Péče o prsty a dlaně

Ruce jsou našim pracovním nástrojem, prostředkem k zaopatření se a také jsou nezbytné k sociálním kontaktům.  Ve článku se podíváme na to, jakým způsobem o ně můžeme pravidelně pečovat, aby nám dlouho a spolehlivě pomáhaly. V opačném případě se může stát to, co zde také zmíním.

Každá činnost je závislá na drobných svalech, šlachách a kloubech prstů. Málokdo si uvědomí, že při práci, různé manipulaci, drobné mechanice jejich hybnost ničím nenahradíme. A například při nošení těžkých břemen musí jednotlivé klouby, vazy a svaly unést to samé, jako například nejsilnější kost v těle- stehenní kost.

Artroza

Tato soustava je tedy velmi pevná a zároveň variabilní v přizpůsobení se různorodosti používání. V průběhu let však dochází k tomu, že na základě součtu veškerých aktivit, působení teplot a také dědičných dispozic mívají mnozí jedinci výrůstky na posledních kloubech svých prstů. Toto ukládání nárůstků je součást degenerativního onemocnění, zvané artróza a každý výrůstek bývá citlivý. Je proto potřeba obzvláště v začátcích tohoto výskytu záměrně masírovat klouby, prokrvovat dané místo a zabraňovat zmíněnému nánosu na klouby. Jinak se usazování prohlubuje a větší nárůstky jsou více vyčnělé a samozřejmě citlivé.

Tyto změny na kloubech se vyskytují mnohem častěji u žen než u mužů a dokonce častěji, než například změny na kolenech, či kyčlích. Věkový výskyt je už od uplynulého 40 roku věku, kdy produktivita hormonů klesá a celé ženské tělo se blíží k menopauze.

Často se ještě prsty v kloubech různě ohýbají a nejen že jsou méně vzhledné, ale hlavně méně funkční a bolestivé.

Všemocný len

Jednou z mála alternativních postupů, jak drobným kloubům prstů pomoci, je využití lněného semínka. Můžeme ho využít v podobě oleje, kdy do něj namočíme vatový tamponek, obmotáme jím daný kloub, zamotáme do folie a odpočíváme v teple. Můžeme ještě využít teplou, vyhřívanou dečkou a působením tepla a oleje dopřát tělu klid na zlepšení stavu.

Dále se lněné semínko může využít v rozemletém stavu, kdy ho povaříme ve vodě. Vznikne nám slizká, tužší kaše, do níž namočíme prsty a také necháváme regenerovat. Lněné semínko obsahuje řadu nezbytných látek pro tělo a v případě našeho užití podporuje regeneraci. Obsahuje ještě omega 3 mastné kyseliny, vápník, hořčík, které jsou nezbytné pro ukládání koleganu do těla. Takže celkové „obnovení“ chrupavek a kloubů je proto snazší.

Lupavý (skákavý) prst

Na prstech se také vlivem věku a námahy objevují změny na šlachách. V první řadě se to projevuje tím způsobem, že při ohnutí všech prstů a zpětném narovnání zůstává jeden (není výjimkou, když jich je více) z prstů ohnutý a jeho opožděné narovnání bývá s doprovodem bolesti a s jakýmsi skokem, místo ladného pohybu. Na šlaše se vytvořil jakýsi uzlík, který znemožňuje šlaše volně prokluzovat v jejím pouzdře. Tento stav se nazývá lupavý prst. Jako maséři, si s tím dokážeme pomoci hlavně v počátcích, kdy to ještě není tak časté a bolestivé.

Můžeme jen oddálit konečnou fázi, kterou je chirurgické uvolnění šlachy z pouzdra. Toto lupání postihuje palec, prostředníček a prsteníček a ve dlani došlo k tomu, že kluznost šlachy se ve svém obalu jaksi omezila, místo ladnosti se zasekává a potřebuje chirurgicky uvolnit, aby vše zase mohlo spolehlivě fungovat.

Z hlediska psychosomatiky se k tomuto případu vztahuje ta teorie, že jedinec něco drží i za předpokladu, že nechce. Měl by něco změnit, pustit, ale z nějakého důvodu to „drží“. Tato diagnóza postihuje nejčastěji ženy ve středním věku (také v období menopauzy).

Já v začátcích masíruji tyto šlachy příčně a snaží se je od zápěstí až po bříška prstů příčně rozvolnit a jaksi odlepit od podkladu. Těmito postupy se dané místo prokrví, rozvolní a postupně se odlepují jednotlivé vrstvy a fascie. Pokud je to ale v pozdějším stádiu, nemohu na dlani kouzlit a jen se snažím o udržení stavu a oddálení operace.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Dupuytrenův kontrakt

Obdobou lupavého prstu je zkrácení šlachy na malíčku a někdy na prsteníčku, která doprovází nejčastěji starší muže po 50. roku života, dříve fyzicky pracující. Tato degenerativní změna má svůj název Dupuytrenův kontrakt je z části dědičnou záležitostí a také jako doprovod zvýšenému kouření, požívání alkoholu a také se vyskytuje u jedinců s diabetem.

Kdo k němu má sklon, nevyhne se. Jen záleží na námaze, kterou nechá ve svých dlaních působit. Může se totiž objevit i u mladších jedinců, které například aktivně využívají své dlaně pro cvičení na nářadích, nebo při lehké atletice (výkony na hrazdě, kruhy atd).

Přesně s tímto případem mám klientu, které si svojí vášni o atletiku vytvořila sevření dlaně a uzlíky na šlachách malíku a prtečníčku už před 18 rokem. Ochuzuje se tak o řadu aktivit, kdy například při józe není schopna se plně dotknout celou, rozevřenou dlaní, roztáhnout prsty a opřít se o ně. Její šlachy jí to nedovolí i přes její, poměrně nízký věk 37 let.

Proto je při každé návštěvě rozvolňujeme prokrvujeme danou oblast a podle jejích slov, je to návštěva od návštěvy méně bolestivé. A to má na mysli jak moje rozvolňování, tak i její aktivity během dne.

Za zmínku o péči stojí i svaly. Například takový oddtahovač palce, který se pohodlně protáhne při položení dlaně na podložku a oddálení všech prstů – obzvláště ukazováčku od palce. Každodenní činnosti podporují zkracování tohoto svalu, každé sevření dlaně, úchop věcí mezi palec a ukazováček, nebo nošení věcí tímto způsobem sval zkracují. A ten pak bolí, protože s ním souvisí i sval palcového valu. Takový ten sval, který při pohledu na dlaň připomíná kuřecí paličku. Ten je zapotřebí příčně rozlepovat. Oddělovat jednotlivá vlákna od sebe, aby se podpořila výměna tekutin, odplavení nepotřebných látek a přísun krve se živinami.

Svaly ve spodní části dlaně jsou také naše a při jejich rozmělnění se mohou uvolnit svaly sousedící se šlachami, jež proudí do karpálního tunelu.

K péči o naše dlaně a prsty patří i ošetřování krémy pro hydrataci. Kůže, která je suchá, rozpraskaná a poraněná je náchylná k dalšímu mechanickému opotřebení a jakákoliv poslušnost v prstech se pak zhoršuje.  A se suchostí kůže také souvisí výskyt záděr a různých drobných oděrek, které mohou být počátkem něčeho velkého, když se do nich dostane nečistota.

S takto zjevnou činností, jako jsou krémy, souvisí i používání rukavic. A to jak pracovních při práci, tak i těch zimních v období chladu. Sami dobře víme, že udeření se do prochladlé ruky je mnohem více citlivé, než náraz to ruky prohřáté. Chlad v dlouhé a silné intenzitě neprospívá na žádné části těla. Otužování je věc jiná, ale zde chci zdůraznit to, že dlouhodobé působení chladu se může časem přehoupnout do zahřátí, tedy zánětu – artritidě.

Proto je zapotřebí o své dlaně pečovat, používat ochranné pomůcky a také je promasírovávat. Udělat si dennodenní rituál, ve chvíli, kdy čekáte (ve frontě v obchodě, jako cestující MHD, spolujezdec, na WC… vyhranit si pár minut denně a krouživě si promnout každý ze svých kloubů na prstech, palcem rozvolnit fascie a svalová vlákna na palci také s dopomocí ukazováčku a prsteníčku sevřít každý prst a mírnou silou jakoby stáhnout energii z prstu až k nehtové části a pak do ztracena ven.  Tak, jako je to znázorněno na videu.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Při tomto cvičení na jedné ruce ucítíte obrovskou změnu, která vás bude motivovat k provedení stejného i pro druhou ruku. Ruka bude časem spolehlivější a u mých klientů shledávám spokojenost v podobě větší poslušnosti v jemné motorice. Klient mi například hlásil, že pro něj už není tak obtížné se podepsat a jiný si liboval, že opravy jeho nového veterána už jsou pro něj více zábavné, protože mu šroubky nepadají z rukou.

Docela často, nebo vlastně téměř vždy, jsou velké věci tvořeny z malých krůčků a postupů. A říkat si, že něco je zbytečné a marné, když jsme se ještě nepustili do akce je opravdu bezdůvodné.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.