Co potřebujete vědět ke zřízení svojí první masérny?

Hned po tom, co máte základní kurz a nějaký menší okruh vlastní klientely pro  rozjezd, je důležité popřemýšlet nad tím: kde vaše provozovna bude.

Zda máte svoje bydliště ve velkém, nebo menším městě. I vesnice má svoje kouzlo a masérna se dá zařídit i tam. Pokud to není vesnice, kde jak se říká „dávají lišky dobrou noc“ a cesta do ní není ta samá tam a zpět, tak si vás klienti s oblibou najdou.

Já jsem svědkem toho, že klienti si svého maséra, pokud dělá dobrou službu, vždy najdou a rádi si za ním dojedou třeba i hodinu cesty. Když ta služba stojí za to, tak jsou k tomu ochotní. Lidé jsou všeobecně hodně ochotni ocenit kvalitní služby. A když zjistí, že cena byla nad míru toho, co dostali, už je podruhé neuvidíte. Takže šperkujte dovednosti, získávejte informace a teprve až máte stálejší klientelu, můžete zvyšovat cenu. Ale o tom si ještě povíme.

Velká města mají jednu velkou nevýhodu a to je konkurence na každém rohu. Tím, jak je velký počet lidí na m2, tak vznik něčeho nového se jakoby vytratí v mase novinek a vy můžete zůstat zapomenuti. A to nikdo z nás nechce. Obzvláště v oblasti masérství je nutnost mít osobní referenci, a to ještě od někoho, komu vaši klienti věří a znají ho, aby se vám klientela rozšiřovala.

U nás na vesnici byly moje začátky mnohem jednodušší. Hlas lidu velmi rychle donesl, že tu vznikla nová služba masáže a ze zvědavosti mě občané navštěvovali a svěřovali mi svoje bolístky. Je to na jednu stranu takové břemeno, kdy se ode mě očekává, že svoji práci budu dělat nad rámec dobře. Protože se všichni známe a nechceme se na sebe po ulici mračit. Já to ale neberu jako zátěž, nedělá mi sebemenší obtíže učit se novému a snažit se přicházet věcem na kloub. A obzvláště v masérně se snažím dělat svoji práci jak nejlépe umím. Proto jsem si také vysloužila pověst pečlivé a mnozí za mnou chodí už jen proto, že slyší chválu od sousedů a něco ke zdokonalení na svém těle už pak najdou. Na mém úspěchu mají velký podíl klienti, kteří se mi snaží napovídat a spolu semnu chtějí přijít jejich bolesti na kloub. Komunikujeme spolu, aby mi pomohli pochopit a uchopit ten správný sval a zapůsobit na něj pro jejich klid. Takže říkávali: dělej si semnu co chceš 😊.

Úřady

Tato nezbytná součást vašeho nového projektu je nutná respektovat. K tomu, aby mohla být vaše provozovna oficiální, potřebujete splnit požadavky hygieny, stavebního úřadu a vyjádření hasičů.

Hygiena

Hned poté, co si vyberete svoje prostory k masážím potřebujete navštívit místní hygienu. Bude to Krajská hygienická stanice KHS, nebo okresní hygienická stanice OHS (podle toho, jak velké město je vaše spádové). A tam navštívíte Odbor obecné a komunální hygieny, kde oslovíte jednoho ze zaměstnanců a sdělíte mu svůj požadavek, že si potřebuje zřídit svoji masérnu a potřebujete vědět, co vše k tomu je nuté splnit, aby vám potvrdili provoz.

Oni by vám měli dát Vzor Provozního řádu, který si podle svých potřeb upravíte k vašemu provozu. Je to takový přehled důležitých součástí, na které je potřeba myslet a které jsou pro hygienu důležité. Součástí toho je třeba, jaké budete používat desinfekční prostředky pro hygienu předmětů, povrchů a svých rukou. Kde ukládáte špinavé a kde čisté prádlo. Kde se převlékáte a kam své civilní prádlo odkládáte. Jak jsou řešeny toalety pro vás a pro zákazníky atd. Nedílnou součástí řádu je i výčet technik, které budete provádět. Jaké máte k tomu pomůcky, jak je uchováváte a jak je hygienicky po klientovi čistíte.

Důležité je, že když si doplníte vzdělání a budete chtít nějakou konkrétní techniku praktikovat- měla by být v provozním řádu sepsaná. Obzvláště, když je vázaná na pomůcky, které se dotýkají kůže zákazníka.

Vy Provozní řád sepíšete a zašlete třeba i e-mailem, oni ho zkontrolují, orazítkují a pak ho vzájemně podepíšete. Oba máte jednu kopii a vy tu svoji máte v provozovně k nahlédnutí, kdyby přišli ke kontrole. 

Provozní řád potřebujete mít i v případě, že jste mobilní masér. Máte zkrátka jen jeho jinou úpravu. Je to provozní řád pro mobilního maséra. Ale také tam sepisujete, jak zacházíte s použitým prostěradlem, kde máte čisté, jak uchováváte pomůcky, jak je čistíte atd.

Stavební úřad

Stavební úřad je další z náležitostí, kterou je potřeba zařídit. To ale není tolik úkol váš, jako nutnost majitele nemovitosti. Ten potřebuje změnit účel užívání daného prostoru v budově, která byla dříve třeba jen kancelář a na stavebním úřadě se v jednotlivých dokumentech a náčrtcích poznačí, že místnost je už užívána k jiným účelům.

Hasičský záchranný sbor

Se změnou užívání souvisí i vyjádření od hasičů, kteří vám potvrdí, že únikové cesty jsou v souladu s bezpečností a že z jejich hlediska je vše, jak má být.

Toto jsou požadavky zákonů České Republiky, které je nutno respektovat k tomu, aby zřízení masérny bylo v souladu. A každý masér má mít svůj vlastní provozní řád, takže pokud budete masírovat u někoho, kdo má dlouho svoji masérnu, měli byste mít svůj vlastní provozní řád, který je sepsaný přímo na vaši osobu, vaše techniky a pomůcky.

Živnost

K samotnému výkonu masáže potřebujete živnostenský list- tedy absolvovat rekvalifikační kurz pro sportovní a rekondiční masáže, a na základě toho vám živnostenský úřad za správní poplatek 1000Kč tento list vystaví. (pokud už ŽL máte, připsání další položky je za 500Kč)

Až máte tento list, můžete oficiálně podnikat. Pokud se rozhodnete podnikat, můžete to mít jako svoji hlavní činnost a to jste povinni platit si zdravotní a sociální pojištění. Když s masážemi začínáte a nemáte ještě plnou klientelu, můžete to mít jako vedlejší činnost a zdravotní a sociální pojištění za vás platí zaměstnavatel. Takže je to takové bezpečné prostředí pro váš začátek, kdy si osaháváte, zda vás to bude bavit a jak budete masáže zvládat. Stejně tak to platí i v případě, že jste na rodičovské dovolené. Maximálně do 4 let věku dítěte za vás zdravotní a sociální pojištění platí stát. Takže jestliže zabezpečíte péči o dítě nějakou druhou osobou, můžete masírovat a přitom pobírat rodičovské příspěvky. V případě, že jste vedeni na ÚP – nemáte možnost zkoušet si – jestli vám to půjde, bude vás to bavit atd. To jen v případě, že by vás chtěl někdo zaměstnat třeba na Dohodu o provedení práce. Ale pokud pobíráte výhody ÚP, sami nemůžete mít Živnost. To jsou dva protipóly.

Finanční úřad

Ten kontroluje, zda máte svoji provozovnu označenou – Jestli u vchodu máte své jméno, kontakt na vás, IČ, telefon a čas, kdy vás klienti v provozovně najdou. Stejně tak je nutné mít ceník pro klienty k nahlédnutí – nejlépe u vchodu a každému klientovi za provedenou službu vystavit paragon. Ty pak předkládáte do účetnicví.

Získání klientely

Bez klientů to zkrátka nejde a můžete umět svoji profesi sebelíp, ale když o vás nikdo neví, tak ani neví, že vás mají hledat.

K tomu, aby se o mě vědělo jsem využívala letáčky s výčtem technik a toho, co umím vyřešit. To je základ: co umíte vyřešit. Protože někteří lidé dostanou doporučenou techniku, ale někteří si pod ní neumí nic představit. Zato ale když napíšete, pomůžu vám s bolestí hlavy, tak to je už jasné, co umíte.

Dárkové poukazy

Ty byly a jsou mým velkým pomocníkem i dnes. Dříve jsem je rozdávala pro lidi ve svém okolí, jako protislužbu. Takže ho dostal řemeslník za drobnou opravu střechy – nic nechtěl a tak dostal alespoň poukázku. Dostaly je i zaměstnanci ZŠ a MŠ, kam chodí naše děti. A pak už to bylo o hlasu lidu, který si na základě pozitivních zkušeností řekl co umím a nasměroval klienty ke mně. Zdarma jsem namasírovala opravdu hodně lidí, ale nelituji toho. Díky těmto ochotníkům jsem se obrovsky posunula a pochopila velkou část toho, co vím dnes.

Vy nemusíte masírovat zdarma, když budete čerpat informace z mých eBooků a výukových videí a budete mít na kom trénovat, vše si rychleji osvojíte a brzy budete mistrem své profese. Ale pamatujte, že praxe dělá mistra mistrem a bez trénování to nepůjde.

Určení si ceny

Umět se adekvátně ohodnotit může být pro mnohé těžký úkol. Zakládá se ale na získaných zkušenostech a pochopení, že pokud umím něco vyřešit, tak jsem správně tam, kde jsem a můžete si pak říci částku minimálně stejnou, jako je pro vaši oblast obvyklá. Postupně se získáváním klientely a tím, jak si budete ve své profesi jistí, můžete zdražovat. Ale tento krok neuspěchejte. Určitě se nesnažte získávat klienty tím, že budete levní, nebo budete své služby nabízet formou slev na internetu. To pak získáte takové klienty, kteří si nebudu vážit vašeho umění. Ale budou rádi za cenu a podobně laděné klienty vám budou doporučovat. To je pak začarovaný kruh.

Začněte tedy tím, že si uděláte průzkum vašeho okolí, nabídek služeb a cen. Spočítejte si průměr a takovou cenu také chtějte za své služby.

Benefity pro klienty

K tomu, dávat za svoji stanovenou cenu adekvátní služby, vám mohou dopomoci informace, které jsou ve článku na blogu s názvem Jak znásobit zážitek klienta při masáži.

Mě samotné některé z rad dobře slouží, jiné jsou od našich masérských kolegů a slouží jim. Je vhodné si najít to svoje a klientům to dopřát. Vyzdvihne to vaše služby o level výše a pak vy, ani klient nebudete mít pocit, že jste drazí.

Vybavení

Na masáž lidé často chodí za odpočinkem. Pocit úlevy, který jim svými doteky dopřejete je vhodné násobit klidem, útulností a přívětivostí vaší provozovny. Proto na volbu nábytku, dekorací a jednotlivých ladících prvků si opravdu dejte záležet a hlavně se snažte, ať je vždy vše pečlivě uklizené a čisté. Nejen pro kontrolu od hygieny, ale hlavně pro příjemný pocit vašich klientů. Ti jsou tam denně a oni jsou vaší úspěšnou a chodící reklamou.

Mnoho dalších tipů k zařízení a vybavení masérny, k poslechu hudby, sebevzdělávání a inspiraci ke konverzacím s klienty jsem shrnula do eBooku Moje první masérna. V něm je vše ucelené a ještě v němu získáte přehled o vhodných olejích pro masáž a doplňkových éterických olejích – kdy které můžete použít a které naopak pro určité jedince raději nepoužívat vůbec.

Pro mě je tato práce obrovsky přínosná a bude mi potěšením, když svoji radost najdete i vy.

Jsem masérka tělem i duší, pro tělo i duši. Pomáhám lidem vrátit jim jejich pohyb bez omezení a bolesti, aby mohli pracovat, sportovat a žít tak, jak byli zvyklí. Více o mě se dočtete zde >>

Hledáte více? Podívejte se na 

další e-booky, které jsem napsala

Manuál maséra profíka
Eva Kupilíková

eBook, který může změnit vaši masérskou praxi.

Masér v lékárničce pro celou rodinu
Eva Kupilíková

eBook, který Vám ukáže možnosti pro celou rodinu.

Moje první masérna
Eva Kupilíková

eBook, vám řekne jak si vybudovat první masérnu

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.