Bolavé rameno – kde je asi příčina?

V posledních dnech mě navštěvují klienti se stížností, že nemohou dostatečně volně a pohodlně používat ramena. Některé bolí i v klidu a oni už nevědí, jak si svoje paže uložit, aby cítili klid. Někdy jejich příběh začíná vykloubením, pádem, nebo větším úrazem a jindy sami ani pořádně nevědí, jak se to mohlo stát a proč je jejich rameno nebo i obě ramena citlivé.

Zvláštnosti ramenního kloubu

Pokud nebudeme brát v úvahu nevratné změny, jako jsou vážné úrazy, artróza a revma, zkouším vše vždy jemně napravit působením na svaly, snažím se je povolit, prokrvit a tím jemně rozhýbat.

Jako pomocnou „kontrolku“ používám reflexní plosku na chodidle. Ta se nachází na kloubu malíku v záprstí. Je zcela na venkovní hraně, a pokud je toto místo citlivé, můžeme se domnívat, že je „zasažen“ ještě i kloub, tedy nejen svaly, ale i kost (podle mých zkušeností toto funguje i na koleni, jakmile jsou porušené vazy, kontrolka nebývá citlivá, ale když jsou změny na kloubu, kontrolka se hlásí).

Rameno, jakožto jediný kloub, který je schopen zvládat rotaci v úhlu 360°, je tímto bonusem v pohybu o to větším oříškem pro lékaře. Když třeba jeden sval „vypadne“, můžeme jakoby oklikou ramenný kloub používat například tak, že zvedneme celou paži v jiném směru.

Ošetření ze všech stran

Když řeším ramena, klient v mojí masérně leží na břiše i na zádech, snažím se ošetřit toto místo ze všech stran. A když říkám ze všech, tak vždy si vezmu celou klientovu paži a rozpažuji, předpažuji, vzpažuji a jeho svaly ošetřuji v různých polohách a zatíženích.

Často se totiž stane, že v klidu klienta masáž ramenních svalů nebolí, ale jakmile svaly zatíží změnou polohy, bolest se ozve. A moji klienti mě navštěvují právě proto, aby se jim ulevilo.

Takže spolu hledáme a řešíme, vždy tak, aby to bylo účinné. Sice nějakou bolest sem tam vytvořím, ale ne do takové míry, aby se to nedalo vydržet. Neustále se ptám, zda je to v pohodě a dávám jim prostor pro rozdýchání nepříjemností, které jim svým působením vytvářím.

Jemně, ale účinně

Při povolení ramenních svalů, které se zkrátili jako reakce na rychlý pohyb (vymknutí, rychlé mávnutí při uklouznutí) se mi velmi osvědčila Bowenova technika. Skvěle funguje i na tzv. zmrzlé rameno, nebo na mravenčení v prstech projevující se v noci.

Mravenčení v prstech je samostatná a rozsáhlá kapitola, docela často vzniká právě z unavených, přetěžovaných a málo prokrvovaných svalů na rameni, lopatce a pod lopatkou. Klienti se často domnívají, že potřebují lékařský zákrok na ošetření karpálního tunelu, ale když ode mě odcházejí, cítí úlevu a při dalších návštěvách mi hlásí, že prsty přestaly mravenčit.

Na téma rameno své kolegy vzdělávám neustále, například i formou výukového videa, protože tahle obtíž se řeší opravdu často.

Rameno psychosomaticky

V případě, že masáž nefunguje a klienti stále pociťují nepříjemné stavy v kloubu, pomáhám jim zamyslet se nad jejich životní situací. Ramena jsou totiž z hlediska psychosomatiky odrazem našeho života ve smyslu radosti, povinností a úkolů.

Ne nadarmo se říká: Naložil si příliš na svoje ramena. I já jsem to na svých ramenou pocítila. Naprosto bez varování mě začaly bolet a bylo to tím, že se nám v rodině razantně změnilo přerozdělování povinností a já byla „vybrána“ jako ta, která to unese.

Ještě můžeme rozdělit naše ramena na pravé a levé, neboli ženskou a mužskou stranu. Kdysi mě navštívila klientka s bolestí pravého ramene a jakási léčitelka jí řekla, že jí tam sedí nevděčná dcera. Její dcera přijela na víkend domů, nabalila si potraviny a vše potřebné, doma nepomohla a zase odjela do školy. Den za dnem to maminku trápilo, až se to odrazilo v ramenou.

Na psychosomatiku je vícero názorů, jestli je pravá mužská a levá ženská energie ve vašem těle, nebo pohled podle tzv. Germánské nové medicíny na emoční konflikty a odraz na lidském těle apod. Každý může věřit, čemu chce a někdy mám takové zkušenosti, že se cesty jednotlivých léčitelských směrů rozcházejí.

Vždy říkám svým klientům, zachovejte si zdravý rozum, buďte v klidu a řešení k vám přijde. A třeba na to časem přijdete vy, nebo vás to někam, k někomu nebo něčemu nasměruje. Základem je věřit, umět se uklidnit, naslouchat svému tělu i duši a hlavně to nevzdávat! Někdy i to samotné hledání vás může v životě nasměrovat velmi zajímavě.

Mě samotnou život neustále zkouší a přináší mi nové výzvy a zážitky. Díky tomu jsem tam, kde jsem a naučila jsem se za každou zkušenost děkovat, i když je třeba nepříjemná. Kdyby totiž nepřišla, přešlapovala bych stále na stejném místě. Nechci říci na mrtvém bodě, ale změna mi pomáhá poznávat, zažívat, chápat a tříbit si myšlenky.

Pamatujte, v životě nás nepotká nic, co bychom nezvládli. A když s touto myšlenkou budete denně vstávat, lépe se vám budou přijímat změny, výzvy a život bude zajímavější.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.