Masáž bylinnými měšci

V posledních letech je to technika, která čím dál více vyvěrá na povrch mezi relaxačními možnostmi. Nejde však jen o pouhé uvolnění. Roli zde hraje teplo, ale i účinky bylin, které jsou v nich kombinovány. Ale i zacílení na konkrétní místa působení. To vše probereme ve článku.

Kde má svoje základy?

Pochází už z tradiční thajské medicíny, kde je známá jako „Luk Pra Kob“. Užívá se tam po staletí jako součást léčebných rituálů, které zahrnují nejen fyzickou terapii, ale i duchovní očistu. Bylinné měšce byly původně používány mnichy a léčitelé v thajských chrámech, kde pomáhaly při léčbě různých nemocí a zranění svalů a kostí. Do čerstvých ran to není příliš vhodné.

Jak se tato masáž provádí?

Můžeme ji znát také jako technika bylinné pečetě nebo bylinné pindi, je původně z thajska. Její specifika tkví v tom, že se plátno naplní specifickými bylinkami a ty se nahřívají na páře. Teplé je přikládáme na tělo.

Proces začíná přípravou zmíněných měšců. Ty se skládají z pečlivě vybraných bylin, které se smíchají a pevně uvážou do čtverců z bavlny nebo lnu. Vždy tak, aby se vhodně držely ve dlaních maséra a aby obsah nemohl z plátna vyklouznout.

Jaké bylinky se do měšců používají nejčastěji?

Mezi nejčastěji používané bylinky, podle své původní receptury, patří:

1. Citronová tráva – Ta má osvěžující, antiseptické, antimykotické a antibakteriální účinky, které pomáhají uvolnit napětí a stimulovat krevní oběh. Což je právě to žádoucí, co unavené a namožené svaly potřebují. Nemůžeme docílit podpory regenerace bez zvýšené cirkulace krve a bez odchodu nepotřebných a zatěžujících látek. Citrónová tráva má svoji domovinu právě v thajsku a proto je základem vhodného měšce.

2. Kurkuma – Známa svými protizánětlivými účinky, pomáhá zmírnit bolesti kloubů a svalů. Podporuje prohřívání a tím dopomáhá ke kýženému efektu.

3. Kafrové listy – Mají chladivé účinky a pomáhají při bolestech a zánětech. Toto je doplňující bylina ke výše zmíněným hřejivým. Právě proto, aby samotné prohřívání nebylo zas tak intenzivní, ale vyrovnalo se.

4. Zázvor – Výborný pro zlepšení krevního oběhu a zmírnění svalového napětí. Na tuto bylinu ale mohou vznikat alergie. Proto je u ní, stejně jako u ostatních bylin zapotřebí zjistit tolerance klienta.

5. Tamarind – Působí detoxikačně a zlepšuje pružnost pokožky a podporuje uvolnění svalů, obzvláště při migréně.

Mnohdy bývají ještě obohaceny o esenciální oleje těchto bylin. Aby se více rozlinula terapeutická vůně a podpořila celkovou atmosféru.

Je samotné si můžeme zakoupit, nebo vyrábět sami. Předpokladem jejich aplikace je znalost složení. A informovanost klienta na jednotlivé složky. Alergickou reakci totiž nechceme ani jeden z nás podstupovat.

Z hlediska ceny jednotlivých měšců, která se pak odráží na konečném zisku, je vhodnější si je vyrábět. Protože jen tak víme, které bylinky tam opravdu jsou a můžeme je přizpůsobit našim klientům.

Jak měšec vypadá a z čeho se skládá?

Má obvykle kulatý, nebo oválný tvar a je pevně uvázaný tak, aby bylinky zůstaly uvnitř. Je vyroben z přírodní látky, obvykle bavlny nebo lnu, která je dostatečně prodyšná, aby umožnila uvolnění aromatických esencí, ale zároveň dostatečně pevná, aby unesla váhu bylinek a vydržela časté používání. Vnitřek je naplněn směsí bylin, které jsou pečlivě vybrány podle svých terapeutických vlastností.

Jak se masáž provádí?

Masáž začíná nahřátím. Ty se obvykle nahřívají v parní lázni nebo ve speciálním ohřívači, dokud nejsou příjemně teplé. Ale ne horké, aby způsobily popálení. Před samotnou aplikací se masér o teplotě měčce ujistí nejprve na svém vnitřním předloktí. Teprve až poté se měšec jemně přiloží na tělo a používá se ke stlačování, tření a ke krouživým pohybům po svalových skupinách a energetických drahách. Teplo z bylin a účinné látky uvolňované z bylin pronikají hluboko do tkání, což přináší úlevu od bolesti a napětí. Vhodné je použít jeden do každé ruky a ve chvíli, kdy se ochladí vyměnit za další dva, které se právě nahřívají. Z ekonomických důvodů můžeme mít ale jen jeden pár a při jeho dohřívání využít další doplňující techniky, které ještě zmíním.

Nak terá místa rozhodně nezapomenout?

Na těle není sval, který by si terapii nezasloužil. Jsem zastáncem toho, že u masáže je zapotřebí věnovat se celému tělu. Někde můžeme více pečlivě, jinde třeba zrychlíme.

Záda a plocha lopatek, spolu se vzpřimovači je základ péče. Trapézové svaly až do vlasů si tepelnou terapii zaslouží a hlavně ocení také velmi rády. Dále pak lýtkové svaly a plosky nohou i rukou jsou velmi příjemným bonusem. Obzvláště u zimomřivějších klientů sklidíme velkou pochvalu. Jen dejme pozor na to, že na nohou se mohou vyskytovat různé „nepříjemnosti“ jako jsou mykózy, bradavice atd. A to pak tento měšec nepoužívejme dále po těle. Pro tuto techniku je nutno zvnát postup v rámci hygieny a ten pečlivě dodržovat.

K čemu je vhodná a kdy naopak ne?

Mimořádně účinná je pro:

  • Odstranění stresu a napětí – Teplo a aromaterapeutické vlastnosti bylin pomáhají uklidnit mysl a tělo. Spolu s uvolňující atmosférou masérny, vůní bylin, relaxační hudbou a klidem, se docílí účinku mnohem rychleji.
  • Léčbu svalových bolestí – Protizánětlivé a analgetické vlastnosti bylin spolu s teplem pomáhají zmírnit bolesti svalů a kloubů.
  • Zlepšení krevního oběhu – Masáž stimuluje krevní oběh, což přispívá k rychlejší regeneraci tkání. Spolu s tím ještě-
  • Detoxikace těla – Byliny jako tamarind a kurkuma mají detoxikační účinky, které pomáhají odstranit toxiny z těla. V podstatě vyšší teplota sama o sobě k detoxikaci dopomáhá. Ale když můžeme přidat další bonus, je to ku prospěchu věci. Čistější tělo pak lépe a spolehlivěji funguje.

Naopak technika není vhodná v následujících případech:

  • Akutní záněty a infekce – Teplo může zhoršit zánětlivé procesy a proto je zapotřebí klienta informovat o této skutečnosti. A i když má klient zánět jen lokálně, není moc ideální aplikovat tepelnou terapii jinde na těle.
  • Kožní problémy a alergie – Některé bylinky mohou způsobit alergickou reakci a proto je vhodné znát složení bylin, které mají pomáhat.
  • Těhotenství – Některé byliny mohou být kontraindikovány během těhotenství. Anebo jsou bylinky, které jsou pro těhotné vhodné jen k určitému stupni těhotenství..

Nevhodné bylinky pro budoucí matku jsou:

V prvním trimestru a ke konci těhotenství jsou to – aloe, anýz, bazalka, celer, divizna, hluchavka, pelyněk, petržel, lékořice, tymián, hřebíček, majoránka, sedmikráska, medvědice lékařská, šalvěj, máta, eukalyptus,  rozmarýn, svízel přítula, sporýš, blín černý bříza, hloh, kokožka pastuší tobolka, kostival, třezalka, podběl, kozlík lékařský, mateřídouška, vodilka, yzop a zázvor. Tyto bylinky způsobují zvýšené prokrven děložní svaloviny a nadměrně podporují prokvení tkání pánevních orgánů, nebo mají projímavé účinky. V malém množství nevadí, ale neměly bychom to s nimi přehánět.

Jak dlouho celý proces trvá?

Délka masáže se může lišit v závislosti na konkrétních potřebách klienta a na terapeutových postupech. Obvykle trvá mezi 60 a 90 minutami. Během této doby se měšce opakovaně nahřívají a aplikují na různé části těla, aby bylo dosaženo optimálního terapeutického účinku. Přičemž z chodidel pak nepřestupujeme se stejnými měšci znovu na zbytek těla.

Masáž je skutečným zážitkem pro tělo i duši. Kombinuje tradiční léčebné postupy, aromaterapii a tepelné účinky, čímž přináší komplexní úlevu a regeneraci. Pokud hledáme způsob, jak se zbavit stresu, bolesti a napětí, tato technika může být tím pravým řešením.

Při masáži je důležité komunikovat s klientem o vhodné teplotě. Pokud se teplota snižuje, je zapotřebí je znovu nechat nahřát. A ve chvíli, kdy se měšce nahřívají přikryjete klienta osuškou a masírujete například chodidla, nebo oblast hlavy, či dlaně. Rozhodně od klienta neodcházíme a nenecháváme ho o samotě. Tyto okamžiky, kdy je klient na lehátku sám mu důvěru ve naše schopnosti rozhodně nepřidá.

Klient má rád péči a pro tu si přišel k nám. Takže i kdybychom ho měli „jen vískat“ ve vlasech, udělejme to.

Doplňující techniky při aplikaci bylinných měšců

  1. péče o chodidla – v případě, že neznáte reflexní body, masírujte chodidla jak jste zvyklí z klasické masáže, můžete si vzít na dopomoc míček, nebo nahřátý lávový kámen a prohřívat chodidla.
  2. věnujte se dlaním – velmi příjemná součást masáže, kdy na dlaně  se velmi často zapomíná a díky správné péči o ně vyvýšíme naše služby do vesmíru. Klient mnohdy zjistí, že objevuje svalové skupiny, o kterých sám ani nevěděli a každý detail se počítá. Často klienti chtějí konkrétní techniku už kvůli daném detailu, který do toho zařadíme.
  3. hlava a svaly ve vlasech – svaly ve vlasové části hlavy bývají dost často zatuhlé. Lidé si pohyby ve vlasech velmi chválí a někdy jim připomínají příjemné zážitky z dětství. A i když to bolí, cítí úlevu na hlavě i svěžejší mysl. Napjaté svaly na lebce totiž mohou evokovat pocit, kdy máme hlavu jako v malé helmě. Svaly zatuhly z nepřirozené pozice hlavy – je skloněna, zakloněna, nebo předsunutá a také z toho důvodu, že středem prochází dráha močového měchýře a po stranách dráha žlučníku. A pokud tyto orgány nejsou „v dobré náladě“, může to ovlivnit svaly, na kterých dráha leží.
  • Reiki technika – je další doplňující bonus pro klienty. Kdy energetické působení dlaní, klid a relaxační hudba povýší zážitek zase o velký kus k luxusu.

Některé bylinné měšce využívají olej, kdy podporují kluznost po těle a změkčování svalů tlakem je tak zase jiná. Je zapotřebí si najít tu svoji obměnu, která vám vyhovuje a tu pak klientům nabízet. Rozhodně se nesnažte vyhovět každému. Bylo by to hezké, ale v podstatě to není možné. Každý máme rádi to své. Něco se nám dobře provádí a na to další nemůžeme být stoprocentní odborník. Já věřím, že každý si dokážeme najít to oblízené. Ať už jako klient, nebo jako masér.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.