Hot stones, neboli masáž lávovými kameny

Tato technika nabízí řadu výhod pro tělo i mysl. Můžeme při ní praktikovat tradiční i speciální masážní techniky s použitím horkých lávových kamenů, které jsou umístěny na klíčových bodech na těle, nebo jsou používány přímo k masáži po ploše zad, paží i dolních končetin. Masér je při této technice drží ve svých dlaních a s jejich pomocí projíždí konkrétní svalové skupiny. Prohřívá je a také jemným tlakem změkčuje.

Jako zásadní věc, při provádění masáže je více než důležité dbát na to, abychom s nimi „nepřeskakovali“ přes kosti. Někteří štíhlí klienti mají například více výrazné lopatky a ty pak mohou při přejíždění kameny jaksi překážet. Stejně tak by to mohlo být se žebry. Proto na toto u svého štíhlého klienta opravdu myslete a vyvarujte se tlaku v těchto místech.

K tomu, abychom mohli tuto techniku praktikovat, potřebujeme speciální nerosty, vyrobené pro tento účel. Obvykle se používají hladké, z bazaltu. Bazalt je speciálně zahlazený vulkanický kámen černé barvy, který dobře udržuje teplo a je ideální pro tento typ masáže. K technice je možno využívat přibližně 8 velikostí, od velkých 10 cm až po maličké o velikosti mince. Díky své jedinečné velikosti má každý své využití a také jinak dlouho teplo drží. Ty velké jsou vhodné na bedra a hýždě, střední do dlaní a na vzpřimovače a páteř. Ty o velikosti mince jsou příjemné na obličej a na prohřátí dutin v zimních měsících.

Protože právě rýma a ucpání obličejových dutin je poměrně častou záležitostí, která klienty trápí.

Příjemnou službu s nimi vytvoříte i na dekoltu. Nerosty jsou obvykle předehřívány ve vodní lázni na teplotu mezi 50- 60 a stupni Celsia. K  provedení masáže hot stones potřebujete ještě několik věcí:

  • Zdroj tepla: Aby zůstaly teplé, jsou obvykle předehřívány ve speciálním ohřívači, který svým termostatem udržuje konstantní teplotu. Tento ohřívač je potřebný pro jejich udržení ve správné teplotě po celou dobu masáže. Masér tak může kameny libovolně měnit, ohřívat vychladlé a mít vždy připravené teplé. Pro samotné vyndávání budete potřebovat nejlépe perforovanou plastovou lžíci, aby bylo vyjmutí z vodní lázně bezpečné a bez přebytečné vody.

Hrnec na jejich ohřev vypadá tak, že máme jednu nádobu většinou s vnitřní teflonovou úpravou a smaltem z venku. V ní se ve vodní lázni vše ohřívá a tuto nádobu pak vkládáme do samotného hrnce, který má také pro přenos teploty malé množství vody. Hrnec má ve svém těle zabudovanou topnou spirálu a termostat, který hlídá správné prohřátí vody a tedy i předmětů v něm.

  • Ručníky a prostěradla: K ochraně kůže klienta a k zachycení přebytečného tepla, je důležité mít po ruce dostatek ručníků a nebo prostěradel. Jestliže jsou příliš horké a chceme je klást na tělo, je lepší využít jako mezivrstvu ručník nebo plátno, aby se předešlo přímému kontaktu s horkým kamenem a tedy k možnému vzniku popálení.
  • Masážní olej: Pro snazší klouzání po kůži a zvýšení relaxačního účinku masáže se používá masážní olej. Ten můžete mít klasický, jako máte pro sportovní masáže, nebo i s příměsí aromat. Nerosty pod vlivem oleje nijak nedegradují, takže pokud je pak správně omyjete, není v tomto směru žádné omezení. Navíc olej také pomáhá hydratovat pokožku, což je pro klienta přidaná hodnota.
  • Znalosti a školení: masér by měl mít pro tuto činnost speciální znalosti nejen v technikách masáže horkými kameny, ale také v bezpečnostních postupech, aby předešel popáleninám nebo jiným úrazům. Proto jestli se vám tato možnost, přidat techniku do svého seznamu praktik líbí, určitě navštivte patřičné kurzy, aby vaši klienti měli co nejvyšší zážitek z návštěvy u vás a s oblibou se k vám vraceli. Mysleme ještě na to, že přidání každé techniky do seznamu vámi prováděných, je zapotřebí zanést do Provozního řádu, který vám schvaluje vámi příslušná hygienická stanice. Obzváště ty techniky, u kterých je zapotřebí využívat dalších pomůcek, na něž se vztahují hygienická pravidla.
  • Desinfekce: Z důvodů přenosu nežádoucích infekcí a hygieny komplexně, je důležité mít k dispozici prostředky na čištění a desinfekci použitých pomůcek po každé masáži. Masáž je oblíbená pro své hluboké relaxační a terapeutické účinky. Takže správná příprava a použití vhodných materiálů zvyšuje bezpečnost a efektivitu techniky.

Hlavní výhody techniky:

  • Úleva od bolesti: Teplo může pomoci uvolnit napětí ve svalstvu a snížit bolest, zejména v oblastech jako jsou záda, krk a ramena.
  • Relaxace a snížení stresu: Teplo spolu s masážními technikami poskytuje hlubokou relaxaci, která může pomoci snížit úroveň stresu a úzkosti.
  • Zlepšení cirkulace: Zvyšuje se průtok krve do oblastí, kde jsou aplikovány. To může pomoci zlepšit cirkulaci a podpořit rychlejší hojení svalů a tkání.
  • Detoxikace: Zlepšená cirkulace také podporuje odstraňování toxinů z těla, což může přispět k celkovému pocitu pohody.
  • Flexibilita: Masáž může pomoci zvýšit rozsah pohybu a flexibilitu tím, že uvolňuje a zahřívá svaly, což usnadňuje jejich celkovou vláčnost.
  • Lepší spánek: Díky hluboké relaxaci, kterou masáž poskytuje, mnoho lidí zaznamenává lepší kvalitu spánku po terapii.
  • Podpora imunitního systému: Vlivem detoxikačních účinků a snížení stresu, které masáž přináší, může dojít k posílení imunitního systému.
  • Emoční uvolnění: Pro některé jedince může masáž poskytnout emoční uvolnění a pomoci při zpracování emocionálních bloků nebo stresu.


Opatrnost je nutná i na straně maséra,

protože Hot stones mohou být někdy opravdu horké a proto je zapotřebí dodržovat správné postupy. Tedy mít je správně ohřáté. Neboť pokud je masér nedodržuje, může klienta popálit. Správná teplota a technika aplikace jsou klíčové k minimalizaci tohoto rizika. Proto i když nastavujeme teplotu na ohřívači, je dobré si ji ještě zkontrolovat externím teploměrem a kameny před samotným uložením na klienta vložit do svých dlaní.

Ráda je vkládám i do dlaní klientům, aby se obzvláště v zimě prohřáli a seznámili se s jejich příjemným účinkem. Dlaně a zejména ty ženské, prochladlé jsou velmi vnímavé a opravdu tento detail ocení.

Je důležité mít na paměti, že zatímco masáž nabízí mnoho výhod, nemusí být vhodná pro každého, nebo na každou část těla. Lidé s určitými zdravotními stavy, jako je vysoký krevní tlak, diabetes, srdeční onemocnění, těhotenství, nebo otevřené rány a kožní onemocnění, by měli s lékařem konzultovat svůj záměr a domluvit se o vhodnosti podstoupit tuto techniku.

Kdysi se mi jeden můj klient svěřil, že před pár lety zkoušel tuto techniku a že už ji víc nechce. Že mu „nesedlo“ přiložení kamenů v oblasti lopatek. Cítil, že ho doslova pálí kůže a na kostech ho to nepříjemně bolelo. Druhou šanci už technice nedal a i když jsem mu nabídla jen zkoušku, první zkušenost ho odradila natolik, že mu to stačilo. To proto, že dotyčný měl citlivou kůži, nebo na něj byly příliš horké a prohřátí přímo na kost se mu znelíbilo. Každý máme totiž jinak rozdílnou komfortní teplotu těla. Někdo se rád otužuje a jiný se vyhřívá v sauně, nebo na slunci. Vezměte si třeba ten rozdíl, jak má kdo rád teplou vodu ve vaně. A kolik minut je v ní ochoten zůstat.

Od toho se také bude odvíjet teplota našich kamenů, která někomu přijde málo a jinému to může být až nepříjemně moc. Proto je potřeba se ptát a spolupracovat. Často klienti sami o svém nepohodlí nepoví. Stydí se, nebo si nemyslí, že ozvat se, není až tak důležité. Ale já jim říkám, že na tom vůbec nic špatného není. Potřebuji, aby jim návštěva u mě byla příjemná a aby jim pomohla. V opačném případě to bude zbytečně ztracený čas.

Mnohý masér může vnímat jejich používání jako omezení, protože samotné přiložení na určité části těla ho omezuje v tom, co po dobu nahřívání může vykonávat.

Proto je více než vhodné znát další techniky, které právě k této technice můžeme přiřadit.

Ať už jde o akupresuru na meridiánech, reflexologii dlaní i chodidel, indickou masáž hlavy, kdy jemnými hmaty docílíme maximální úlevy na hlavě, šíji a ramenech, můžeme techniku doplnit o aromaterapii – která vhodným výběrem může jen umocnit celkovou relaxaci a pohodu klienta, reiki, nebo třeba doplnění o křišťály a drahé kameny.

Každou z těchto technik by měl masér znát a ovládat. Aby docílil žádaného efektu a klientovi neublížil.

Náklady a příprava: Příprava na masáž vyžaduje více času a zdrojů, včetně nákupu speciálního vybavení a ohřívačů. To může zvýšit náklady na tuto službu jak pro terapeuty, tak pro klienty.

Pro správné, bezpečné a efektivní provádění masáže je více než důležité absolvovat speciální kurz k této technice. Maséři bez odpovídajících informací totiž mohou nevědomky způsobit újmu svým klientům. Přestože masáž může nabídnout hlubokou relaxaci a úlevu od napětí, je důležité pečlivě zvážit všechny možné nevýhody a poradit se o svých zdravotních omezeních s proškoleným odborníkem před zahájením této terapie.

Každá technika má svoje specifika, příznivce i odpůrce. A i zde platí, že když jeden dělá totéž, není to totéž a odsuzovat něco jen proto, že máte špatnou zkušenost například pro neodbornou manipulaci neznamená, že jiný to neumí lépe.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.