Jak znovu najít energii v našich ledvinách

Celý článek si také můžete poslechnout zde

Podle Tradiční čínské medicíny, je energie našeho života schovaná v ledvinách. Vznikla našim zplozením a podle toho, v jaké „kondici“ byli naši rodiče v danou chvíli, můžeme odhadnout kolik energie máme my. Celý život ji čerpáme a když ji plně využijeme, život z pravidla končí.

Někdo je energií obdařen více, na jiných se šetřilo. Svoji roli hraje věk rodičů, zdravotní stav, počet těhotenství, momentální emoční ladění rodičů, jejich výživa atd.

My s našim „baťůžkem“ potom jdeme životem a různě svoji energii vyčerpáváme. Chlad, ponocování a jednotvárná až fastfoodová strava mají ten efekt, že se ledviny vyčerpávají více.

Proto někteří z nás hůře zvládají pracovat ve třísměnném provozu, nevyhledávají práci v chladu, nebo v zimních měsících se těžko prohřívají. Toto je vždy individuální.

Oslabení ledvin se projevuje několika směry a u každého z nás to může být v jiných kombinacích.

Jen tak pro představu je to asi takto:

Když strom má méně závlahy, žloutnou mu nejprve ty nejvzdálenější listy a pak opadávají. Když nedojde k přísunu vody, žloutnutí listů se přibližuje více ke kmeni, až uschne strom celý

Naše listy jsou v tomto případě vlasy. Takže nám mohou vlasy padat. Ženy toto často řeší po porodu. Kdy tělo 9 měsíců dávalo to nejlepší ze sebe do plodu a porodem oslabení vyvrcholilo. Spoustu živin se pak dlouhodobě předává do mléka a to je jedna z příčin, proč vlasy padají. Obdobně je to při chemoterapiích. Tělo je velmi oslabeno „chemií“, která má za úkol v první řadě zničit zárodky bujení.

Do této teorie nezapadá dědičná lysina. Mnohdy jsou tito pánové v pokročilém věku velmi vitální.

Někteří z nás mají hůře prokrvené prsty na rukou i nohou. Jen se trošku ochladí a už konečky prstů bělají. Je to také známka stavu ledvin. Tělo se snaží zaopatřit energií to nejvíce důležité (orgány v trupu a hlavu). Prsty jsou již daleko a navíc nejsou tak důležité, jako například srdce, nebo plíce.

Oslabení ledvin, má vliv na jejich prochlazení a tím jde močový měchýř do zánětu. V TČM jsou totiž ledviny a močový měchýř v jedné bublině, jako třeba žloutek a bílek ve skořápce. Když je vše ideální, tak se tyto dva – na sobě závislé orgány „domluví“ a spolupracují. Pokud jeden se začne zvětšovat, druhý bude utlačovaný. Když jeden „mrzne“, druhý „hoří“. Vlastně první vezme pohodu tomu druhému na jeho úkor.

Když jsme jako holky byly mladé, rodiče a učitelé nám neustále připomínali: „obleč se“, nebo „vezmi si košilku“, „neseď na studeném, nachladíš si vaječníky“… Zadek a záda (ledviny), kteří se nám prochladly, se během několika dní přehouply z chladu do zánětu. A nejčastěji močového měchýře. Proto při prochlazení je NUTNÉ vrátit tělu teplo dřív, než půjdete spát. Podle TČM je to do půlnoci. 

V praxi to může vypadat následovně: když budete pracovat venku ve větru, sychravém a mrazivém počasí, tak pravděpodobně prochladnete od noh, nebo jakkoliv budete cítit, že jste promrzlí na kost, nebude vám stačit deka u televize. Protože ikdyž si už zahřejete prsty, teplo vám nebude.

Bude to chtít něco ostřejšího

Nejlepší volbou bude horká vana, sauna, sprcha, kyblík s horkou vodou, velká dávka horkého čaje, grog… Zkrátka vrátit tělu všechno teplo, ze kterého se vydalo.

Velmi vhodné je po tomto prohřátí (na udržení svěžesti ledvin) provádět prohřívání lokálně. Tedy mít termofor, rašelinu, nebo jiné hřejivé deky a pytlíčky v chladnějších dnech na bedrech. Vaše ledviny vám také poděkují za moxu. To je speciální tyčinka z pelyňku určená k pomalému hoření, aby rozpáleným uhlíkem mohla prohřívat konkrétní části těla.

Prohřívání ledvin moxou je velmi prospěšná věc. Sám si člověk takto nepomůže, to by se mohl popálit. Ale pokud někoho přemluvíte, nebo si budete prohřívat ledviny přes reflexní plosku na noze, ledviny to ocení a mnohdy se to projeví na pocitu svěžesti a tepla v těle.

Otužování s rozumem

Obdobně to funguje i u otužování. Správní otužilci, kteří trénovali plavání ve studené vodě, vždy po tomto extrémním zážitku vrátí tělu teplo u ohně, nebo třeba ve vyhřáté místnosti. Protože když budeme pořád brát, časem nebude kde brát.

Výživa pro ledviny

Vhodnou stravou ledvinám můžete také velmi prospět. Ledviny svým tvarem připomínají fazole. A právě tyto fazole jsou v konzumaci velmi prospěšné. Obzvláště fazole MUNGO- malé drobné fazolky, které když necháte cca 3 hodiny ve vodě, pak vyměníte vodu a vše vylejete na talířek s plátnem. Plátno nasaje vodu a bude udržovat vlhké prostředí pro klíčení semínka. 3x denně budete talířek kontrolovat a podle potřeby vodu přilejete, v ideálním případě 2x denně propláchnete čistou vodou.

Druhý den už uvidíte, jak vylézají první klíčky, a to je ten správný čas pro konzumaci. Fazolky budou měkké a svojí chutí připomínají čerstvý hrášek ze zahrádky.

Na výživu ledvin také účinně funguje Cordyceps. Což je Čínská houba, kterou rád využíval Čínský císař a setnul hlavu každému, kdo ji chtěl užívat také.

Na českém trhu máme několik rostlinek, které nám na vyčištění ledvin a močových cest také dobře fungují. Mezi těmi hlavními je Zlatobýl, Vřes obecný, kořen Pampelišky, Černý rybíz, Lichořeřišnice, nebo Brusinka.

Při péči o tělo se mi velmi dobře osvědčila komplexní péče. Nejde o to orgány jen posílit. V první řadě je potřebujeme očistit. Tak jako starší dům nepomůže vymalovat a myslet si, že je ideální k bydlení. Je potřeba jít od základu. Zkontrolovat odpady, střechu, izolace… a až opravíme možné počátky vniknutí vlhkosti, teprve pak můžeme věřit tomu, že dům bude suchý a připravený k nastěhovaní.

Očista těla

Můžeme využít několik způsobů a na každý orgán se mi osvědčilo něco jiného. Takže je potřeba zkoušet, hledat to správné pro sebe a nevzdávat to!

  1. Bylinné kapky ze směsí bylin: na internetu je celá řada Českých i zahraničních firem, které nabízí směsi pro různé užití. Stačí si vybrat svoji oblíbenou, nebo jinak sympatickou firmu.
  2. Bylinné čaje: někdy zapůsobí jen jedna bylina a udělá větší parádu, než celá lékárna. Ale najít ji není na první pokus. Na ledviny bych volila raději kombinaci. Ale třeba na slinivku a slezinu mi zabraly obyčejné lístky z borůvky.
  3. Mentální očista: zní to poměrně netradičně, ale konkrétně mně a některým klientům v mojí masérně to pomohlo ulevit konkrétním orgánům od přebytečných nečistot. Znáte ten díl večerníčku o Machovi a Šebestové, jak se zmenšili a spolužákovi vlezli do krku a čistili mu mandle od angíny? Takto podobně můžete čistit jednotlivé svoje orgány. Můžete si představit, jak jsou znečištěné a jak pomocí houbičky, vody a mýdla dokážete perfektně umýt váš upracovaný orgán. Na vaši očistu si můžete vzít jakékoliv náčiní, které vás právě napadne. Na každý orgán, nebo momentální práci můžete mít jiné náčiní. Po konkrétní práci je důležité našemu orgánu poděkovat za službu, kterou dennodenně vykonává a být na něj vlídný. Se zlou se nikam nedostaneme.
  4. Tělové svíce – je to další způsob prohřívání, který spolu s předáním tepla ještě pomáhá zvyšovat prokrvování a s dopomocí komínového efektu vytahuje z těla škodliviny ven. Vy sami si je na ledviny dát můžete jen v zástupném efektu, to je na plosce nohy. Ta je středem chodidla nad patou. Nebo můžete poprosit někoho druhého, aby vám svíce na ledvinách držel. Při správné aplikaci svící cítíte jen příjemné teplo, nic víc. Pokud bude docházet k jakkoliv nepříjemnému zhoršení bolesti, tak nemá smysl v tomto postupu pokračovat. Patrně teplo není to pravé, co konkrétní místo potřebuje (třeba tam dochází k zánětu a tím by se to vše ještě zhoršilo). Svíci je zapotřebí nechat vypálit celou a hlavně dodržovat zásady bezpečnosti, protože pracujete s otevřeným ohněm.

Jak si zkontrolovat stav ledvin

Když si pomačkáte reflexní plosku ledviny na svém chodidle (nad patou ve středu chodidla), nebo na meridiánu ledvin (na lýtku a stehnu v místě vnitřního švu kalhot), budete mít okamžitou odezvu vašeho těla, v jakém stavu máte ledviny. Citlivost těchto míst je okamžitým ukazatelem. V létě, nebo při odpočinku může být méně citlivá, než například v zimě, při vyčerpání, nebo při viróze.

Naše tělo je jedna malá věda, ale pokud se v něm naučíme číst a hlavně ho poslouchat, půjde nám naproti. Tělo nás velmi často varuje zavčas. Hlásí se poměrně často v podobě únavy, bolesti hlavy a nespokojené nálady. Pokud my toto hlášení nerespektujeme, nebo ho umlčíme lékem od bolesti, tak později se utišit nenechá. Zakřičí tak, že už MUSÍTE poslechnout. A to většinou nebývá příjemné, ani krátké zastavení.  Ale berte to tak, že vaše tělo je moudré a nenechá vás sedřít se z kůže.

Varuje vás a chrání před sebe destrukcí.

Poslouchejte ho, budete vítěz!

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.