masáž. Při této technice je pozornost soustředěna na dráhu více do šířky, tedy detailnější nahmatání zatuhlých míst není nutné a tím je ta meridiánová, řazena mezi více relaxační. Nevyužívá také tolik tlaku, ale více se soustředí na rozproudění energie pohybem.

Shiatsu slouží k harmonizaci tělesných funkcí jednotlivých orgánů a k urovnání energetického systému těla. Pro masírované je přínosná jak fyzicky – uvolněním jednotlivých svalových spazmů, tak psychicky – kdy na dané uvolnění reaguje i citová stránka jedince.

Za výhody na fyzické rovině můžeme vyzdvihnout:

  • Úleva od bolesti, kdy pomocí správného tlaku na specifické body může pomoci uvolnit svalové napětí a zmírnit bolesti, například v zádech, krku a ramenech.
  • Zlepšení pohyblivosti těla a rozsahu v kloubech, kdy pravidelným působením na svalové struktury ovlivňujeme vhodné protažení svalů a tím rozsahy v kloubech.
  • Podpora cirkulace tělesných tekutin – tím, jak se uvolní jednotlivé svalové spazmy a cíleně se podpoří správný tok energie, dochází ruku v ruce k uvolnění tekutin. Často se stává, že po masáži mají masírovaní více odvodněné tělo. To se pozná na zviditelnění kotníků – pokud byly oteklé, masírovaný jde po samotném ošetření čůrat, nebo se může upravit hladina cukru v krvi. Tělo se zkrátka rozpohybuje tím směrem, který mu byl dříve blízký – fyziologický, ale z nějakého důvodu aktivita orgánů zpomalila a na jednotlivých cestičkách se vytvořily zádrhely. Správný tlak je pomohl odstranit a tělo opět může více fungovat jak bylo zvyklé.
  • Zlepšení trávení: Stimulace bodů na energetických drahách spojených s trávicím systémem – což je primárně žaludek a žlučník, může zlepšit metabolismus a usnadnit trávicí procesy.
  • Posílení imunitního systému – uvolněním svalových zatuhlin se podpoří tok lymfy. Lymfa má na starosti imunitní systém. A tak jak všechno souvisí se vším, na lidském těle to platí dvojnásob. Navíc díky rozvolnění jednotlivých energetických a svalových blokád dochází ke zvýšenému vyplavení všeho nepřirozeného i z vnitřních orgánů. Na ty normálně sáhnout nemůžeme. Ale díky zástupným bodům přes meridiány můžeme nepřímo ovlivnit například játra, ledviny, plíce … a nepřímo jim pomoci k očistě od usazenin, které si jejich majitel za celý život nasbíral.

Toto očištění je ale postupné a pomalé. Stejně jako samotné zanášení. A to je dobře, protože rychlá očista by byla pro tělo velmi zatěžující a jednotlivé orgány by nemusely příval všeho uvolněného stíhat. I tak se doporučuje zvážit zdravotní stav jedince a nepodstupovat masáž při vážnějších onemocnění vnitřních orgánů.  To je ale na zvážení každého zlvášť a na zkušenostech terapeuta, který před samotným ošetřením provádí vždy pohovor o možných kontraindikacích.

Tím, že se uvolní fyzická stránka těla, pozná to i psychika. Není vzácné, že se s uvolněním blokád mohou uvolnit i emoce a jedinec propukne pláči, smíchu, nebo slabosti, či únavě. Vše je možné a hlavně logické. Proto je na místě profesionalita maséra, který masírovanému poskytne oporu a důvěru v to, že je to v pořádku a že se za jakékoliv projevy nemá stydět. Je to naopak výhodou, že došlo k uvolnění a klient jistě v brzké budoucnosti pozná, jak efektivní práce na jeho těle nakonec byla.

K nejčastějším změnám na duševní stránce u klientů dochází ve formě:

  • Zmírnění stresu a úzkosti: Pravidelné sezení pomáhá snižovat stres a úzkost tím, že uvolňuje napětí v těle na svalové i energetické úrovni a podporuje uvolnění endorfinů, což jsou přirozené „dobré“ chemikálie těla.
  • Zlepšení spánku: masáž může pomoci při nespavosti nebo přerušovaném spánku tím, že podporuje správný tok energie a očistu vnitřních orgánů. Energie se nikde neblokuje a vše v těle proudí harmonicky. Jednotlivé orgány pracují účelněji a nenechávají v těle resty pro další spolupracující orgány v těle.
  • Bolesti hlavy a migrény: Aplikací tlaku na specifické meridiány může shiatsu pomoci zmírnit napětí, které způsobuje nepříjemné bolesti hlavy. Mnohdy nepohodlí ve svalech na hlavě a šíji souvisí s vnitřními orgány. Například svaly kolem páteře až na čelo souvisí s meridiánem močového měchýře. A kolem uší – jak jsou nožičky brýlí, je dráha žlučníku. Ta bývá více hmatatelná u jedinců, kteří mají stresové aktivity. Při uvolnění jednotlivých orgánů může docházet právě k úlevě například od migrény.
  • Emocionální uvolnění: tyto postupy mohou podporovat emocionální uvolnění a zlepšení celkového emočního zdraví.
  • Další nepostradatelnou výhodou je spirituální pohled, kdy se při masáží nabízí prostor pro tiché spojení se sebou samým. Můžeme například hlouběji rozjímat nad určitými emocemi a myšlenkami, které se nám v průběhu ovlivňování jednotlivých meridiánů vyplaví. Mnohdy jsou to ty, které již čekaly na otevření dvířek a podání ruky k odchodu. V tomto případě je pro ležícího důležité vnímat své tělo, popřípadě zastavit terapeuta a nechat emoce a myšlenky projít. Rozdýchat situaci, přijmout ji jako skutečnost, která vytanula proto, aby mohla odejít navždy.

K provádění přesných hmatů potřebuje masér speciální podložku, nazývanou futon. Ta je rozložena na zemi, protože masér potřebuje na tělo přistupovat z různých stran a k technice využívá svou tělesnou váhu k aplikaci tlaku. Technika může být prováděna i na masérském lehátku, ale tradiční metoda na zemi je častější.

Oblečení klienta:

během ošetření má na sobě pohodlné, pružné oblečení, které mu umožňuje volně se pohybovat a dýchat. Ideální je oblečení z přírodních materiálů, jako je bavlna nebo len. Jedinci by neměli mít na sobě žádné těsné nebo omezující oděvy, protože by to mohlo bránit pohybu nebo plnému uvolnění během masáže.

Prostředí:

ošetření se obvykle koná v klidném a tichém prostředí, které podporuje relaxaci a meditaci. Místnost by měla být teplá a útulná, aby masírovaný mohl během sezení uvolněně odpočívat. Osobní preference, jako je světlo, teplota nebo hudba v pozadí, mohou být přizpůsobeny, aby vyhovovaly potřebám klienta a co nejvíce dopomohly k žádanému prospěchu.

Příprava před samotnou masáží:

Před jejím zahájením by měl masér provést krátký pohovor se zájemcem o masáž, aby zjistil jeho aktuální zdravotní stav, historii a specifické potřeby nebo obavy. To pomáhá masérovi přizpůsobit sezení pro co nejúčinnější a nejpříjemnější pocit pro klienta. Při vstupním pohovoru se také masér ujistí, že je technika pro něj ta vhodná a neublíží mu.

Sám masér by měl ke každému sezení přistupovat s čistou myslí a se soustředěním se na svého svěřence. Nejen fyzická, ale také duševní přítomnost v daném okamžiku je podmínkou. To proto, aby mohl efektivně reagovat na potřeby klienta.

Profesionalita techniky tkví také v tom, že masér je v dobré fyzické kondici, která mu umožní efektivně využívat své tělo během masáže a zvládne použít tlak svého těla v jednotlivých hmatech vždy tak, aby vnímal potřeby druhé osoby s citem a intuitivně a s respektem reagoval na momentální potřeby, diskrétnost, důvěru a jeho tělesné signály. Jedině tak provede úspěšnou úlevu.

Po samotném ošetření by měl mít klient čas pomalu se vrátit do normálního stavu bdění a měl by dostat příležitost pít čistou vodu, aby pomohl tělu detoxikovat. Masér může doporučit pravidelná sezení pro dlouhodobé výhody a zlepšení celkového zdraví a pohody.

Psychická příprava masírovaného i maséra na shiatsu ošetření je klíčová pro maximální užitek ze sezení. Zde jsou některé tipy, jak se obě strany mohou psychicky připravit:


1. Relaxace myšlenek – masírovaný by měl přijít na masáž s pokud možno vyčištěnou myslí, aby se mohl plně ponořit do relaxace. Před samotným ošetřením je dobré se vyhnout stresujícím aktivitám nebo zprávám. K tomuto navození uvolnění také slouží vzájemné popovídání si s terapeutem. Ten zjistí co potřebuje a klienta pomalu navede k uvolnění.
2. Očekávání – Masírovaný by měl mít realistická očekávání ohledně výsledků z procesu a být otevřený zkušenostem. Ty mohou být jemné a přitom velmi účinné, nebo naopak hluboké a intenzivní
3. Komunikace – Je důležité, aby každý masírovaný předem sdělil masérovi své preference, obavy nebo specifické bolestivé oblasti. Otevřená komunikace pomůže masérovi lépe porozumět potřebám jedince.
4. Dýchání – Soustředění se na hluboké a pomalé dýchání může pomoci klientovi uvolnit se a zvýšit přínos techniky. Obzvláště při různé nepohodě a bolesti je důležité s dechem tyto pocity vypouštět ven.

Shiatsu je tedy víc než jen masáž. Je to technika, která se snaží harmonizovat tělo i mysl přes jednotlivé meridiány, což z ní činí unikátní a hluboce obohacující zážitek. Ne vždy je to technika přímo ke spánku. Často některé body mohou bolet, ale to mnohé jedince neodrazuje a s vidinou výše zmíněných bonusů ji rádi využívají ku prospěchu svého těla.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.